Weingut Knolls Grüner Veltliner Federspiel 2008 er landet

Af og til overraskes man positivt. I går spiste vi på Shackenborg Slotskro, og i vinkortet lå en perle. En — Riesling Smaragd ‘Loibenberg’ fra 2002 — fra en af Wachaus fremmeste producenter, Weingut Knoll.

gruner_veltliner_loibenberg_federspiel_2008
Ovenpå en omgang vanskabt tournedos rossini og store, tunge, velhængte bøffer på steakhouset MASH måtte sind og sjæl renses. Champagne kunne have været et rigtigt godt bud, men svaret blev i stedet en af årets første grüner veltliner-baserede vine i årgang 2008. Det er ungt og i den grad sprødt!

Klassisk, stram & stringent grüner veltliner

Det er lige før, at vinen ikke helt har sat sig efter udgæringen, og kernen af frugtsyre kræver lidt trænede smagsløg, vil jeg mene. Næsen derimod er klassisk ung grüner veltliner med toner af hvide vingummibamser, en anelse semisød blommetobak og florale og mineralske toner. Knoll er én af mine yndlingsproducenter.

weingut_knoll_gruner_veltliner_loibenberg_federspiel_2008_3
Weingut Knolls vinene er anti-moderne. De byder sig ikke til, de forsøger ikke at indsmigre sig, være drikkevenlige. Tværtom. Men nede under den benhårde frugtsyre ligger en kerne af noget ubestemmeligt, som i små glimt viser sig i smagsnuancerne.

Det er på grænsen af mystik — en holden-tilbage som hele tiden inviterer til en ekstra tår for at forsøge at afdække den vinøse understrøm. Emmerich, det hedder sønnerne altid i Knoll-familien. Der er så meget fluktuation i verden, så et fast navneprincip giver en vis konstans.

weingut_knoll_gruner_veltliner_loibenberg_federspiel_2008