Kategorier
grüner veltliner wachau

Weingut Knolls Grüner Veltliner Federspiel 2008 er landet

Af og til overraskes man positivt. I går spiste vi på Shackenborg Slotskro, og i vinkortet lå en perle. En — Riesling Smaragd ‘Loibenberg’ fra 2002 — fra en af Wachaus fremmeste producenter, Weingut Knoll.

gruner_veltliner_loibenberg_federspiel_2008
Ovenpå en omgang vanskabt tournedos rossini og store, tunge, velhængte bøffer på steakhouset MASH måtte sind og sjæl renses. Champagne kunne have været et rigtigt godt bud, men svaret blev i stedet en af årets første grüner veltliner-baserede vine i årgang 2008. Det er ungt og i den grad sprødt!

Klassisk, stram & stringent grüner veltliner
Det er lige før, at vinen ikke helt har sat sig efter udgæringen, og kernen af frugtsyre kræver lidt trænede smagsløg, vil jeg mene. Næsen derimod er klassisk ung grüner veltliner med toner af hvide vingummibamser, en anelse semisød blommetobak og florale og mineralske toner. Knoll er én af mine yndlingsproducenter.

weingut_knoll_gruner_veltliner_loibenberg_federspiel_2008_3
Weingut Knolls vinene er anti-moderne. De byder sig ikke til, de forsøger ikke at indsmigre sig, være drikkevenlige. Tværtom. Men nede under den benhårde frugtsyre ligger en kerne af noget ubestemmeligt, som i små glimt viser sig i smagsnuancerne.

Det er på grænsen af mystik — en holden-tilbage som hele tiden inviterer til en ekstra tår for at forsøge at afdække den vinøse understrøm. Emmerich, det hedder sønnerne altid i Knoll-familien. Der er så meget fluktuation i verden, så et fast navneprincip giver en vis konstans.

weingut_knoll_gruner_veltliner_loibenberg_federspiel_2008

3 kommentarer til “Weingut Knolls Grüner Veltliner Federspiel 2008 er landet”

Hej Bergholt! Først skal lyde en tak for din forrygende blog. Super forfriskende arrangement og entusiasme bag dine skriverier – det er altid rart.

Som fellow-mad-og-vin-interesseret ville jeg spørge dig, hvor du gør dine vinindkøb? Ville meget gerne smage Weingut Knolls Grüner Veltliner!

Mvh
Tobias

Kasper Bergholtsiger:

Kære Tobias!

Tak for de pæne ord om mine skriblerier. Det er rart, når der kommer stemme og personlighed på læserne/de besøgende — at de ikke bare er nogle prikker i Google Analytics!

På dansk grund forhandles Knoll af både Bichel Vin & Løgismose Vinimport.

Så vidt jeg husker, uden dog at have krydstjekket, mener jeg ikke, at nogen af dem har Grüner Veltliner Federspiel i porteføljen.

En stor del af de vine, jeg nyder, er købt over eBay fra enten private el. små vinkøbmænd.

Weinundco.at — kan også anbefales og plejer at have et fornuftigt udvalg af Knolls vine; men de forsvinder hurtigt.

Jeg gik for lidt tid siden i gang med en samlet oversigt over vinforhandlere med østrigske vine på programmet; den blev aldrig færdig; men her er, hvad jeg nåede:

Bichel har Pechtl (Weinviertel), Scloss Gobelsburg (Kamptal) &
Emmerich Knoll (Wachau)

Philipson Wine har Salomon-Undhof (Kremstal)

Normavin har F.X Pichler (Wachau)

Emilievin har lidt forskelligt, men primært rød — fx Meinklang
(Burgenland)

Erik Sørensen har Weingut Stadt Krems — de er et godt sted at
begynde. Frugtige, nogenlunde tilgængelige og fornuftigt prissat i
forhold til fx F.X Pichler som er dyr, stringent og lidt svær at komme
ind på livet af for mange danske ganer.

Michael Jepsen har Malat, som også er anbefalelsesværdig foruden en
lang række mindre producenter. Malats Dreigärten Reserve plejer at
falde i god jord.

— Byd gerne ind med yderligere forhandlere…

Det var et mere end fyldestgørende svar! Tak for det.

Jeg må sætte jagten i gang snarest muligt. Mht. andre forhandlere har jeg ikke meget at byde ind med! Bruger Løgismose og tit også Holte Vinlager, når jeg er på jagt efter noget særligt.

Lukket for kommentarer.