Hans Tschida — Trockenbeerenauslese Lüss, 2000

Tidligere kunne man med al rimelighed argumentere for, at der var én konge i Burgenland. Ikke en royal konge, men en dessertvinskonge: Alois Kracher, som beklageligt døde i en al for ung alder den 5. december 2007.

Kracher har som en af de få producenter af søde vine (i hvert fald uden for Sauternes-appellationen) formået at opnå de semimagiske 98 parkerpoint ad flere omgange. Til en hurtigt opstablet julefrokost drak vi en flaske fra en anden virkelig talentrig producent i området, nemlig Hans Tschida.

tschida-trockenbeerenauslese-chardonnay-2000
Burgenland, og særligt området nær søen Neusiedl, er omdrejningspunkt for nogle af verdens største søde vine. Kategorierne spænder fra søde beerenauslese med levende syrespil og struktur til tyktflydende trockenbeerenauslese vine, der kan byde på naturlige restsukkermængder på helt op til 260 gram per liter vin — det betyder en viskositet på linje med lun sirup.

Jeg fik ikke taget nogen smagenoter på Hans Tschidas vin, som var cuvéen Lüss, der er baseret på chardonnaydruen, i årgang 2000. Men den skuffede bestemt ikke!

Flasken kom mig i hænde ad omveje og til en fornuftig kompensatorisk pris, efter at GLS havde formået at smadre en række langt billigere grüner veltliner-vine. Jeg skrev lidt frem og tilbage med sælgeren, som var meget ked af affæren og tilbød mig benævnte Tschida-vin til ca. 1/3 af markedsprisen.

Man må have lidt respekt for det rating-system, eBay har fået brygget sammen, som gør, at vi stoler på mennesker i andre lande, som vi aldrig har mødt og højst sandsynligt aldrig kommer til at møde. Og så må jeg hellere slutte, inden det bli’r alt for julesentimentalt!

Se også: Svesker i sød rasteau

Hvad er Trockenbeerenauslese?

Trockenbeerenauslese, som ofte forkortes TBA, er sød vin produceret på druer, der har været angrebet af ædelråd (botrytis cinerea). Den bogstavelige betydning af Trockenbeerenauslese er udvalgte tørrede druer. Rangordningen af Østrigs og Tysklands søde vine bygger på kriteriet mostvægt.

Mostvægten er et udtryk for, hvor meget sukker en druesubstans indeholder — og indikerer i og for sig selv ikke sødmeniveauet i en færdigudgæret vin, hvilket ellers er en udbredt misforståelse.

I Tyskland anvendes Oechsle-klassificeringen af druemost; i Østrig KMW, Klosterneuburger Mostwaage, og en vindruematerialet til en Trockenbeerenauslese skal ligge på minimum 30 KMW.

Se også: Hjemmelavet Pære Belle-Hélène