Bitcoin – børstnoteret handel gennem værdipapirer (fonde, ETN’er, ETP’er, ETF’er), december 2020

Prisen på valutaen bitcoin nåede for få timer siden en all time-high på 24.102 (19. december 2020) dollars. Det fik mig til at grave en længere blogpost fra oktober 2018 frem, som jeg vil støve lidt af henover de seneste dage.

Blogposten må på ingen måde ses som finansiel rådgivning af nogen art – blot en subjektiv gennemgang af tanker og egne handlinger – og på ingen en måde en opfordring til at investere. 

Ugens kraftige stigning ser ud til at være drevet af instutionelle investorer – i modsætning til de kraftige stigninger, man så i 2018. I den anledning har jeg støvet en blogpost fra 2018, som jeg i sin tid skrev til medium.com.

Jeg synes, den stadig kan læses trods et par år på bagen – særligt i forhold til mulighederne for at investere via børshandlede produkter/fonde/etn’er.

Det medfører en ekstraudgift på 1,5-2,0% årligt, upsiden er, at:

   • man slipper så for at tænke på omstændelig KYC- (Know Your Customer)-verificering på  kryptobørserne;
   • man slipper for at tænke på handel – platformene er ikke alle lige brugervenlige;
   • man slipper for at tænke på sikker opbevaring, hvor den klare anbefaling ikke at lade valutaen bliver på exchangen, men overføre til en digital wallet;
   • man slipper for at bekymre sig om sikkerhed ved opbevaring; man slipper for at sætte sig ind i forholdsvis kompliceret og forskelligt fortolkede regler for skattebetaling;
   • så man kan sove mere trygt i forhold til hvem der arver ens invering, hvis man får en tagsten i hovedet og ikke er der mere.
   • man handler på et reguleret marked.

En sidste fordel er, at en aktør som Grayscale har et stort marketingbudget, hvis formål er at positionere bitcoin som fremtidens alternativ til guld; så er der et symbiotisk element i at betale en afgift for opbevaring.

bitcoin-udvikling-1-aar-17-december-2020-vs-2910-coindesk
Graf, der viser udviklingen i prisen for bitcoin fra 17. december 2019 til dags dato 2020. Copyright: Coindesk.

Afsøgning af mulighederne for at købe bitcoin

Jeg har igennem mange år afsøgt mulighederne for at købe først botcoins, sidenhen ethereum — og er hver gang strandet ved enten et uoverkommeligt stort besvær og store kurtageudgifter kombineret med en usikkerhedsfornemmelsen i forhold til, hvor sikker investering er rent teknisk (ikke som valuta, men som en valuta, der kan blive stjålet/hacket/blive væk/slettet ved en fejl).

Bitcoin: Opskriften på den perfekte opskrift på en boble?

Det er klart, at man slår sig selv lidt mere i hovedet, når kursen er kommet derop, hvor den er. Omvendt er det jo også den perfekte opskrift på en boble, hvis der er mange der sidder og slår sig selv oven i hovedet og efterfølgende kaster sig ud i sagerne med vinding for øje.

Hollandske tulipaner

Den hollandske tulipanboble nævnes ofte. Men det er ikke helt konsummenrabelt — der var stadig masser af tulipnløg. Som kunne plantes og bære blomst i masser andre lande end Holland. Af bitcoins er der kun 25 millioner.

Der er dog en teoretisk mulighed, at der i fremtiden kunne være flere, hvis alle bitcoinejere stemte for (hvilket ikke er supersandsynligt).

Se også: Udfordringer med PAL-skat hos Nordnet

XBT Provider: ETP’er (Exchange Trade Notes) / bitcoincertifikater

Nem adgang til bitcoin, ethereum, litecoin & XRP igennem din nuværende bank eller børsmægler (XBT Providers hjemmeside)

De første til at lancere ETN’er med bitcoin som basisværdi er svenske XBT Provider, der opererer i Sverige og er ejet af Coinshares. XBT Providers certifikater fungerer som aktier eller etf’er, der kan handles på offentligt tilgængelige børser.

Jeg har tidligere  købt via nordnet. Porteføljen omfater ethererum, litecoin og XRP. Produktet blev lanceret i maj 2016.

Isin: SE0007525332 (børs-id)

Oversigt over XBT Providers produktportefølje december 2020
Oversigt over XBT Providers produktportefølje december 2020

Børsnoterede Grayscale Bitcoin Investment Trust & ARK Investment

For Bitcoin Investment Trust taler ud over størrelse, at en af de store udbydere af EFTJ’ere, ARK Investment, har en god portion af deres holdings i Web x.0 ETF, som er interessant hvis man vil sprede risikoen bredere ud og også satse på virksomheder som Tesla, Nvidia, Facebook, Google & Salesforce. Pt. udgør Bitcoin Investment Trust 9% af den samlede portefølje.

Mod Bitcoin Investment Trust taler, at omkostningerne til administration  (2,0%) er i den høje ende. For fordelene, scroll på til starten af blogposten.

Isin: US3896371099 (børs-id)

Børsnoterede 3iQ’s The Bitcon Fund

The Bitcoin Fund lanceredes i april 2020 til åben handel på Toronto Stock Exchange Samarbejde mellem Cidel Trust Compnay, Gemini Trust Company og 3iQ Digital Asset Management. Management fee: 1,95%.

Isin: CA09175G1046

Certifikater via den schweiziske investeringsbank Vontobel

Den schweiziske investeringsbank Vontobel lancerede et certifikatprodukt juni 2016. I dag er det muligt at handle en bredere portefølje: Bitcoin, bitcoin cash, ether, litecoin & ripple.

Isin: XC000A2YY6Q6 (børs-id)

Bemærk, at der en indtrædelsesomkostning på 2,26% – årlig magement fee er på 1,5%.

Den lidt længere historie

Jeg havde igennem længere tid, flere år, haft lyst til at investere et mindre beløb i bitcoin. Dels for at se udviklingen i potentielt afkast, dels for at forstå både (blockchain)-teknologien bag, dels få praktiske erfaringer med de forskellige børser, platforme, teknologier, sikkerhedsprincipper, wallets, osv.

Se også: Covid19 skaber verdens hurtigste supercomputer

Fakta om bitcoin & bitcoin-netværket

 • Der er ingen central server; bitcoin-netværket er 100% peer2peer-baseret
 • Der er ingen central opbevaring af bitcoin; netværket / databasen er 100% distribueret
 • Netværket / databasen er 100% transparent og tilgængelige, alle kan downloaade den til deres computer.
 • Databasen fyldte i december 2020 omkring 300 gigabyte
 • Alle kan begynde at mine bitcoin
 • Alle kan oprette nye bitcoin-adreser uden godkendelse
 • Alle kan overføre via netværket uden forudgående godkendelse
 • Bitcoin er en defacto adskillelse af nationalstater fra pengesystemer


Se også: Covid19 skaber verdens hurtigste supercomputer

Blockchain opfattes som værende lig med sikkerhed

I Ted Talks og andre steder nævnes ofte, at det er umuligt at hacke blockchainen, men det er på alle måder muligt at hacke de børser, hvor bitcoin og ethereum (og andre kryptovalutaer) handles — og det er også muligt at få stjålet coins fra ‘wallets’ på ens egen computer.

En anden problematik er i forhold til backup af ens penge. En computer kan bryde sammen. Blive stjålet. Et password kan blive glemt. En børs kan gå konkurs — eller blive hacket.

Det er uklart for mig, i hvilken grad de store børser har forsikret sig mod tab — og hvilken indskydergaranti de måtte stille. I praksis et ret underbelyst / ugennemskueligt hjørne af “kryptoparadigmet” (for mig at se).

Se også: Solar Winds-hackerangreb rammer Pentagon, Det Hvide Hus og den amerikanske hær

Direkte køb via de store kryptobørser

Det første, jeg gjorde, var at kigge på de store aktører i markedet — i praksis Coinbase, Kraken, Cex.io, Avatrade (generel tradingplatform, som ikke hovedfokus på bitcoin & ethereum).

Høje indgangsbarrierer

Alle har ret heftige oprettelseskrav i forbindelse med oprettelsen, typisk skal der uploades billeder af pas, kørekort, regninger (for at bevise bopæl — og der skal ved kobling af bankoverførsel som betalingsmåde overføres et lille testbeløb som følges af en talkode, man efterfølgende taster ind, når overførslen er gået igennem).

Sikkerhedsforanstaltningerne går på diverse former for kriminalitet (hvidvaskning af forskellig karaktér).

Mit pas var udløbet, hvilket Coinbases OCR-læsningsalgoritmer fangede ved upload. Så jeg endte med at købe for en symbolsk sum (50 kr) ethereum af min ven Mike.

Mist downloader hele ethereum-blockchainen

Valget på wallet faldt på Mist. Efter at have downloadet programmet, sættes der gang i en obligatorisk synkronisering af blocks (ethereum node needs to sync, please wait), men man har mulighed for at åbne programmet, hvor ens wallet-adresse (svarer til registrerings- og kontonummer kan man vel sige) fremgår.

Og hér gik jeg i stå i første omgang. “Ethereumsne” nåede ganske enkelt ikke frem, selvom Mist havde synkroniseret i mere end 12 timer.

“Word to the wise: Do not transfer your ETH from Coinbase or any exchange to your Ethereum Mist Wallet until you have downloaded the entire blockchain to your client node (your computer). You will not lose the ETH, unless your client machine dies and you never get the uniquely identifying files off of the client machine.” KILDE.

87 GB’s blockchain at your front door!

Valutaen dør ‘i transit’, hvis ens computer crasher for good. Pt. fylder den samlede blockchain 87 GB på min computer. Det tog mere end 72 timer at downloade alle bidder af den. Det er min oplevelse, at jo flere procent, man får downloadet, jo mere falder hastigheden.

Lige så snart man åbner Mist første gang, fungerer rogrammet, og dermed ens computer, som host/node i netværk, hvilket betyder, at der også bliver langet solide mængder data over bordet (tilbage til peer2peer-netværket). Hvis man sidder med netadgang vi mobil, så kan det blive en bekostelig affære, tænker jeg.

Udover at lægge godt beslag på båndbredde, får ‘geth’, som er den eksekvérbare fil også brugt gode mængder både CPU (hvilket undrer mig lidt) og RAM (til cachingformål, vil jeg tro).

Konklusionen lød således, at Mist ikke var den kurv, jeg havde lyst til at lægge mine æg i.

Hvor mange bitcoin er tabt for evigt?

Efterfølgende sad jeg og reflekterede lidt over, hvor megen ‘unclaimed currency’, der ligger og svømmer rundt i cyberspace — altså valuta som fx disse 50 kroner, der går være fortabt for tid og evighed, hvis min computer var gået ned — eller alternativt jeg havde givet op efter 48 timer.

Efter lidt research fandt jeg en analyse foretaget af virksomheden Chainanalysis, som er specialsiter i blockchainteknologier, herunder bitcoinnetværket. De anslår, at svaret er henved 4 millioner i 2017. Jeg har ikke kunnet finde et nyere tal, der virker validt.

Næste forsøg: Exodus som ‘wallet’

Som sagt, så tog det 72 timer ca., før transaktionen var gået igennem. Vi startede kæden med 50 kroner via mobilepay — overførslen via Kraken skrællede godt af.

Guides og råd på nettet kraftigt præget af affiliate-aftaler

Next step var at føre fra Mist til Exodus, som var mit næste wallet-forsøg efter at have googlet på kryds og tværs. Søgemæssigt er krypto-hjemmesider præget af, at der tilsyneladende er rigtigt mange penge at tjene på affiliate-aftaler for de større firmaer (ofte dem, der også udlodder startbonus’er, fx Avatrade og eToro).

Så mange anmeldelser & guides er præget af at være skrevet med det primære formål at generere henvisninger til disse sider (hvorefter “anmelderen” modtager en sjat penge).

Erfaringer med Exodus

Klienten/programmet er intuitivt at gå til — og der er lettilgængelige muligheder for at lave backups. Om de så vil virke, hvis Exodus platformen af den ene eller anden årsag ikke er der i morgen, det er svært ved at vide.

Dér, jeg er nået til, er, at jeg ikke er tilstrækkelig tryg ved at have en større sum penge stående hverken i Exodus eller på diverse børser, så valget er landet — indtil videre i hvert fald — på de tre muligheder i starten af blogposten (XBT Bitcoin & XBT Ethereum).

Fremtidige planer
Jeg overvejer at investere i Bitcoin Investment Trust via ARKw-fonden. Alternativt at hensætte, så jeg kan købe i eventuelt nyoprettede ETN’er, ETF’er, fonde eller investeringsforeninger.

En smule ethereum og bitcoin i cold storage kunne også være interessant, selvom det er noget bøvlet noget at have med at gøre.

Nye muligheder på vej

Så vidt jeg kan læse mig til, har der været forsøg på oprettelse fra store spillere som Winklevoss (Bitcoin Trust), VanEck (Vectors Bitcoin Strategy), SolidX Management LLC ogProShares (med et market cap på 29 milliarder dollars sammenlagt).

Hybridfonde, hvor der både er investeret i bitcoin (og andre kryptovalutaer) _og_ blockchainvirksomheder kunne også være en rigtig interessant kombination.

Afrunding

Der er gået henved 9 år, fra ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’-artiklen blev publiceret — og man må sige, at bitcoinkøb- og -salg i den grad ikke er blevet mainstream, trods en større og større interesse, føler jeg, for både teknologien bag og valutaen.

De større implikationer – blockchanis & definitionen af cyberspace

Jeg sidder med en fornemmelse af, at økosystemet indeholder en ‘infinite complexity’, som det hedder sig om cyberspace i William Gibsons ikoniske science fiction-klassiker Neuromancer fra 1984.

“A graphic representation of data abstracted from banks of every computer in the human system. Unthinkable complexity. Lines of light ranged in the nonspace of the mind, clusters and constellations of data. Like city lights, receding.”

///

Tekst: Kasper Bergholt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *