FX Pichler, grüner veltliner, smaragd — ekstraktrigdom vs. subtilitet

Lørdagens smagning af østrigsk vin bød efter en mellemvin på blandede druesorter fra marker omkring Wien på grüner veltliner fra en af ikonproducenterne i Wachau: F.X. Pichler.

Weingut Wieninger, Nussberg, Alte Reben, Gemischter Satz, 2008

nussberg-weingut-wieniger-wien
Importøren af Weingut Wienigers Gemischter Satz Nussberg beskriver den som bestående af 100% grüner veltliner, men det er en blandingsvin af hele ni forskellige druesorter, nemlig: Weißburgunder, Neuburger, Welschriesling, Grüner Veltliner, Sylvaner, Zierfandler, Rotgipfler, Traminer og Riesling). Den blev jeg aldrig helt gode venner med.

Måske for man har tilstræbt et burgundisk udtryk. Den slags er der i min bog rigeligt af i verden, herunder fra fx Bourgogne. I min mund savnedes Säurerückrat. Muligvis skyldes det, at vinen blev smagt lige efter Pragers riesling smaragd. Falstaff har til sammenligningvinen forholdsvist højt ratet med 93 point!

FX Pichler — en kort introduktion

Fanz Xavier Pichler

Franz Xavier Pichler, der er fjerde generations-Pichler, overtog familiedomænet i 1971. 50% af vinmarkerne er beplantet med den østrigske nationaldrue grüner veltliner, som er en krydsning mellem Traminer og en uddød druesort, hvis genetiske ophav ikke længere kan spores, 40% med riesling og de sidste 10% med sauvignon blanc. Pichlers far indledte selektion af grüner veltliner-kloner i 1920’erne.

Højere mostvægt & koncentration

Målet var at fremavle en grüner veltliner-klon af mindre størrelse, for dermed at opnå højere mostvægt og koncentration. Pichler seniors arbejde i marken og satsningen på kvalitet fremfor kvantitet — grüner veltliner kan også gi’ nemme, letdrikkelige vine med relativt højt høstudbytte — er en af de kernesten, domænet i dag bygger på. Fem stjerner i Falstaff — ligesom Hirtzberger.

FX Pichler -- Wachau

Smagenote på FX Pichler, grüner veltliner, smaragd, 2005

Det oprindelige smageprogram nævnte Grüner Veltliner Smaragd ”M” 2007, Wachau — én af verdens største vine. Der havde været lidt omrokeringer på dagen, og vi måtte “nøjes” med Pichlers Smaragd-klasse “Von den Terrassen” i årgang 2005, selvom smageprogrammet skrev den fornemste årgang i mands minde, nemlig 2006.

Subtilitet fremfor power – elegance før kødfuldhed

Generelt er jeg tilhænger af subtilitet fremfor power, elegance fremfor kødfuldhed, og sådan var vinene i højere grad i 2005. Og sådan var Pichlers grüner veltliner helt bestemt også fx sammenlignet med Weingut Pragers riesling smaragd, som nærmest fremstod som en bulderbasse i sammenligning.

De fleste foretrafk Prager, måske også fordi det er svært at gå ned i smagskoncentration, viskositet, syre og sødme under en smagning.

Og det gjorde vi, men den mineralske underbund var fantastisk, synes jeg.

Lillebroderen — Pichlers grüner veltliner Federspiel — kan købes på glas på hotel Nimb. Den er heller ikke tosset!