Braiseret flæskesteg med ovnbagte rodfrugter

Rodfrugter og urter
Rodfrugter og urter

Er det overhovedet en god idé at braisere en flæskesteg?

Ugegryde-eksperimentet er inspireret af en romersk Mammas sugo. Om mandagen forberedtes basen — tomat, gulerod, stelleri, tomat (passata) — og henover ugen kogtes/braiseredes/pocheredes forskellige kødemener i gryden. Saucen/braiseringslagen blev gradvist mere og mere koncentreret, elaboreret & velsmagende.

Mere om historien bag ugegryden samt opskrift på  den orginale romerske sugo er på vej; hvis jeg glemmer det, så husk mig på det nedenfor i kommentarfeltet!

Målet er at lave god mad til en fornuftig pris uden at gå på kompromis med smagen. Ugegryden, del 2 kan læses her: Braiseret kalvecuvette med rygeostcreme og bouillonkartofler.

Suppe-/braiseringsbase

På førstedagen kogtes suppebasen — okseskank, et kødemne (jeg brugte kalvecuvette) med hvidvin og urter.


På tredjedagen spises okseskanken, som nu efter to dages kogning og hviletid natten over er godt mør og saftig. På fjerdedagen spises enten spaghetti med kødsauce — ragout på rester af okseskanken + suppe + tomater — eller der koges mere kød.

Fx en flæskesteg, der bruges som måde koldt frokostpålæg og en aftenret med fx rødkål braiseret i sød vin med bagt selleri, skalotteløg og timian til.

Opskrift på braiseret svinekam med rødkål & ovnbagte rodfrugter

Svinekammen kan med fordel gourmetsaltes med 5-7 gram salt per kilo kød. Gnid evt. også gerne stegen med godt med sort peber, lidt sukker og evt. andre krydderier efter smag. Men vær opmærksom på, at krydderierne vil afgive smag til suppe/fonden.

Jeg braiserede/pocherede svinekammen, efter at have tempereret den til lidt under køkkentemperatur, i rundt regnet 6 timer ved gennemsnitligt 80 grader. Opkog til boblende kog — og så hvile i en times tid pakket let ind. Der skal ikke mange halve minutter til på gasblusset, før gryden er oppe i kog igen.

Braisering og energibesparelse

Jeg går ud fra, at det er mere energibesparende end at lade gryden stå ved konstant temperatur i ovnen. Svinekammen kan sagtens hvile én eller to nætter over i suppen, men den kan også spises sammen dag, som den tilberedes. I vores madprogram passede det bedst at lade den trække en dag i suppen.

Braiseret kamsteg

En kamsteg på 1-2 kilo gav her i huset kød nok til to aftenretter og flere frokostserveringer. Sværen bliver lettere svampet af kogningen og kan med fordel skæres fra og tilbereds for sig selv. Enten stegt sprød i tern i ande- eller svinfedt — eller grilles sprød i ovnen — eller laves til luksusflæskesvær.

Se også: Se også: Svinerillettes på brød ristet i aromatiseret oksefedt

Braiseret kamsteg — første servering

Inspireret af en tidligere opskrift — grillede skaftekoteleter med trøfler og rødkål — kombineret med en sjat sød rasteau i køleskabet blev første omgang af den braiserede svinekam serveret med hjemmelavet rødkål, rodfrugter bagt i andefedt og rapsolie med timian, selleristilke og hvidløg — dertil indkogt sauce på braiseringslagen smagt til med hvidvin.

I forhold til juleopskriften på rødkål  skruede jeg lidt ned for krydringen og udelod kanel. Samtidig brugte jeg en sjat oxideret sød rasteau i stedet for halvdelen af rødvinen. Grøntsagstilbehøret blev kartofler og selleri — ovnstegt i andefedt og gylden rapsolie sammen med timiankviste, hele hvidløgsfed (som ikke spises, de bli’r bitre af den kraftige varme), løg i både — som nærmest karammelliserer sig selv og selleristilke.

Vinforslag til braiseret svinekam med rødkål kogt på sød rastau — dertil kartofler & selleri i andefedt & rapsolie — crozes-hermitage, ung syrah — el. sydlig rhône

Til koteletter med trøfler og rødvinssauce serverede jeg ung Crozes-Hermitage (fra Colombier). Chateaneuf-du-pape eller anden sydlig rhône med en vis tyngde (fx Cairanne, Beaumes-de-Venise, Rasteau) vil også være et godt match. Hvis det skal være italiensk ville jeg vælge en ripasso eller let amarone. Til den specifikke ret drak vi Crozes-Hermitage fra Alain Graillot, årgang 2004. Det fungerede fremragende. Perfektionisten siger: “En anelse mere sødme til kålen og andefedtet kunne have været godt!”

Braiseret svinekam — anden servering og tredje servering

Tynde skiver af den braiserede kamsteg blev serveret til ristet rugbrød med smør — rødkål til. Meget simpelt, meget godt! Tredje servering: En klump kamsteg af ca. 200 gram blev til overs. Den fik lov at overnatte endnu engang i suppegryden og opnåede nærmest en rillettes-agtig konsistens og smag. I det klassiske franske køkken blev rillettes ofte kogt på svineskank. Klumpen blev brugt i en kålret sammen med andre kødrester og det senest tilsatte kødemne — krydrede medisterpølser  — Chocroute à l’Alsacienne-style. Opskrift følger senere.