Mad til nytår: Jomfruhummer, falsk foie gras og “sure løg”

Jeg nåede ikke at få taget nogen billeder af nytårets forret, der i år bød på jomfruhummer fra Læsø. Let travlhed, masser af børn om benene, og en dronning, der lige pludselig insisterede på at blive hørt. I hvert fald ikke nogen billeder af den færdige servering med jomfruhummer, falsk foie gras, spæde salater og saltbagte “sure løg”. Men et par billeder fra forberedelserne blev det dog til.

Jomfruhummer fra Læsø i bradepande med citrontimian, citron og hvidvin.

Fra klassisk hummerbisque til jomfruhummer, falsk foie gras og “sure løg”

Idéen med retten var at tage udgangspunkt i en klassisk nytårsspise, hummeren — som altså blev til en omgang jomfruhummere fra Læsø — og give den et tvist. Dels fordi retten skulle forberedes delvist i god tid hjemmefra inden en rask lille køretur fulgte; dels fordi jeg trængte til at prøve kræfter med noget andet end den hummerbisque eller jomfruhummerbisque, som jeg har lavet de sidste tre-fire år med varierende tilbehør — fra grillede kammuslinger til havtaskefilet.

Se også: Opskrift på hjemmelavet hummerbisque

Tilberedning af jomfruhummere

De fleste opskrifter foreskriver, at jomfruhummerne skal flækkes på langs. Det undlod jeg. Dels fordi jeg ikke havde den store tid i køkkenet, dels fordi jeg sigtede mod, at forretten gerne måtte være lidt rustik i sit udtryk — samt tage noget tid at spise.

Jomfruhummerne blev optøet over to dage i køleskab og efterfølgende lagt i en bradepande. Dryppet med citronsaft — og krydret med salt og peber. Lidt hvidvin i bunden og citrontimian på toppen sammen med et par gode skiver økologisk smør.

Tilberedningstid for jomfruhummer

Tilberedningstiden afhænger af mængden af jomfruhummer og ovnen — vores fik lige i overkanten ved omkring 20 minutter ved ca. 160-180 grader. Planen var at de skulle have fuldt drøn — ca. 250 grader — i kortere tid, men den medbragte bradepande var desværre et par centimenter for bred til at gå i værtsovnen. Æv. Under tumulten med at få tumlet jomfruhummerne over på en ny passende bradepande mistede ovnen en del temperatur, som jeg desværre først opdagede lidt for sent. Man plejer at sige, at de er klar, når de slipper skallerne.

Falsk foie gras / vegetarosik foie gras

Jeg havde tidligere forsøgt mig med en slags kantarelcreme, som endte med at opnå konsistens som en blanding af smør og mousse, og som i mundhulen nærmest fremstod med en foie gras-agtig konsistens, dybde og sødme. Så det blev det ene element.  Udover tørrede, opblødte kantareller brugte jeg også en god mængde portobello.

Portobellosvampe skyllet og udskåret klar til tilberedning — tilbehør til jomfruhummerne

Kantareller steges i økologisk smør

Kantareller opblødes og steges ved svag varme i økologisk smør sammen med portobellosvampe til så meget væske er væk som muligt. Deglaceres i en god mængde tør hvidvin, gerne én der har samme profil som den vin, der skal drikkes til den færdige ret.

Jeg brugte en sprød, krydret grüner veltliner (fra Lenz Moser). Svampesubstansen koges helt ind og ned og der tilføres evt. lidt kalvefond for at øge smagskomplesksiten, hvorefter der efterfølgende blendes med fløde, der er reduceret med et sted mellem 60 og 80%. Jeg brugte økologisk piskefløde fra Thise Mejeri.

Piskefløde fra Thise Mejeri — til kantarelcremen, der fungerede som tilbehør til jomfruhummerne

Spæde salater og “sure løg”

Spæde, sprøde salater, hvoraf nogle af sorterne gerne må have lidt bitterhed oversig — og så lidt bitre hasselnødder stegt sprøde i brunet smør og krydret med keralapeber, lidt salt og en antydning af chili og cayennepeber for at skabe både sprødt og stærkt modspil til de bløde elementer på tallerkenen — de bløde hummerkød og den cremede falske foie gras afrundende rettens komposition.

Skalotteløg i salt — tilbehør til jomfruhummer og falsk foie gras

Saltbagte skalotteløg

Slutteligt bestemte jeg mig for at spice salaten lidt op med dels mynte og saltbagte skalotteløg, der var smagt til med en lille smule sukker, citronsaft og lidt vellagret balsamico for at skabe lidt struktur i salaten og balancere sødmen i jomfrummerne og den falske foie gras af med syre fra løgene.

Løgene, der var skalotteløg, blev skrællet og lagt i et par centimenters groft salt for efterfølgende at blive bagt ved 70 grader i 8 timer. Undervejs blev de krydret med en anelse sukker, lidt peber, lidt citronsaft og slutteligt lidt vellagret balsamico mod slutningen.

Resultatet blev et meget kraftigt smagende løg, som jeg delte i kvarter og serverede i salaten til jomfruhummerne.