Schloss Gobelsburg, Ried Lamm, 1998, ren grüner veltliner – Qui bon vin boit, Dieu voit*

Grüner veltliner fra Schloss Gobelsburg i Kremstal
Grüner veltliner fra Schloss Gobelsburg i Kremstal

Jeg har som nævnt i forbindelse med smagning af Weingut Hirschs Riesling Heiligenstein fra 1998 købt et mindre parti ældre østrigsk vin for at pejle mig ind på et par repræsentative vines potentiale (grüner veltliner & riesling og fra henholdsvis Kamptal og Wachau) og mine egne præferencer — altså, hvornår en vin præsenterer sig optimalt moden i forhold til min personlige smag, snarere end diverse vinskribenters.

Det har altid undret mig lidt, hvordan Parker kan sætte så præcise optimale drikkehorisonter på alle verdens vine.

Grüner veltliner, Ried Lamm

Qui bon vin boit, Dieu voit*

schloss_gobelsbug_ried_lamm_gruner_veltliner_1998_1

I Jan Paulsons to legendariske sammenlignende smagninger af grüner veltliner– og chardonnaybaserede vine gik begge førstepladser til ‘Ried Lamm’-vine, henholdsvis årgang 1997 og 1995 af Willi Bründlmayer.

Om Ried Lamm

Ried betyder mark/parcel på østrigsk. ‘Ried Lamm’ er beliggende på den nederste del af Heiligenstein-bjerget, der byder på dybere jord, ler og sandsten.

Vækstforholdene er her perfekte for den østrigske nationaldrue. Andre gode Rieds tæller ‘Steinse tz’, ‘Renner’ og ‘Grub’, mens rieslingdruen performer bedst på de mere stenede og magre højereliggende parceller Heiligenstein og Gaisberg.

Om Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal

schloss_gobelsbug_ried_lamm_gruner_veltliner_1998_2
Cisterciensernmunke fra Zwettl-klosteret blev i 1171 tildelt brugsret til parceller på Heiligenstein og Gaisberg. Området viser spor af bosiddelser fra præbronzealder, til bronze- og jernalder. Efter en brand i 1786 i Kammern, hvor vinen tidligere er blevet gæret, lagret og hældt på flaske, flyttes faciliteterne til Gobelsburg.

I 1997 overtager Michael & Eva Moosburger ledelsen af ejendommen sammen med Willi & Edwige Bründlmayer. Schloss Gobelsburg er medlem af Verein der Österreichischen Traditionsweingüter og råder over nogle af Østrigs, ja faktisk verdens, bedste vinmarker.

Smagenote på Ried Lamm, 1998 fra Schloss Gobelsburg

schloss_gobelsbug_ried_lamm_gruner_veltliner_1998_prop
Nogle mener, at grüner veltliner-vine lagrer bedre end rieslingvine — og det må siges at være en anelse signifikant, da rieslingvine er blandt verdens længstlevende vine, måske kun overgået af diverse ædelsøde vine, hvis kvaliteten og sødme-/syre-/alkoholbalancen ellers er høj nok.

Så efter at have smagt Hirschs knaldhamrende vibrerende friske Heiligenstein et par uger forinden, var forventningerne temmelig høje, selv om mine egne erfaringer siger, at de grüner veltliner-vine, der lagrer bedst, kommer fra Wachau og ikke Kamptal.

Citrus, sød tobak & forårsregn

Næsen af afsindigt ekspressiv m. toner af citrusskal, citruskerne, sød tobak og forårsregn — forårsregn som den fornemmelse, der ofte er i luften lige før, regnen kommer — og som bl.a. også findes i flintet, mineralsk højklasse-Chablis.

Høj viskositet

Ekstremt høj viskositet, alkoholniveauet ligger på 14,5%, tyktflydende, blød grüner rammer tungen & mundhulen — uden på nogen måde at blive doven. Fortsat med en kerne af vibrerende & præcis frugtsyre her efter 11 år — imponerende!

Lang, meget flot eftersmag med toner af (oxymoronisk ikke særlig sød) honning, touch af hyldeblomst, ribs, græs og sød blomme- & æbletobak, kvæde og hyben.

Kompleksitet & lagdelthed, som god litteratur, præger hver en lille tår af vinen!

schloss_gobelsbug_ried_lamm_gruner_veltliner_1998_3
Ried Lamm, 1998, Schloss Gobelsburg blev smagt af Riedel Riesling-glas & Authentis Bourgogne, hvoraf det første fungerede bedst, synes jeg.

*Den, der drikker god vin, ser Gud – Eller: Gud ser den, der drikker god vin

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.