Gode kooperativer? Domäne Wachau, Riesling Smaragd, 2007

Førstereglen i forhold til kooperativer

Førstereglen for vinjournalister lyder, at vin fra kooperativer måske er dårlig. Og det i bund og grund en meget fornuftig regel. Men undtagelser, der bekræfter reglen — et udtryk, som jeg må indrømme, jeg aldrig helt har forstået logikken bag, eksisterer naturligvis også.

La Chablisienne fremhæves ofte som et af Frankrigs bedste kooperativer, og vinene fra generisk Chablis til enkeltmarksvine holder alle et højt niveau og er ofte blandt områdets mest lagringsværdige vine. Philipson Wine har agenturet på dansk grund, og vinene sælges af og til i ældre årgang til rigtigt fine priser.

Domäne Wachau

falstaff_weinguide_wachau_domane

Den engelsk vinkritiker Jancis Robinson har et par gange fremhævet vinene fra Domäne Wachau, som tidligere hed Freie Weingärter Wachau som et af verdens bedste kooperativer. Jeg har ikke smagt mig igennem så mange kooperativvine igen, så jeg vil ikke kaste mig ud i en afkræftelse el. en bekræftelse af den påstand, men jeg har smagt et par vine fra Domäne Wachau, som bekræfter billedet af rigtig velproduceret vin til en rigtig fornuftig pris.

På sin vis er det jo ingen kunst at finde en exceptionelt god vin, hvis man er villig til at betale mange penge. Kunsten består ofte i at finde en vin, der smager forbilledligt godt, til en fornuftig pris. Den slags køb er der mange af blandt de østrigske vine, hvor selv de bedste vine fra topproducenter, fx Pichler & Hirtzberger (begge i Wachau), kan købes til under 500,- Den ville ikke gå i Bourgogne, Rhône el. Bordeaux.

Om Domäne Wachau

Kooperativer producerer årligt 2,5 millioner flasker vin, der fordelr sig på 90% hvid, 9% rød og 1% sød). Domäne Wachau, der indtil 2008 bar navnet Freie Weingärtner Wachau, ansatte i 2005 to nye lederfigurer, nemlig administrerende direktør Roman Horvath og chefønolog Heinz Frischengruber.

Klassiske druesorter i Wachau, Østrg

De klassiske wachausorter — grüner veltliner, riesling, neuburger & pinot blanc — høstet manuelt, og der sker en meget hård selektion. Det kan være sin kunst at holde styr på drueleverancer, når man har mere end 650 medlemmer, men et bonusprogram sikrer kvalitet fra stok over drue til udvælgelse og vinificering.

Chefønolog Heinz Frischengrubers mål at de forskellige parceller, Rieds på tysk, repræsenterer deres terroir optimalt. Domäne Wachau vinificerer fx fra klassiske Rieds som Achleiten, Kellerberg, Axpoint & Loibenberg. I 2007 kom kooperativets Federspiel Terrassen på Wine Spectators top 100 — under kategorien Most Exciting Wines. Fallstaff, Østrigs svar på Gambero Rosso, anbefaler følgende vine:

Riesling Smaragd 2007 Kellerberg (94-96 point)
Riesling Smaragd 2007 Achleiten (92-94)
Riesling Smaragd 200 7 Singerriedel (93-95)

Domäne Wachaus Riesling Smaragd 2007 Terrassen

domane_wachau_riesling_smaragd_2006_terrassen

Domäne Wachaus Riesling Smaragd 2007

Jeg har fornyligt smagt Domäne Wachaus Riesling Smaragd 2007 Terrassen — og det er ikke en subtil, mineralsk-dreven vin som de største Wachau-vine, men for mig er den slags ikke så meget spørgsmål om enten-eller som et om både-og.

Der er tidspunkter, hvor en mere frugtdreven og læskende vin passer sig bedst — enten pg.a. setting, temperatur, mad el. humør.

Knoll og Pichler

Og hvor Emmerich Knoll, F.X. Pichler & Hirtzbergers vine for begyndere kan virke ganske stramme og syrerige, hvis ikke decideret sure, så byder 2007 Smarad Terrassen på en umiddelbar frugt og drikkelighed — og det er flot så kort tid efter frigivelsen.

Vinen er til en populære side, men mister ikke sit terroirpræg på vejen mod drikkevenlighed. Der er stadig klassiske wachau-toner i form af urtebund og en fin mineralitet. Men det er sekundære elementer.