Glaserede rødbeder

Det er sæson for rødbeder mellem juni og og februar, og anledt af et spørgsmål over Twitter om gode tips til sommerlig grillmad, kom jeg i tanke om de brombærglaserede rødbeder, jeg lavede på grill sidste år.

Brombærene er nok ikke helt klar endnu, men andre rødbederne kan også fint glaseres med andre smagsgivere, fx en god gastrique (reduktion af karamelliseret sukker og en syrlig komponent, fx frugtsaft eller lagret balsamico).

Hvis du har spørgmål eller idéer, så er du også mere end velkommen til at skrive/følge/udveksle her: Kasper Bergholt, Twitter.

Pinot noir-vinmarker i Albé, Alsace
Pinot noir-vinmarker i Albé, Alsace. Creative Commons: OliBac

Rødbeder og pinot noir fra Marcel DeissOg så kan de altå noget de rødbeder sammen med visse typer af rødvin. Jeg opdagede første gang den særlige sublime smagsdynamik, der kan opstå på restaurant Ensemble.

Hér var det med Marcel Deiss’ pinot noir-baserede Burlenberg fra Alsace. 9 ud af 10 af rødvinene fra det område er ikke synderligt interesante, men Deiss’ excentriske (og biodynamiske) principper og metoder får noget unikt frem. En mineralitet, en dybde — som blev udvidet af rødbedernes jordtoner.

3 kommentarer

 1. Simon Færch siger:

  Hej Kasper

  Spændende med kombinationen af brombærglaserede rødbeder og rødvin, det skal jeg prøve!

  Jeg har smagt flere af Deiss’ hvidvine, og dem er jeg temmelig begejstret for. For et par uger siden var jeg på restaurant Mêlée (som jeg i øvrigt varmt vil anbefale), og fik en af Deiss’ ‘små vine’, hvis man overhovedet kan tillade sig at omtale hans vine på den måde.

  Det var en knastør Riesling, supermineralsk med grønlige refleksioner i glasset. Den havde perfekt balance mellem fedme og smagen af citrus, annanas mm… Nå, men jeg har aldrig smagt en rødvin fra Deiss, men er blevet tændt efter at have læst dit indlæg. Håber du vil svare på to opklarende spørgsmål:

  Hvor køber du rødvin fra Deiss?
  Ved du, om Deiss laver andre Røde end den omtalte fra Burlenberg på Pinot Noir ?

  Bedste hilsener
  Simon Færch

 2. Kasper Bergholt siger:

  Kære Simon!

  Jeg beklager det noget sene svar — har været i Karrebæksminde, faktisk dér, hvor rødbedeeksperimentet stod sidste år.

  Jeg deler din begejstring fra Deiss’ vine, selvom jeg ikke har fået smagt så mange, som jeg gerne ville.

  Mêlée har jeg også til gode, selv om den ligger lige om hjørnet. Luns var jeg ret begejstret for, og menukortet har jeg analyseret et par gange inden for de sidste par uger, så der går nok ikke længe!

  Hvad angår Deiss smagte jeg Burlenberg på hedengange Ensemble. Købte senere et par flasker i en fransk vinhandel i Lyon.

  Jeg har ikke kunnet finde nogen dansk leverandør, men det foresvæver mig, at Philipson en periode havde nogle flasker i sortimentet.

  Jeg bli’r dig svar skyldig på spørgsmålet om, hvorvidt der produceres andre røde cuvéer; men umiddelbart siger min mavefornemmelse nej.

  Alt godt & mange tak for gode spørgsmål!

  Kasp

 3. Simon Færch siger:

  Hej igen
  Så skal der drikkes Deiss! Forleden forhørte jeg mig blandt nogle af mine Alsacebegejstrede vinvenner, og de har nu hjulpet os godt på vej. Helge som serverer på Mêlée (og som vist også er medejer) sælger Deiss’ vine *LINK*.

  Jeg kan se, at de også sælger et par stykker på Pinot Gris, men det er vel egentlig bare en mutation af Pinot Noir.

  God sommer
  Simon

Der er lukket for kommentarer.