Danmarks bedste madblogger?

“Set i det lys har jeg meddelt FDB, at jeg vil sætte meget stor pris på, at min gastronomiblog ikke optræder i stemmelisten, såfremt den skulle blive nomineret.”

For en god måneds tid siden blev jeg kontaktet af FDB, som ville høre, om jeg som madblogger havde inputs til en række forskellige præmier, der skulle drive en konkurrence. Det var lækre sager, der var på spil. En middag på Geranium for fire personer med fuld vinmenu, en stor oplevelse lige i halen på, at Rasmus Kofoed havde vundet Bocuse d’Or, det uofficielle VM for kokke. Gavekort til HW Larsen i Kødbyen, en knivelskers indkøbsmekka at blive sluppet løs i med et gavekort i hånden. Den slags.

Danmarks bedste madblogger?
I dag fandt jeg ud af, hvad præmierne skulle drive. En konkurrence. Mål: At kåre Danmarks bedste madblogger. FDB lancerede for et lille års tid siden mad- og opskriftsitet Viskalspise.dk, og det er i dette regi, man nu agter at kåre Danmarks bedste madblogger. I min optik er det at ville kåre Danmarks bedste *blogger i grundlæggende modstrid med mediets natur, subjektive forankring og symmetriske relation mellem skribent og læser.

Læs også: Madblogs og troværdighed.

Er Danmarks bedste madblogger er den, der får flest (anonyme?) stemmer?
Belært af kvantitetsincitamenter — hvem får flest stemmer — kan det blive en kedelig affære.

Olivado-konkurrencen, der i den grad kørte af sporet, og efterlod dårlige vibes, to put it mildly, i madblogosfæren — og efterlod den generelle interessede besøgende på Facebook og de deltagende blogs med et af og til lettere usympatisk indtryk af den danske madblogosfære, er stadig fersk i erindring hér.

For et par uger siden var der heftig debat omkring onlinemodebutikkens Miinto.dk’s tilsvarende prisuddeling til Årets Modeblogger. En klog mand med online forståelse knyttede følgende ord til konkurrenceinitiativet:

At uddele priser er jo bare en måde at nasse på andres kreative arbejde. Hvis man ikke kan selv, kan man jo altid stange nogle priser ud. Tag et kig på det hav af reklame- og digitale priser, der smides rundt med i Danmark. De har lidt eller ingen substans, men tjener blot til at kaste lidt lånt lys over prisuddelerne.

Her handler det nok også om, at man håber på, at de nominerede blogs henrykte skriver en post om, at de er nomineret – og vupti, så er der in-bound links til modeblogprisen2011.dk og SEO til Miinto, hurtigere end du kan sige Google Page Rank.

(Klaus Silberbauer, kommentar, Modeblogprisen 2011)

Set i det lys har jeg meddelt FDB, at jeg vil sætte meget stor pris på, at min gastronomiblog ikke optræder i stemmelisten, såfremt den skulle blive nomineret.

Danmarks bedste madblo: Kategorier, formål, spidskompetencer
En medblogger og madanmelder for The Examiner i Atalanta skrev i en debat om FDB’s konkurrenceinitiativ på Facebook:

“At Bergholts vil af listen forstår jeg godt. Som blogger ville jeg heller ikke bryde mig om at være på listen, fordi konceptet slet ikke er appellerende til mig. Der mangler substans i FDB’s konkurrence. Der er ingen kategorier, formålsdefinitioner eller spidskompetencer. Indenfor jounalistik, gastronomikundskab eller webdesign. Hvad kendetegner en dansk madblog? Sprog? Kultur? Jeg efterlyser en seriøsitet. Fint, at FDB tager et initiativ og bliver hovedsponsor på Danmarks bedste blog, men deres version er noget discountagtig.”
(Per Andersen, blogger og madanmelder for The Examiner i Atlanta)

Læs også: FDB / Viskalspise.dk. Folkelighed = Danmarks bedste madblog.

4 tanker om “Danmarks bedste madblogger?”

 1. Hej Kasper

  Tak for opmærksomheden om vores konkurrence, som jeg er ked af, at du ikke synes om.

  I FDB er vi tossede med mad. Mad os sundhed, mad og gastronomi, mad og klima… Og bare mad og mad. Det er ikke et ansættelseskriterium, at man skal være et madøre – men på en eller anden måde er vi det alle sammen alligevel. I vores digitale afdeling er har alle tre fuldtidsansatte fx lavet madinitiativer på nettet: Jeg har været med til at lave mitkbh.dk, Simon blogger om vin, og Lotte har lavet et oste-community. Oveni er der så et hav af folk, hvor maden er i centrum af deres arbejde. Og vi er alle sammen vilde med madblogs.

  En af de ting, vi er rigtigt gode til i FDB, er at gøre snævre tiltag folkelige. Et godt eksempel er vores magasin, Samvirke, der er Danmarks største med en million læsere hver måned. Den opmærksomhed vil vi gerne dele med madbloggerne.

  Vi har lavet konkurrencen, fordi vi gerne vil sætte fokus på de mange fantastiske danske madblogs, der er. Madbloggerne er passionerede, og det kan man lære meget af – både os og den danske befolkning som hele. Sidste år havde vi stort udbytte af at deltage i madbloggersymposiet og vil fortsat gerne rette fokus mod denne begejstring og engagement, som vi finder hos bloggerne. I konkurrencen vil vi give hver blogger en side på viskalspise.dk, hvor de kan skrive om deres passion for mad samt at hver blogger får mulighed for at indsætte links til deres favoritopskrifter. Vi kan i øvrigt se, at vi allerede har fået over 500 nomineringer.

  Vi har fulgt med i bøvlet om Olivados konkurrence og prøvet at lære om nogle af problemer, der var der. Ligesom vi tror, at madblogger-miljøet har lært af problemerne. Derfor står konkurrencen heller ikke alene.

  Vi tror på, at vi kan udbrede kendskabet til danske madblogs. Vi tror på, at en konkurrence kan være medvirkende til det, fordi den sætter fokus på de bedste: Og hvad betyder ”Danmarks bedste”? Hos os betyder det folkelig og bredt favnende, altså populær.

  Men konkurrencen er kun én del af, hvad vi gør. Vi kommer også til at lave et interview med vinderen i Samvirke, ligesom vi kommer til at tilbyde en række af de nominerede, at de kan få deres indhold vist frem på forsiden af viskalspise.dk.

  Hvis du eller dine læsere har spørgsmål til konkurrencen, er I velkomne til at skrive dem her – eller til at give mig et ring på tlf. 30 91 92 18.

  Venlig hilsen

  Morten Gade
  Digital chef
  FDB

 2. Kære Morten!

  Tak for dit svar.

  Jeg synes, det er dejligt, at I ønsker at udbrede kendskabet til danske madblogs. Det er konkurrenceelementet og jeres grundlæggende asymmetriske approach, jeg hæfter mig ved, og som jeg ikke bryder mig om.

  Læs evt. her hvorfor:
  http://madbevaegelsen.dk/danmarks-bedste-madblog-kunsten-at-fa-det-vaerste-frem-i-mennesker

  Der ville være de første 20 langt mere frugtbare måder af opnå synergieffekter mellem FDB’s gode intentioner — inden for popularisering af fx øget fødevarefokus og økologi end en konkurrence — og den danske madblogosfære.

  Jeg håber inderligt, at I vil respektere mit ønske om ikke at indgå i FDB’s/viskalspise.dk’s konkurrencetivolisering, såfremt min blog skulle blive nomineret.

  Alt godt,

  Kasper Bergholt

Der er lukket for kommentarer.