F.X. Pichler “Loibner Oberhauser”, Riesling Smaragd, 2007 — smagenote

Flaske åbnet før tid — for proppen viste svage tegn på udsivning. Hvis vinen kun flyder ud af flasken, er det ikke noget problem. Men hvis ilt trænger ind, så risikerer man at stå med en oxideret, ødelagt vin inden for alt fra et par dage til få måneder. Så af med proppen.

Kortprop fra den dygtige wachauproducent F.X. Pichler
Kortprop fra den dygtige wachauproducent F.X. Pichler

Smagenote på F.X Pichler “Loibner Oberhauser”, Riesling Smaragd, 2007
Voldsomt tilgængelig for så ung en wachauvin. Forventningerne gik i retning mod en raspende syre, men i stedet blev jeg mødt af en tyktflydende væske med toner af resin og lak — på den positive facon. Kernen af stenfrugt er på alle måder i orden, og efter et par små slurke træder syrenuancerne også klarere frem.

Riesling Smaragd (højeste kvalitetsniveau i Wachau), Loibner Oberhauser fra FX Pibhcler.
Riesling Smaragd (højeste kvalitetsniveau i Wachau), Loibner Oberhauser fra FX Pibhcler.

I næsen er der grønne toner, men også den for Loibenberg så klassiske mineralitet,  der er dødsenssvær at definere og fange, men som er umådeligt svær at glemme, når man først har fanget nuancerne. Ikke så stilrent klar i udtrykket som stor chablis, der har toner af flint og forårsregn — her er tonerne mere underspillede og ligger nærmest og summer under det samlede udtryk.

Efter 20 minutter i glasset noget sværere at indfange på grund af svage oxiderede toner, der lægger sig over vinen — og ligesom dæmper det samlede udtryk. Måske den åbner sig senere…

Wine Spectator & Wine Advocates dom over Pichlers “Lobiner Oberhauser”, 2007
Visse af Pichlers vine kan få de internationale smagere fra både Wine Spectator og Wine Advocate helt oppe i den dyre pointende, men benævnte vin scorede “blot” 91 point i de sidste smagenoter, jeg har adgang til. David Schildknecht, februar 2009 & Kim Marcus, december 2008.

Om producenten, F.X. Pichler
I et højtstemt øjeblik har Robert Parker kaldt F.X Pibhler for Wachaus Château Latour, Domaine de la Romanée-Conti, Zind-Humbrecht, Sandrone og Helen Turley.

Den slags sammenligninger kan man godt forholde sig kritisk til, men det er svært at være uenige om, hvorvidt Pichlers vine har potentiale eller ej. Personligt foretrækker jeg nok en lidt mere underspillet stil — som fx Weingut Knoll repræsenterer.

Udgivet
Kategoriseret som wachau