Nikolaihof, Riesling vom Stein, 2005 — Federspiel — biodynamisk riesling

Introduktion til Nikolaihof i Wachau

Nikolaihof i Wachau er kendt som værende et af de bedste — hvis ikke bedste — biodynamiske vinbrug i Østrig. Vinene dyrkes i henhold til de strengeste biodynamiske retningslinjer, og kontrolleres af Demeter-organisationen. Pesticider, herbicider, sprøjtemidler af en hver art er altså strengt forbudt.

Nikolaihof, vin siden år 985

Diverse naturprodukter ofte i høje opløsninger anvendes i stedet. Nikolaihof kan spore sine rødder tilbage til 985, og er således blandt Østrigs ældste vinbrug. Jordbunden byder på granit og skifer og vinstokkene, der i snit er omkring 45, står på klassiske Wachau-terrasseanlæg langs Donaufloden her ca. 65 km fra Østrigs hovedstad Wien. Nikolaihof ligger i Mautern og byder på en restaurant, hvor domænets vine kan smages i samspil med diverse biodynamiske retter. Landhaus Bacher, en af Østrigs førende restauranter, findes i samme by.

Smagenote på Nikolaifhofs Riesling vom Stein, 2005, Federspiel

I Wachau opereres med tre klasser af vine — Steinfeder, Federspiel og Smaragd. Klassifikationen bygger på mostvægt og ikke sødmeniveau i den udgærede og lagrede vin. Læs mere her — Wachau & sødmegrader. Den smagte vin falder altså i den midste intensitets- og dybdekategori, Federspiel.

nikolaihof_wachau

Nikolaihof, Vom Stein, kort smagenote

Kort smagenote: Meget udfoldet, for Wachauvin nærmest ekstrovert stil med dybde og bredde i både næse og duft. Hård syre, klassisk, bred stenfrugtspalet — abrikos, fersken og en snert af syrerig pære.

Jeg fornemmer også en underspillet tone af senthøstede druer, a la klassisk riesling fra Weingut Knoll — men knastør. Grape, flint og tør abrikos.

riesling fra Nikolaihof i Wachau