Ældre østrigsk riesling — Zöbinger Heiligenstein 1998 fra Weingut Hirsch

Om Kamptal og rieslingvinene herfra

zobinger_heiligenstein_hirsch_1998_riesling_kamptal_flaskeghals_jpg
Nogle af Kamptals bedste rieslingvine kommer fra Heiligenstein-marken. Vinene fra Kamptal er generelt betragtet en anelse mere tilgængelige — særligt i deres ungdom — end de største østrgiske hvidvine fra Wachau, som ofte fremstår mere stålsatte, stringente og stramme.

Kamptalvinene kan vække mindelser om stor Alsace, hvis man kombinerer smagspaletten med en ekstra dimension af dels særterroir og dels en mineralsk friskhed, som er svær at indfange med ord.

Lidt om riesling som terroir- & klimaudtrykker

Rieslingdruen fremhæves ofte for sin fornemme egenskab til at udtrykke forskellige jordbunde og klimatiske forhold. Der er himmelvid forskel på en Boxler Alsace Grand Cru fra et varmt år — fx Brand — og så en stringent, mineralsk måske nærmest akademisk vin som Hirtzbergers Singerriedel i et køligere år – fx 2001.

Derudover kan druen spændende over en fornem spændvidde i restsødme i de udgærede vine. Fra knastørre østrigske smaragdklasse vine, der maksimalt må indeholde 9 gram restsukker per liter udgæret vin. Derfor ses af og til temmelig høje alkoholniveauer, for mostvægten skal være over 18,2° KMW.

Ældre riesling — fra Heiligenstein-marken i Kamptal

For nylig købte jeg et mindre parti ældre østrigske hvidvin — både grüner veltliner– og rieslingbaserede vine — fra henholdsvis Kamptal og Wachau. Forrige uge smagte jeg Weingut Högls Loibenberg-vin (Terrassengärten Loiben) i årgang 1995 — og det var en forrygende oplevelse. Stringent, stram og samtidig med en utrolig dybde og en saftig finale — og vigtigst af alt — med en så karakteristisk smag af Loibenberg. Ah!

zobinger_heiligenstein_hirsch_1998_riesling_kamptal

Zöbinger Heiligenstein Riesling 1998 fra Weingut Hirsch

I går kom turen til Weingut Hirschs Zöbinger Heiligenstein 1998. En helt anderledes oplevelse. En friskere, dybere og måske også mere dyster vin med et fortsat enormt lagringspotentiale, så vidt jeg kan bedømme. Ærgerligt, at der ikke ligger flere af dem og venter på at blive drukket.

Smagenote og mere information om Weingut Hirsch, som er gået fra et være et relativt ukendt mellemklassedomæne til at tilhøre eliten i Kamptal — Riesling 1998, Zöbinger Heiligenstein.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.