Grüner Veltliner, ‘Ried Loibenberg’, Smaragd, 2009 fra Emmerich Knoll

Ried Olibenberg, grüner veltliner fra Weingut Knoll
Ried Olibenberg, grüner veltliner fra Weingut Knoll

Kristian Brask Thomsen er snart på vej til gourmetfestival i Wachau sammen med Mads Refslund. Lille mig kunne desværre ikke komme med, selvom der forelå en invitation. Årsagerne er mange — børnepasningslogistik og arbejde, men man kan jo altid drømme.

Og når et vinområde særart ligesom har sat sig sensorisk i pandelapperne, eller måske rettere helt nede i det limbiske systems dybere lag, kan man komme langt med at smage. Fokuseret, af gode glas, i godt selskab.

GRÜNER VELTLINER, RIED LOIBENBERG, SMARAGD, 2009 WEINGUT KNOLL
Én af mine yndlingsriesd (Ried er Østigsk for mark/storparcel) er Loibenberg, hvor det traditionelle hus Weingut Knoll (ældste søn hedder altid Emmerich), producerer klassiske, syrerige, stramme, elegante, subtilt underspillede vine. Vine, der har et så godt som uendeligt liv.

Se også: Unghane med trøfler og jordskokker, sauce a la Bocuse

Ikke moderne, saftige, imødekommende vine, tværtom. Ved første nip tænker jeg ofte, hov, var det bare dét. Men så sker der noget i mundhulen og hjernen, en lyst til at afdække lag. For de antydes så subtilt, at man dårligt opdager dem, og man får lyst til at smage igen og igen. Mineralitet, syre, jordbundethed.

2009 er meget, meget ung og utilgængelig på nuværende tidspunkt, men jeg begik et barnemord og hyggede mig med det. “Ried Schütt” som indeholder en vis portion senthøstede små-botrytiserede druer (ligesom Pichler-Krutzler, jeg for nyligt smagte på noma gør) er langt mere åben og tilgængelig på nuværende udviklingstrin.