Jacquart, Champagne, Reims. Brut — cuvée Mosaïque

De danske smagsløg har det generelt svært med champagne. Det er for syrerigt, tørt & spøjst. En del af forklaringen skal henets i folkesmagen, som favoriserer sukker og sødme. Tænk på whiskey-saucen fra Jensens bøfhus. Tomat, sukker, fløde og så et touch af noget brændende stærkt, cayennepeber? Cheeseburgeren fra MacDonalds. Oksemørbradserveringen fra restaurant Asador.

jacquart-prop-champagne-brut-mosaique-nv
Den Gule Enke, jordbær, kransekage og champagne
Champagne er mentalt positioneret i forbindelse med højtider og særsituationer. Nytårsaften, når viserne sidder som de skal. Ét af de mest for smagsløgene katastrofale tidspunkter at drikke champagne på. For det er typisk på årets sidste aften, at de bedste, tungeste og mest ekstraktige vine har flødet. Barolo, Amarone, Bordeaux fra firmagavekassen. Og så kommer kransekagen sammen med. Det er et af de mest modebydelige matches. Måske kun overgået af studenterklassikeren jordbær dyppet i chokolade i kombination med klassisk tør champagne.

Den gule enke, Veuve Cliqout, svor min mormor til. Det gør Flemming Hvelplund, stifter af vinavisen.dk og forfatter af de første 6 udgaver af Politikens vinbog. La Grande Dame til sidstnævnte, og, som de ydmyge mennesker vi er i min familie, husets standardcuvée til min mormor. Som ikke brød sig om den.

champagneprop-jacquart-nv-brut

Uhellige alliancer mellem vinbedømmere og -leverandører
I løbet af det sidste års tid har jeg haft mulighed for — for egen regning — at smage mig igennem en lang række standardchampagner. Og samnenligner man det med de håndværkschampgner, i betydning små producenter uden distribution og pickup-faciliteter tæt ved A7-motorvejen — så er der noget helt galt. Med priserne. Med udbudet og med købeadfærden.

Man får den kætterske tanke, at vinanmelderne i en årrække har ratet visse af de annoncerende virksomheders champagner alt for højt i forhold til grundsmagen og kvaliteten.

Case — Jacquart, COOP, Netto
Igen og igen har der lydt ros til Jacquarts grundcuvée inden for tørre champagner. Cuvée Mosaïque. 198,- står den i i Netto og det samme på tilbud i Føtex. Dagsprisen er vist 289,-.

I forbindelse med diverse højtider, Nytår fx, har Jaquart været fremhævet igen og igen i pressen som et hus, der byder på en rigtig fornuftig pris til kvaliteten.

Jacques Lassaigne, som serveres som huschampagne på noma står i 320,- flasken. Man kan få Margaine 1. cru til 179,- hos The Wine Company. Emilievin har Bruno Michels blanc de blancs 1. cru (på årgang 2004)  til 260,-

Der er noget helt galt, når Jacquart lander som budet på en god champagne  min optik (og i de 30 venlige, amatør- og pro-smagere, der har delt deres smagenoter på Cellartracker.com).

Moussen er heftig. Store, voldsomme bobler. Primærduften er præget af høj dosage (sukkertilsætning under gærin) og næsen formidler toner af hyben og stikkelsbær.  I min bog et rigtig kedeligt — og overvurderet — glas champagne…

champagne-jacquart

Kan Jaquart ikke producere gode vine?
Jo, sådan inden for rammerne af industrivin, i hvert fald. I Köln, hvor vi havde et par overnatninger for et par år siden, fandt jeg en champagne- og sushibar i kælderetagen i noget, der mindede om Illum. Jacqauarts vintage-champagner stod i 2-3-4 euro per glas (af 10-15 cl). Og så begynder tingene at hænge sammen…

5 tanker om “Jacquart, Champagne, Reims. Brut — cuvée Mosaïque”

 1. At sige nej til champagne er at sige nej til livet.

  Jeg forstår godt din udmeldelse når man ser på sammenligningsgrundlaget. Og jeg synes det er vildt at den kan variere 89 (?) kr fra Føtex til Netto, så føler man sig jo virkelig snydt af Føtex.

  Lassaigne til 320 kr, hvor finder du det? (espritduvin.dk?)

  Til slut må jeg jo lige sige at der er dejligt at læse om champagne selv om jeg ikke må drikke det før d. 1. juni…

 2. Kære Lasse!

  Ja, der er ret stor prisforskel mellem Føtex og Netto. Når F kører pakketilbud, så plejer det at passe med normalpriserne i Netto.

  Lassaigne forhandles af Pétillant / Skål. Der skal du helt klart ud Lasse!

  Min seneste prisliste siger 285,- — men jeg er i tvivl om, hvorvidt det er inkl. eller eksl. moms.

  Hvorfor må du ikke drikke champagne før d. 1. juni?

  Alt godt,

  Kasper

 3. Jeg er ude og sejle indtil 1. juni, og da man ikke må drikke på søværnets skibe når de ligger på varsel, er det meget få dråber alkohol der ryger indenbords. Første juni lander jeg dog i Danmark, og så skal der vist åbnes en flaske eller to 🙂

  Kan det passe at jeg ikke kan se de kommentarer der er skrevet til dette indlæg?

  Ha det herligt,
  Lasse

 4. Kære Lasse!

  Ah, jeg tænkte nok det var i noget i den dur, der var forklaringen.

  Hvor ligger I henne nu?

  Hvad angår kommentarerne, så kan jeg fint læse dine og mine, men det er da muligt, at der noget, der driller i din ende.

  Prøv evt. at tryk F5/ctrl+F og se, om det hjælper på sagerne.

  Er der andre, der oplever lignende problemer, så gi’ mig gerne et praj her i tråden eller per mail.

  Alt godt,

  Kasper

 5. Vi ligger ved Sydvestgrønland et sted. Jeg bruger min dag i maskinen, så det er ikke meget jeg ved om vores placeringer 🙂 (og så er det også hemmeligt 🙂 ).

  Kommentarerne kom frem efter jeg havde skrevet min sidste, så jeg gætter også på at det var fordi computeren havde gemt siden eller sårn.

  Ha det herligt og nyd foråret,
  Lasse

Der er lukket for kommentarer.