Estragonsmør / béarnaisesmør — til dem, der ikke kan huske, hvornår æg koagulerer…

Frisk estragon i haven
Frisk estragon i haven

Hvis du ikke lige kan huske, om æg koagulerer ved 42, 52, 72 el. 82 grader, så kan estragonsmør måske være noget for dig, der ikke helt kan overskue en béarnaisesauce, der skiller.

Ingen piskeri. Ingen indbygget risikofaktor for at skulle starte forfra eller står med veltilberedt kød, samtidig med at den ikoniske sauce skiller.

Approachet er ganske simpelt: Skalotteløg snittes så fint som og sautres efterfølgende ved svag varme 10 minutters tid i smør. En syrerig hvidvin hældes ved, og der skrues op for blusset. Kog helt ned, så der kun er en smile væde tilbage.

Lad køle af i 10-20 minutter. Frisk estragon hakkes groft og skalotteløg, hvidvin og estragon røres op med smør, gerne økologisk, der har stået noget tid på køkkenbordet (15-20 grader varmt).

Smages til med salt, et godt skud sort peber & måske en smule hvidvinseddike eller citronsaft. Køles efterfølgende ned i små portioner.

 

Friskplugget estragon klar til tilberedning af estragonsnmør
Udskriv
5 fra 1 stemme

Hjemmelavet estragonsmør

Simpel og hurtig opskrift på béarnaisesmør. En god løsning, hvis man ikke helt har mod på en rigtig béarnaisesauce af frygt for den skiller - eller det tager for lang tid. Estragonsmøren kan laves i god tid inden servering - flere dage før faktisk.
Forb. tid30 min
Ret: Tilbehør
Køkken: Fransk
Keyword: estragon, estragonsmør
Antal: 2
Forfatter: Kasper Bergholt
Cost: 50

Equipment

 • 1 lille skål

Ingredienser

 • 150 gram økologisk smør
 • 1 mellemstort skalotteløg
 • 1 deciliter knastør og syrerig hvidvin
 • 2 håndfulde frisk estragon
 • 1 teskefuld friskkværnet sort peber (penja, kerala eller kampot)
 • 1 smule friskpresset citronsaft eller hvidvinseddike

Sådan gør du

 • Skalotteløg snittes så fint som og sautres efterfølgende ved svag varme 10 minutters tid i en smule smør.
  En syrerig hvidvin hældes på, og der skrues op for blusset. Kog helt ned, så der kun er en smile væde tilbage.
  Lad køle af i 10-20 minutter.
  Frisk estragon hakkes groft og skalotteløg, hvidvin og estragon røres op med smør, gerne økologisk, der har stået noget tid på køkkenbordet (15-20 grader varmt).
  Smages til med salt, et godt skud sort peber & måske en smule hvidvinseddike eller citronsaft. Køles efterfølgende ned i små portioner.

At spise til? Bøf af bedste kvalitet, gerne krogmodnet vil man ikke gå galt i byen med. Fx en rib eye, eller en côte du boeuf, hvis bølgerne skal gå lidt højere.