Hvordan holder man øje med om ens udstyrs værdier ‘skrider’? — snak på vintagehifi.dk

Illustration til post om målinger og ældre hifi-udstyr
Illustration til post om målinger og ældre hifi-udstyr

I forbindelse med et indlæg på vintagehifi.dk om en Onkyo-forforstærker, jeg overvejede at købe, kom en del af tråden til at handle om målinger af ældre produkter – i denne tråd P303-forforstærkere, der blev produceret omkring 1977.

I tråden fik jeg to opfordringer til at flytte emnet, som folk fandt interessante, i en slags isoleret tematisk form over i en ny tråd. Jeg valgt DIY/gør-det-selv, fordi jeg tænker, at det er her, man kunne finde folk, der 1) var interesserede i emnet; 2) var i besiddelse af udstyr til konkrete målinger.

”Det med at det kunne være spændende hvorvidt…eller hvor meget tingene “skrider” i værdier eller performance over tid er et meget spændende emne, som sandsynligvis optager langt de fleste af os….et emne, som mange gerne vil debattere, så derfor forestiller jeg mig, at det vil være meget bedre, hvis du/nogen oprettede en selvstændig tråd med dette emne.” – (Fredmarantz, bruger på vintagehifi.dk)

Jeg har gennem længere tid prøvet at finde strukturerede / systematiske målinger fx på en forforstærker som denne, hvor produktets oprindelige værdier blev sammenlignet med en ny måling her omkring 40 efter produktionen for at se, hvor meget værdierne ’skrider’ over tid.

Illustration: Måling af ældre hifiudstyr - her trafo på Vincent SP331
Illustration: Måling af ældre hifiudstyr – her trafo på Vincent SP331

Se også: Signalkabel fra Duelund Coherent Audio

Jeg har selv en rørforstærker og rørbaseret DAC (af nyere dato), hvor jeg tænker, at værdier på snigende vis i form af små forringelser ikke vil blive opdaget af mig, medmindre jeg af og til – måske et par gange om året – lytter op mod nyere udstyr. Til det formål har jeg for nylig købt en billig integreret forstærker fra Harman Kardon af nyere dato og en CD-afspiller fra Onkyo til brug for sammenligning af min DAC.

I forummet stiller jeg tre spørgsmål, som jeg tænker kan have interesse for andre end dem, der normalt læser og kommenterer på indhold på vintagehifi.dk

1) Er der andre, der har haft lignende tanker og fundet nogle gode kilder med målinger på ældre udstyr – fx op mod de oprindelige måleresultater, hvis sådan nogle foreligger (mange manualer og diagrammer ser ud til at være forholdsvist let tilgængelige).

2) Hvis man gerne vil have målt sit udstyr igennem – er der så et sted, man kan gå hen i DK og få det gjort til en fornuftig pris?

3) ’Kontrollytter’ I til nyere udstyr løbende for at finde mere subjektivt opfattede forringelser i et givent produkts lyd?

Jeg frygter, at mit oplæg kan læses polemisk og som et forsvar for nyere udstyr – det er slet, slet ikke meningen / mit ærinde her. Det er 100% interesse for ældre udstyr – og egentlig også, hvordan man kan få allermest ud af det.

Indlægget kan følges her
Hvordan holder man øje med om ens udstyrs værdier ‘skrider’?