Kategorier
Frederik Kreutzer vin til julemad

Vin til julemaden — tre atypiske valg: Champagne, riesling & kirsebærvin

Gæsteindlæg af Frederik Kreutzer, der i onlinesammenhæng kendes for vinbloggen Vinkreutzer. Når Frederik ikke svinger pennen på bloggen, arbejder han som produktchef for en af Danmarks ældste vinimportører, Otto Suenson. Frederik har smagt vin professionelt og for sjov igennem mere end 20 år. Han har diplom for den anderkendte vinuddannelse W.S.E.T og underviser i Danmark på niveauerne 2 og 3. Læs mere om Frederik her.

Juleaften kan enten byde på traditioner til op over begge ører, eller at man gerne vil gå lidt i den anden retning! Når der skal sættes vin til julemad, så kan man også gå begge veje. Jeg kan virkelig blive træt af at tænke på, hvor mange mennesker der følger den samme skabelon hvert eneste år. De fleste tænker voldsomt klassisk, når de skal finde deres julevin, og hvad er mere traditionelt af vine til jul end Chateauneuf-du-Pape?

Er du til dette og har været ned af den vej igennem 20 år, så trænger du måske til at blive rusket lidt op. Denne artikel går ikke efter at anbefale den bedste ’neuf til julen 2013, den går efter at åbne dine øjne for at der findes andre muligheder. Er det ene bedre end det andet? Det kan vi diskutere på sikker afstand af den 24. december.

Julemad: Fedt, syre, sødme, umami og salt
For nemheds skyld så regner vi med en traditionel julemiddag med and/gås og/eller flæskesteg. Hertil hvide og brune kartofler, samt både surt og sødt på kanten af tallerkenen. Et sammensurium, der byder på udfordringer når vin og mad skal sammensættes. Her er fedt, syre, sødme, umami og salt. Alle elementer i stor stil og så egentlig med kød, der ikke er voldsomt smagende, men en anelse til den tørre side.

Når jeg skal anbefale en vin til alle disse elementer, så vil jeg gå efter noget med lav tannin, høj frugtsyre og høj frugtintensitet i smagen. Der skal være noget gods i, så vinen ikke bliver overdøvet af den kraftfulde mad. Lyder det lidt som en hvidvin? Det er egentlig også meningen, så her kommer mine to bedste bud på vinen til julemaden – hvis du tør!

Hvorfor ikke prøve en Riesling Kabinett til julemaden?
von-hovel-riesling-kabinett-vin-til-jul-kreutzer
En Riesling med en anelse sødme, hvor syren stadig er i behold. Fx en  Mosel, Kabinett med 5 – 10 år på bagen. Her er stor smagskompleksitet, høj syre og masser af dybde i smagen til at rydde op i mundhulen mellem hver mundfuld af maden.

Champagne på pinot noir

la-grande-annee-bollinger-2002-julevin-kreutzerChampagne, gerne med stort indhold af Pinot Noir. Kan budgettet holde til en Vintage med 10 – 15 års alder, så får du virkelig en Champagne  med stor smagskompleksitet. For mig er dette det absoult bedst match til julemaden. Du har intensiteten og en god syre. Vinen skal gerne fremvise en modenhed i frugten, der giver tyngden, så den ikke bliver for spinkel og samtidig matcher sødmen. Det karamelliserede element fra de brune kartofler går flot i spænd med de autolytiske noter som en flot modnet Champagne har.

Det trippede valg: kirsebærvin
kirsebaervin-frederiksdal-gods-julevin-2013-kreutzer
Skal du trippe på langs og være med på den moderne bølge med Nyt Nordisk, så må det bedste bud være en Kirsebærvin fra Frederiksdal Gods. De laver en variant uden så meget sødme og mere i vinstil. Catherine er mest at sammenligne med en Amarone i den søde stil. Jeg har ikke prøvet den til julemaden, men det skulle nok kunne løfte en øjenbryn, hvis du kan finde den på markedet.

Du kan også holde dig på den slagne vej og købe den sikre Chateauneuf-du-Pape, Gigondas eller lignende.

6 kommentarer til “Vin til julemaden — tre atypiske valg: Champagne, riesling & kirsebærvin”

Spændende alternativer til den klassiske franske rødvin.. Jeg kunne især godt forestille mig, at den rigtige champagne ville fungere glimrende til julemaden, men så kommer man også hurtigt op i et andet prisniveau.

I år holder vi os nok til rødvin i form af 2010 Ripasso Le Crosare Valpolicella, Catine Lenotti fra Vinoble, som jeg for nylig smagte til julemad, og gjorde det særdeles godt.

Hej Martin

Rigtigt at stor Champagne koster i den tunge ende af skalaen, det er så den eneste hage ved den løsning.

Ripasso della Valpolicella i mange forskellige varianter, er efterhånden ved at være et af de mest klassiske valg til den danske julemiddag. Ikke at det gør noget, det er bare kedeligt.

God jul og hyg dig.

Frederik Kreutzer

Mikael Egebjergsiger:

Jeg tog i år den Mosel, Kabinett 2009 med som foreslået i artiklen – og det viste sig at være et super godt valg. Imponerende vin som marchede det søde, salte og syren i julemaden perfekt. Rødvinen (backup), en zinfandel fra US, blev stortset ikke rørt. Mange tak herfra 🙂

Hej Mikkel

Glæder mig at du også tog dig tiden til at dele din oplevelse. En Kabinett lyder yderst fornuftigt. Jeg endte selv med en Spätlese Trocken 08 fra M. Molitor, der viste sig at have lige præcis den mængde sødme som passede til bordets glæder. Molitor kalder det måske tørt, men helt tørt bliver det aldrig.

Glædelig jul og godt nytår herfra

Frederik

Lukket for kommentarer.