Cornas Coteaux, 2011, Tardieu-Laurent

Cornas Coteaux, 2011, Tardieu-Laurent
Cornas Coteaux, 2011, Tardieu-Laurent

Det er lang tid siden, jeg har smagt en Cornas fra Tardieu-Laurent. Senest vist i 2009, hvor det var årgang 2001, det gik ud over. Historien om Tardieu-Laurent står her.

Alle — i hvert fald mere end én — siger, Cornas endelig ikke må drikkes ung. Det er jeg uenig i. Jo, nogle af vinene kan være brutale og barske målt på tanninniveau. Men der er en god sjat producenter, hvis vine sagtens kan drikkes unge i min optik. Tardieu-Laurent er en af dem.

I næsen røgede toner ovenpå et lag af brombær med et touch af noget friskere, ribs-agtigt.

I munden en benhård kerne af mørke stenfrugter indledningsvis, en benhård garvesyre afbalances af en læskende frugtsyre. I eftersmagen et touch af noget medicinagtigt, hvilket umiddelbart måske ikke lyder særligt tiltalende. Men det er det (i min smagsoplevelse). Rank, rank vin.

Fadet er ikke helt integreret endnu. Eller langt fra. Det er nok et spørgsmål om præferencer. Der er lige lidt for meget brændt vanilje i eftertrykket. Men der er også noget læskende, som ligesom inviterer til en tår eller fem til mere.

Vil denne vin være god for alle? Jeg tvivler. Så ung ‘syrah’ fra så en rå appellation er der nok lidt ‘aquired taste’ over. Når det er sagt, så vil jeg mene, at denne Cornas fra Tardieu-Laurent er et godt sted at starte, hvis man vil i gang med Cornas. Andre mere traditionelle producenters vine kan være psykolukkede de første 7-10 år.

“Teknisk” information (sakset fra Tardieu-Laurents hjemmeside).

Årgang: 2011
Appellation : Cornas
Terroir: Les Chaillots, Saint-Pierre, les Savaux
Cepage: 100 % Syrah, Serine
Vinstokkenes alder: 60 år
Alkoholniveau : 13,5 %
Nye fade: Tronçais & Allier

Den med druesorten er interessant. Det, jeg indtil videre har kunnet læse mig til, er, at ‘serine’ er en oprindelig variant af ‘syrah’. Men det er også kilder, der indikerer, at der faktisk er tale om forskellige druesorter.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.