Bergholts champagneanbefalinger

Oversigt over indhold

Ovenpå Sandra Nanette Skrivers fine introduktion til champagner til nytår i går, tænkte jeg, at jeg ville præsentere tre anbefalelsesværdige champagner, som alle befinder sig uden for kultklassen, og det betyder, at de kan købes for menneskepenge.

jacques-lassaigne-extra-brut-vinges-des-montegueaux
Som Sandra skrev i går, har Philipson Wine traditionelt kunnet byde på prisbaskere i slutningen af december, men de mindre importører kan også følge med på prisfronten. I min optik rammer A. Margaines champagner det magiske punkt, hvor prisgrafen møder kvalitetsrgrafen.

A. Margaine

Domænet er på 6,7 hektar, og der produceres årligt ca. 4.500 kasser champagne. Margaine fokuserer på chardonnaydruen, og arbejder med egne kloner (et approach, der også kendes fra Marquis D’Angerville i Bourgogne, hvor man udelukkede arbejder med sin egen pinot noir-klon).

Margaine sælger drue til de store huse — bl.a. Bollinger, Roederer og Veuve Cliquot, men producerer også selv vin. Standardcuvéen er et mix af 90% chardonnay og 10% pinot noir.

Margaines 1. cru cuvée traditionelle ligger på kroner 180 hos The Wine Company og byder til prisen på en uhørt grad af kompleksitet og lagdelthed.

Husets blanc de blancs, som vil udgøre et fortrinligt glas til nytårstalen, kan købes for 299,- i årgang 2002.

A. Gratien

Gratiens non vintage blanc de blancs-cuvée (altså ren chardonnay) har hygget sig på gamle fade fra Chablis. Det giver en smule oxidering, hvilket bidrager med en flot kompleksitet (kombineret med 6 års lagring på gærresterne). Malolaktisk gæring er fravalgt for at bibeholde en frisk kerne af syrefasthed. Pt. nedsat fra 399,- til 349,- hos Bichel.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.