Kamasi Washington: ‘The Epic’, 2015 – august måneds album

Kamasi Washington - The Epic - 2016
Kamasi Washington - The Epic - 2016

“Moderne jazz lige så tilgængeligt, som det er virtuøst – ‘feel’ betyder noget for Washington! Med sin holistiske bredde og visionære dybde tilbyder albummet en ny vej ind i jazzmusikken for mange og udfordrer på samme tid den kulturen om samntalen om jazz uden at måtte gå på kompromis.” — musikkritikeren Thom Jurek, min oversættelse.

Der bliver kastet mange kroge langt, langt ud, rytmisk, klangmæssigt, skalamæssigt – man oplever ligesom rækker af ekspansion og sammentrækninger – og musikerne finder hinanden og tilbage til nogle rolige, harmoniske områder. Nogle numre er vildere end andre. Af rolige kan fremhæves ‘Leroy and Lanisha’, der er nummer to på CD2.

I The Guardian blev Washington sammenlignet med Coltrane, Sun Ra og Pharoah Sanders i klummen ‘Best albums of 2015 – med ordene: musik, ligesom beamet ind fra en anden dimension, i hvert fald dele af den. The Guardians Lanre Bakare ridser også nutidige krydsreferencer frem for Kamasis arbejde – Flying Lotus og Thundercat.

Lyttet til på Onkyo DX7711

Se osgå: Arvo Pärt & ‘Tabula Rasa’ fra 1977

I dag har jeg siddet og lyttet til ‘The Epic’ på to forskellige måder. Den ene på CD på min nye (gamle) DX7711 – i ét setup med lyd fra CD-afspilleren over i min forforstærker; og i det andet via coaxialudgangen på CD-afspilleren over i min Audio Note DAC.

Vinylen fik jeg hjem i fredags, og det bliver et fint lille projekt at lytte til albummet i tre formater: Streaming (Qobuz), CD & vinyl.

Audio Note DAC 0.1x
Audio Note DAC 0.1x

Andre udgivelser af Kamasi Washington

Kamasi Washington · Harmony of Difference (2017)
Kamasi Washington · Heaven & Earth (2018)
Kamasi Washington: The Choice (2018)

I projektet ‘Throttle Elevator Music’

Throttle Elevator Music (Wide Hive, 2012)
Area J (Wide Hive, 2014)
Jagged Rocks (Wide Hive, 2015)
Throttle Elevator Music IV (Wide Hive, 2016)
Emergency Exit (Wide Hive, 2020)

CD-afspiller fra japanske Onkyo. Modelnummer: DX-7711
CD-afspiller fra japanske Onkyo. Modelnummer: DX-7711

En del af blogposten her er også publiceret på Substack.