Les Faverelles, Bourgogne “Le nez de Muse”, 2013

Har med interesse fulgt Vinhacker-projektet fra sidelinjen igennem et godt stykke tid. Det pirrede indledningsvis min nysgerrighed, uden at jeg fik bestilt nogle vine. Hvilket måske kan tilskrives at første batch var sydfranske vine, som umiddelbart ikke lød til at være noget, der faldt i min smag.

Efter aftale var jeg så i dag forbi for at hente 4 vine, på egen regning. Tre af flaskerne står stadig på kontoret. 1 blev hevet med hjem. Og åbnet inden for et par timer. Rejsetræthed kan forekomme. Men jeg blev ikke desto mindre positivt overrasket.

Les Faverelles, Bourgogne, 2013 – købt hos Vinhackeren

Der er tale om Bourgogne, men Bourgogne så langt mod nord som appellationslovene foreskriver, så vidt jeg kan forstå (Vézelay). Og ‘pinot noir’en er suppleret med et skud ‘césar’, som jeg aldrig har hørt om før.

Hvordan smager sagerne så? Vinhackerens ‘osen af peber’ fangede jeg ikke. Men jeg havde også fået onduleret en Gauloises eller to i løbet af dagen. Jeg fornemmede primært en meget, meget fin saftighed. Ikke sart og skrøbelig, men pirrende & indlokkende, og måske dog sart og skrøbelig.

Og så et touch af naturgær, som jeg ikke aner, om vinen er gæret på. Men grundlæggende en renhed. I munden total flot syrespændigsthed med en solid blanding af brombær, ribs og hindbær med et element af muld oveni (som det jo hedder sig og bør i en smagenote på rød Bourgogne). Saftig. Ren. Fokuseret. Touch af sødme og vanilje, men på en 100% totalt okay afbalanceret facon.

Vinen blev smagt i selskab med min far. Han har to domme at fælde over vin, som lyder meget dogmatiske, men dog forekommer mig ret fornuftige: 1) Den smager af vin. 2) [stilhed]. Hér ramte vi en 1’er.

Det, der var mig blevet stillet i udsigt var en autentisk ikke-manipuleret vin, som smagte af druernes ophav. Og på den front ramte vi 100% plet. Hvis du er blevet træt af overekstraherede, jammy, fadramte ting og sager a la Australien, Chile, New Zealand, USA og Sydafrika, så er det helt klart stader a la hér du kan begynde din renselsesrejse.