Bocuse d’Or 2012, del 1 — Island & Belgien

Et pragtfuldt pandæmonium

Taxaen sætter kurs mod Heysel – det officielle navn på bygningen, der lægger hus til Bocuse d ’Or Europe. Ude foran denne kolos opført i art deco-stil, får man nærmest fornemmelsen af at være på vej mod Gotham City. Indenfor hersker der da også total kaos. Det er bare sat i system.

Af Annica Caroline Carlsen

I den ene ende af lokalet sidder publikum og venter på, at netop deres landsmænd skal præsentere den menu, som de har øvet sig på så længe. De første 10 kandidater skal servere deres to retter foran i alt 20 dommere. 10 vurderer fiskeretten – 10 kødretten.

De spanske trompeter blæser gennem de fire tynde papvægge, der danner det presserum, hvor journalister fra hele Europa hamrer løs på deres tastaturer og taler i telefon, mens fotograferne kæmper om de bedste pladser på den anden side af væggene.

Langs bagvæggen er de 10 køkkenstationer sat op i rækkefølge. Island starter.

Præcis klokken 15.00 bærer Sigurd Haraldsson og hans assistenter det store sølvfad ind foran dommerne. Der bliver løftet øjenbryn, nogle af dommerne rejser sig op fra stolene og nærstuderer fadet fra vulkanøen. Kort tid efter er det værtslandets tur.

Kreativiteten under Bocuse d'Or er stor. Belgien havde eksempelvis lagt en levende rejse i et glas, mens et fiskeskelet blev brugt som dekoration. Fotograf: Flemming Gernyx.
Kreativiteten under Bocuse d'Or er stor. Belgien havde eksempelvis lagt rejser i et glas, mens et fiskeskelet blev brugt som dekoration. Fotograf: Flemming Gernyx.

De mange belgiske tilskuere gør alt, hvad de kan, for at klappe og råbe belgierne op. I den store kolos er stemningen som et pandæmonium blandt det hujende publikum. For almindelige mennesker viker Belgiens menu umiddelbart imponerede – men for kræsne gatronomer, er det en anden sag. En af dommerne beskrev senere Belgiens menu som “rodet og oversaltet”.

Inde i båsene hos kokkene og deres assistenter hersker en anderledes ro og nogenlunde køligt overblik, hos de resterende lande, der venter på at præsentere deres menu. Senere i dag er det Danmarks tur, når Jeppe Foldager stiller op, som nr. 4. og præsenterer sin første ret, fisken,  klokken 14.30.