Cocktails til nytår — fra MASH’ mestershaker

Normalt bringer jeg ikke pressemeddelelser, men i dag gør jeg en undtagelse. Dels fordi materialet er langt over gennemsnittet kvalitetsmæssigt, dels fordi jeg stort set intet ved om cocktailverdenen — & det kombineret med, at jeg har set for meget Mad Men — hvor der ryger et par vellavede cocktails eller 10 inden for vesten regelmæssigt — har gjort mig svag i knæene.

broendsted-cocktails-nytaar
Årets sidste aften nærmer sig med hastige skridt. Men hvad skal der i nytårsglassene? En af Danmarks bedste bartendere giver her tre bud på, hvad du kan imponere dine gæster med før og efter middagen.

Han har serveret tusindevis af cocktails på MASH og Umami, dystet mod eliten af bartendere i Diageo World Class, de uofficielle verdensmesterskaber for bartendere, og i anledning af nytåret har han tryllet tre lækre cocktails frem, der tager udgangspunkt i Tanqueray Ten-gin, Zacapa 23-rom og whiskyen Johnnie Walker Black Label.

”Jeg har komponeret tre forskellige cocktails, der alle er relativt simple, ikke kræver særlig forberedelse og som kan laves med et minimum af udstyr. Jeg foretrækker selv cocktails, som er enkle, elegante og uden hverken paraplyer eller stjernekastere. Men hvis du og dine gæster har lyst, så giv den gas. Det er bare cocktails og bør som mange andre gode ting i livet ikke tages alt for seriøst, siger Nikolaj Brøndsted, Executive Bar Manager på MASH.

Læs også: Champagneguide anno 2013

“TEN & French”
Ten & french cocktail nytår 2012
Mere floral, aromatisk og frisk udgave af en Dry Martini-cocktail.

5 cl. Tanqueray TEN gin
1 cl. Lillet Blanc Aperitif Wine

De to ingredienser hældes i et afkølet mixerglas, som fyldes godt op med friske isterninger, omrøres i 15-20 sekunder og bør så straks straines over i et afkølet cocktailglas uden is.

Twist et stykke skal fra en blodgrapefrugt over glasset og kom det i til sidst.
”Gold & Ginger Fizz”
gold-and-ginger-fizz
Balanceret frisk syrlighed med aromatiske honningnoter og karakter fra ingefær.

5 cl. Johnnie Walker Black Label
2,5 cl. friskpresset citronsaft
1,5 – 2 cl. honning
1 stænk Angostura bitters
1 cl. æggehvide fra frisk, dansk øko-æg (kan udelades)
3 – 5 cl. Ginger Beer (kraftig ginger ale)

Kom alle ovenstående ingredienser (minus Ginger Beer) i en shaker uden isterninger og ryst godt i 5-10 sekunder. Fyld derefter shakeren med masser af friske isterninger og ryst grundigt i ca. 15-20 sekunder. Strain over i en god, solid whisky-tumbler eller et andet lidt bredt glas fyldt med isterninger. Hæld forsigtigt Ginger Beer i glasset og vend rundt med en ske.

Garner med citron(skal) og ingefær (frisk eller kandiseret).

”Z&C Cocktail”
Z-and-Z-cocktail
En lidt blødere variant af den klassiske champagnecocktail med dybde og sødme fra en af verdens bedste rom.

3 cl. Ron Zacapa 23
1 stænk Angostura bitters
10 cl. Brut champagne

Hæld ingredienserne i et højt, afkølet champagneglas i nævnte rækkefølge. Garner med en stor, friskskåret citronspiral.

Fire gode råd, når du selv skal i gang (vilkårlig rækkefølge)

1) Server de tre cocktails iskolde, friske og lækre i afkølede glas uden sugerør.
2) Det er vigtigt at have styr på opskrift og ingredienser, inden du går i gang. Test dine cocktails på kæreste eller venner et par dage før, du skal lave dem til gæster.
3) Prøv dig frem og tag gerne noter undervejs. Det kan være svært at huske den perfekte opskrift, du endte med at finde frem til.
4) Det er ikke svært at lave cocktails. Men lidt øvelse, en god cocktailshaker og et centilitermål hjælper dog gevaldigt.

Ordforklaring
Mixerglas: Røreglas. 0,5 – 1 l. solidt glas, ofte med hældetud. En kande eller karaffel kan bruges.

Straine: At si. Det, man har i shaker eller mixerglas, hældes op i serveringsglasset gennem en strainer for at sikre, at uønskede stumper af is eller frugt etc. bliver i shaker eller mixerglas.

Strainer: En speciel si, man lægger i toppen af shaker eller mixerglas, ofte med en spiral på kanten, så straineren kan passe i forskellige shakers. En almindelig lille metal te-si kan også bruges.

Shaker: Alle ingredienser – dog ikke sodavand – hældes i en shaker, som fyldes med is og rystes ihærdigt, til man bliver træt i armen eller shakeren er godt kold (ca. 10 – 20 sekunder.) En sovsejævner eller solid bøtte med tætsluttende låg kan bruges, hvis ikke man har en shaker.
Twist: Et aflangt stykke citrusskal, man ”vrider” over drinken for at få de aromatiske olier ud.

Om Nikolaj Brøndsted
En af Danmarks bedste og mest anerkendte bartendere med mere end 15 års erfaring. Øverste chef for alle barerne i Copenhagen Concepts, (UMAMI, Le Sommelier og fire MASH-restauranter i Danmark og London). Står bag firmaet Good Spirits, der afholder events og cocktail-kurser for virksomheder og private. Deltager og bedømmer ved flere internationale bartenderkonkurrencer.

Om Diageo World Class
World Class er Diageos anerkendte og prestigefyldte internationale bartenderkonkurrence, der i år samler eliten af bartendere fra mere end 40 forskellige lande. Bartenderne dyster i to kategorier ud fra temaet ’Retro Chic’, hvor de klassiske cocktails fra 50’erne og 60’erne skal fortolkes med et moderne twist.

Der TV-transmitteres fra den globale finale i juli næste år.