Fra Delminoco til Midtown Grill — sensorik #1

Friends call me Jimmy…

I morges kunne jeg berette, at jeg var inviteret til frokost i aviationens tegn på The Marriotts nyrestaurerede restaurant Midtown Grill. Årsagen var, at flyselskabet Continental Airlines ønskede at sætte fokus på deres samarbejde med det, de kalder “celebrity chefs”, altså stjerne- eller kendiskokke. Dagens kok i skysovs var James Canora, som dels har sin egen konsulentvirksomhed, dels fungerer som Corporate Chef for Delmonico.

Delmonico, USA, Manhattan

Delmonico — eller Delmonico’s (restaurant) — er efter eget udsang USA’s første rigtige restaurant. Lobster a la Newburg (op: Wenberg), Steak Delmonico og desserten Baked Alaska er signaturretter.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke havde hørt om restauranten før. Og så alligevel. Da jeg var ung og studentios læste jeg Peirce. Peirces far var dels matematikprofessor, dels optaget af sensorik; altså læren om, hvordan mennesket sanser Fra opfattelsen af farver til, hvordan lagring påvirker bordeauxvine. Det smittede af på Peirce, heldigvis. Og jeg troede, at jeg havde etableret en genial forbindelse. Men desværre nej. Ikke sådan direkte i hvert fald.

Peirce, sensorik og 1’er og 0’er
Men året er vandeursk 1867, og Peirce opdager — i dag ville man sige researchede sig frem til — at boolsk algebar kan anvendes til at beskrive switchboards, altså tavler, der styrer om en elektrisk spænding skal løbe eller ej, til at beskrive beskrive forskellen mellen sand og falsk. Ikke i Paradise Hotel-forstand. Men i betydningen forskellen mellem analog og digital logik og forståelse. Computeren er født. Og så holder vi vi idéhistorisk hestene lidt.

For samme år opfinder køkkenchefen Charles Ranhofer nemlig desserten Baked Alaska, som består af en kerne af vanijleis omgrænset af ovnbagt marengs. Sidstnævnte, altså Baked Alaska, havde jeg fornøjelsen at smage i dag…

Frokosten fra begyndelse til ende —

Mere følger senere. Men lige et stemningsbillede, som jeg vil vælge at kalde “Hæren af PR-folk”


[ad#Google Adsense-blogpost1]