Champagne til nytårsaften — gæsteindlæg af Sandra Nanette Skriver

Tekst og billeder: Sandra Nanette Skriver

champagne-nytaarsaftene-2010-champagner-i-sne
En champagneguide er ikke bare en champagneguide. Denne udgave inkluderer også andre mousserende vine, sne, en smagenote fra Teitur og en drinksopskrift.

Det er nytår og du skal drikke, elske og BADE i champagne, hvis det stod til undertegnede champagnesmager.

Derfor følger nedenfor en række anbefalinger og begejstrede noter til, hvilke champagner og andre boblende drikke du fx kan drikke, når kalenderviseren rammer 31. december (og også meget gerne før og efter – hvad med et raskt lille nytårsfortsæt med bobler i?).

Først følger et par generelle fifs samt do’s and dont’s, når det gælder champagne. Og så kommer selve bobleflaskerne. Men du er velkommen til at hoppe rundt i teksten efter behov. Og godt nytår!

champagner-i-sneen-nytaarschampagne-2010

Nej, du må ikke få dessert!

Én af de vigtigste huskeregler for tør champagne er nem og består hovedsageligt af negationer: NEJ, du må IKKE spise kransekage til din champagne.

Den søde nytårshaps ødelægger fuldstændigt den nuancerede, finesserige og syrlige (nej, ikke sure!) champagne og kagen har mange menneskers champagnefobi på samvittigheden. Ud med den, hvis du vil ha’ bare det mindste ud af dine dyrtkøbte dråber.

Normalt bliver den allerdyreste champagne hevet frem kl. 24. Men du har sandsynligvis allerede fået en del andet inden for vesten, der (red.: altså ikke vesten) denne dag både kan være rød-, hvid- og dessertvin, øl i både dyrere og billigere afskygninger, søde drinks, juice, whisky/cola, mojitos, cosmos…

Hvis du fester som denne champagnedrikker, ville jeg satse pengene på dyr champagne tidligt på aftenen og så lade den gå langsomt nedad derfra. Dermed kunne det endda gå med en billig asti, når klokken slår 12, der faktisk kan passe helt fortrinligt til den udskældte marcipankage.

Der uddeles mellem 1 – 5 * til nytårsboblerne:

Philipson Wine

bollinger-champagne-special-cuvee

Vi er måske ikke meget for at indrømme det, men vi kan heller ikke komme udenom. Philipson har nogle af de mest lukrative champagnetilbud – år efter år.

Heller ikke
Bollinger Champagne Special Cuvée (249,95 kr. v/12 stk.) – *****

står tilbage. Ikke engang hvis du tager til Champagne i Frankrig, kan du købe den meget billigere. At du så står med 12 af dem skal du nok overleve, for Bollingers champagner er kødfulde og fyldige, feminine og kraftige og elegante og massive. Høj syre efterfulgt af fyldig sødme, sandkage, rugbrød, banan, nødder, granny smith-æble… Køb den nu bare.

Bailly-Lapierre Crémant de Bourgogne (69,95 kr. v/ 12 stk) – ****
Blanc de noirs
. Altså en hvid vin, men lavet på mørke pinot noir druer. En god og kraftig panje-i-fåreklæder (nåja, Bourgogne… Det er tæt nok på), der balancerer fint i glasset. 12 stk af dem hér er heller ikke udueligt, for den ryger hurtigt og passer til meget.


champagne-drappier-carte-dor-brut

Drappier Champagne Carte d’Or Brut (139,95 kr. v/12 stk) – ***

Teitur blev lovet hans smagenote ’surt poolvand’ kom med i testen, der, hvor urimelig det vist så er overfor Drappier, dog kaster lidt stjerneskær over champagnen. Og Drappier hviler nok i sig selv til at håndtere Teiturs uprovokerede fornærmelser. Smuk at se på i de pastelgule, nedtonede klæder, lidt simpel og ikke én jeg ville være fanget med hele aftenen som borddame, men velsmagende med god syre og eksotiske frugtindslag. Gode nødder runder de 2 1/2′e S’er op til 3.

alma-negra-rose-malbec-2009-sparkling

Alma Negra Malbec Rosé Brut (69,95 kr. v/ 12 stk) – SS

Malbecdruen fornægter sig ikke i denne vin, der umiddelbart står med sød og ekspressiv næse. Damerne på smageholdet giver den et “umh” med på vejen, da den står rosa og rank i glasset, mens jeg umiddelbart ikke falder for jordbær og bolche-noterne (‘Kongen af Danmark’ +  karamel), der samtidig besidder og grovhed og en træfornemmelse á la cognac, der ikke passer sammen med børnefødselsdagstemaet, der også inkluderer Faxe Kondi og stikkelsbær.

Delamotte Champagne Brut (169,95 kr. v/ 12 stk) – ****
50% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier

Delamotte er søsterhus til ’selveste’ Salon, det højt besungne (og ganske pricy) Champagne-hus. Salon presser kun druer til vin i de aller-ypperste årgange – alle andre år lader man Maison Delamotte gøre brug af druerne, der også holder kanonhøj standard. “Til prisen” er et superkedeligt argument, men kvaliteten indregnet ikke deto mindre noget, der burde overbevise. Delamotte kaster bare stjerneskær over en fest, så man ikke kan andet end at overgive sig.

Laudrup

Parxet Cava Brut (119 kr.) – ***

Super allround-cava til den lettere side, med gode bobler og som føles som et ordentligt vitaminindskud med citrus og appelsin, ananas og passionsfrugt. Tilsat lidt vanille, og du har en promillebaseret frugtsalat. Husk den stadig er meget tør, så den går altså ikke til desserten.

Hér kommer drinken ind, der også burde kunne kurere forkølelsen inden nytår: En ‘Grandma’, som jeg fik den fortalt og bildt ind: Tag whisky, 1/2 panodil, honning, 1 presset hvidløg og kogende vand. Hmm – nogen, der har prøvet den..?

Parxet Cava Cuvée Dessert Rosé 37,5 cl (91 kr.) – ***
100% Pinot Noir, der lagres 2 år på flaske. Sød og charmerende lille gang bobler, der smager af Kongen af Danmark, mynte, jordbær og hindbær, lidt træ, portvin og marcipan og er bare en fest. Størrelsen er endda (desværre) også helt overskuelig.


mailly-champagne-grand-cruMailly Brut Reserve Champagne Grand Cru (398 kr.) – ****
75% Pinot Noir og 25% Chardonnay. Det lyder godt og det smager godt. Maillys stil har lidt til både gården og gaden, og er berusende koncentration og satig syre og bør blandes med glade gæster, forventning og måske en bid mad.

champagne-nytaarsaftene-2010-champagner-i-sne

Theis Vine

Guy Charlemagne Champagne Reserve Brut (239, 95 kr.) – ****
Blanc de Blancs

Theis Vine har velsignet denne champagneguide udelukkende med champagner på chardonnay-druen. Et initiativ, der bliver overordentligt værdsat. Det bliver Guy også. Ren og powerfuld med værdsatte noter af brød og gær. Meget feminin og ikke så højtrøstet. En klassisk skønhed man aldrig bliver helt færdig med.

Henri Mandois Champagne 1. Cru (199,99 kr.) – ***
Blanc de Blancs
. Theis er med god grund stolte af deres Mondois, for champagnen har i 2009 vundet prisen som “verdens bedste vin på chardonnay”. God bund af surdej og frugt blandet med fine bobler og lidt ældre frugt-med-skræl.  Til prisen (der er sat ned med 100 kr.) kan man ikke lade være med at opfordre.

Diebolt-Vallois Champagne Brut (199,99 kr.) – ****
Blanc de Blancs.
Elegant og let-på-tå, med go’ mineral i næsen og vilde blomster. Meget fint stykke hunkøn for pengene, der er nem at snakke med, men ikke uden dybde.

Terroiristen / WineWise

terroiristen-mouserende-vin-nytaar-2010

Pinot Nero Isimbarda Oltrepo Pavese (115 kr.) – ***

Terroiristen lider, som én af mine yndlingsimportører, under skyhøje forventninger. Og måske var forventingen lidt for høj til denne panje fra Italien, der i det ‘fine’ franske selskab falder lidt igennen på finessen i glasset. Dog et rigtigt godt bud på en lidt “senere” champagne, der kan skære igennem de mange smagsindtryk, ligesom man skal ha’ lidt mad i maven eller bare til glasset, for at lade den komme til sin ret som pleaser. Meget frugtdreven, maskulin og fyldig med noter af både mørkt, gæret brød, champignoner, smør, terpentin og parfumede nødder.

Terra dei Re – Rosa dei Re, Spumante Brut Rosé (159 kr.) – ****

Sjov (og flot!) økoboblevin fra område sydøst for Napoli på pinot noir-druer og champagnemetode, med indbydende farve og udpræget vegetal note samt grape og halvsød kage, med en wow-effekt, der ikke bør ikke underkendes. Køb den både for dens udefinerede sexualitet (androgyn er for svagt et ord hér – samt en ret skør smagenote), dens eksotisme og den både rene smag og svært beskrivelige følelse, den giver.

SKÅL, BOTTOMS UP OG GODT NYTÅR!