Domaine du Tunnel — Saint-Joseph — 2005

Vine har ofte en tendens til at smage bedst on location. Jeg har tidligere skrevet om en god vinoplevelse — vagtelpaté og Saint-Joseph — på broen mellem Tain og Tournon i midten af den nordlige Rhônedal, med udsyn til Hermitagebjerget, hvorfa nogle af verdens fineste syrahbaserede vine kommer.

Til vagtelpateen fik vi Stéphane Roberts Saint-Joseph 2004, og det var et fornemt match. Landlig, rustiskt og alligevel med elegante toner af viol, krudtrøg og en vibrerende & mundrensende syre. Domaine du Tunnel er et relativt ungt domæne — Stéphane begyndte vinproduktion i eget navn i 1996, tidligere havde han arbejdet for den velanskrevne producent Grippat.

saint joseph fra domaine du tunnel 2005

Domaine du Tunnel har adresse i St-Péray, den sydligste af de nordlige appellationer. St-Péray grænser op til Cornas, og nu vi er i vintermåneden december er det måske værd at nævne, at der her tidligere var tradition for at producere sød, mousserende julevin på de klassiske nordlige druesorter marsanne og roussanne. I dag produceres stort set kun hvidvin i området. Domaine du Tunnel producerer både en udgave på marsanne og én på marsanne.

Slutteligt produceres der også en prestigecuvée, som i årgang 2006 opnåede 93 Parker-point, hvilket må siges at være flot for appellationen. Udover St-Péray produceres rød og hvid Saint-Joseph samt Cornas i to forskellige cuvéer fra forskellige parceller (herunder Les Eygats).

Vinstokkene er generelt gamle (i Cornas mellem 55 og 100 år), og høstudbyttet holdes lavt for at opnå koncentrerede vine. Saint-Joseph vinene aftappes kun i to cuvéer — en hvid og en rød, og fadene har en vis alder.

Smagenote på Domaine du Tunnel, Saint-Joseph 2005

saint joseph fra domaine du tunnel 2005 closeup

Det er ikke lang tid siden, at jeg har smagt Domaine du Tunnels Saint-Joseph 2005 sidst, men jeg var nysgerrig efter at smage vinen igen, efter at have været en del forskellige Saint-Joseph-vine igennem inden for kort tid. Sidst jeg smagte vinen, fandt jeg den tenderende det overekstraherede, og den kræver da også noget ilt for at præsentere sig bedst muligt.

Førsteindtrykket går i retning af saftige, kødfulde oliven med en let bitter tone af drueskal og druekerne — lover godt. Brombær, ribs, solbær — mørk, mørk nærmest fortættet frugtnæse.

Visuelt fremstår Saint-Joseph-vinen prupur og en anelse uklar (pg.a. af begrænset filtrering) — vinen stråler af krop & intensitet. Lakrids, allehånde, peber, tyk fylde, saftig — grapeagtigt bid i gummerne. Krydret, en anelse mentol og solbærslik, tjære & bitter blommetobak.

En anelse kogt/overekstraheret for appellationen, men grundlæggende stor, flot og fremtidsrig vin. Viol, syrahparfume og stålsat syre kommer frem efter lidt tid i glasset. Domaine du Tunnel 2005 blev smagt af Riedel Hermitage og Authentis 01.

Saint-Joseph 2005 fra Domaine du Tunnel, smagt februar 2008