Kategorier
bisque jomfruhummer vin til hummerbisque vin til jomfruhummerbisque

Opskrift på jomfruhummerbisque med jomfruhummerhaler og havtaskefilet

denne opskrift på jomfruhummerbisque er oprindeligt bragt i 2007

Hvad er en bisque?
I det traditionelle franske køkken (Escoffier) jævnes bisquer på skalddyr (jomfruhummer, krebs, hummer) med ris — og det var vist i nogle år definitionsforskellen på en (legeret) suppe og en bisque.

Bisque kommer af fransk bis cuites – kogt to gange, så jeg tillader mig at bruge betegnelsen uden at jævne med ris. Opskriften på denne jomfruhummerbisque er baseret på princippet om de forhåndenværende søm – jomfruhummer, løg, tomat og cognac. Der kan sagtens bruges flere urter.

Jomfruhummerhaler på spækbræt - klar til at blive pillet.
Skaller af jomfruhaler ligger klar på til pilning på spækbræt. Det tager tid, lidt kortere end rejeg, men pas på, skallerne kan være skarpe.

Ingredienser til jomfruhummerbisque

15-20 jomfruhummere
1 løg – eller to skalotteløg
1 deciliter cognac
5 dl tør hvidvin (fx Macon, grüner veltliner, riesling)
5 dl vand
3 cherrytomater
salt
peber
lidt smør eller olie til stegning
3 deciliter fløde (gerne økologisk)
evt. lidt tomatpuré
evt. en lille smule sukker
Havtaskefilet (ca. 50 gram per spisende ved forret/mellemret – mere, hvis hovedret)

Fremgangsmåde
Jomfruhummerne pilles og halekødet tages fra (marineres evt. i en smule olivenolie, salt og citronsaft). Skallerne bankes let og brunes efterfølgende af i smør — når de er godt varme tilsættes cognacen, og der flamberes, indtil alkoholen er brændt væk.

Skalotteløg tilsættes og steger med et par minutter. Hvidvin, cherrytomater, vand (evt. tomatpuré) følger. Koges i ca. 20 minutter ved jævn varme. Fjern skum og urenheder fra overfladen. Henstilles køligt natten over (eller minimum 6-12 timer). Varmes langsomt op og koges igennem igen i 10-20 minutter, skum igen. Sies og presses evt. igennem et klæde for at fjerne alle urenheder.

Reducér om nødvendigt (op til 50-70& kan være nødvendigt) for at opnå ønsket smagskoncentration. Justér sødme- og syrebalancen med sukker, evt. lidt mere tomatpuré, lidt mere vin, måske en anelse citronsaft og evt. lidt cayennepeber eller papria og en snert af chili (som på ingen måde må være dominerende). Til sidst koges bisquebasen ind med fløde (kan udelades).

Jomfruhummerhaler
Halerne tages ud 20-30 minutter inden de skal tilberedes, så de ikke “chocker”, når de rammer panden. Steges for middelvarme i meget, meget kort tid (5-15 sekunder afhængig af størrelse). Anrettes sammen med havtaskefilet og overhældes efterfølgende med jomfruhummerbisquen.

Havtaskefilet
Fileterne soigneres og krydres med en anelse salt og peber og evt. en anelse citronsaft. Grilles i ovn i 7 minutter ved 220 grader – trækker efterfølgende 5 minutter. Anret smed de letstegte jomfruhummerhaler, hvorefter jomfruhummerbisquen hældes over.

Vinforslag til jomfruhummerbisque
Vi drak champagne til (en roséchampagne medd en snert sødme), men mulighederne er mange. En fyldig — grænsende til det cremede — grüner veltliner vil gå sig godt til. Heldigvis findes der mange af disse i superårgangen 2006 – fx Otts Fass 4 – eller Renner fra Schloss Gobelsburg. Gewürztraimer fra Alsace med god tyngde og fedme vil også fungere godt til cremede bisque af jomfruhummer, hvor de brændte skaller byder på en art eksotiske overtoner smagsmæssigt.

 

26 kommentarer til “Opskrift på jomfruhummerbisque med jomfruhummerhaler og havtaskefilet”

Kære Anja!

Tak for dit spørgsmål. Opskriften ovenfor gi’r en god mængde jomfruhummerbisque til fire personer — som forret.

Hvor meget man spiser, er jo meget forskelligt. Og indkogningsgraden spiller også ind.

Jeg ville nok gange op med tre, hvis jeg skulle lave til 10. Måske fire og så gemme evt. overskydende bisque — inden, jeg tilsatte fløde. Tilsmage og se på mængden. Hælde resten i og mere fløde, hvis jeg vurderede, at mængden var lige i underkanten, og ellers gemme resten — evt. på frys — og bruge som fx sauce til en grillet lys fisk en anden gang.

Alt godt,

Kasper Bergholt

Super website! Skal skallerne OG kødet steges SAMMEN med smør, cognac og div.? Du har nemlig kun skrevet at man skal gemme halerne til dagen efter.

Kære Alexandra!

Først og fremmest tak for de pæne ord.

Der er stort set kun kød i halerne, så resten ryger bare med sammen med smør og cognac og div, ja.

Go’ fornøjelse!

Kasper

Hej Jesper!

Godt spørgsmål! Jeg måler stort set aldrig af, når jeg laver mad, så målene er ofte tilsnigelser.

Det kan altså sagtens være, at 1 liter tl 15-20 jomfruhummere er i underkanten. Så bare spæd op efter samme forhold til det dækker.

Meld meget gerne tilbage med, hvor meget vand og vin, du brugte, og hvordan resultatet blev.

Alt godt,

Kasper

Ok, tak for svar. Du skriver 2 x 50 cl i din ingrediensliste, men det var nok en fejl så 🙂

Et andet spørgsmål: hvad er din holdning til at blende skaller og urter sammen?

Mvh
Jesper

Ah! Ja, det var en fejl, som nu er rettet! Tak!

Jeg blender ikke skaller eller urter, men presser så meget væde, jeg kan, fra. Evt. ad flere omgang. Det sidste kvas kan man fx lade overhælde kogende vand og trække i 20 minutter, inden det sies og koges ned.

Men det er rigtigt, at mange af de klassiske opskrifter foreskriver en total knusning.

Alt godt,

Kasper

1 cl = 1/100 af en liter, så må 2x 50 cl være = 100/100 dele af en liter, altså en hel liter… Tænk blot på en 50 cl sodavand, det er en ½ liter!

Så jeg kan ikke se fejlen, sikker på du ikke har tænkt på ml Jesper?

Er ellers i gang med en hummerbisque og har brugt opskriften her som udgangspunkt, glæder mig til den, det lyder rigtig lækkert. Tak for inspirationen 🙂

Venlig hilsen Franz

Kære Franz!

Du har ret. Men jeg har alligevel for pædagogikkens skyld ændret til 2 x 5dl i opskriften, så lignende tvivl ikke opstår en anden gang.

Herligt at høre, at opskriften kunne bruges! Meld meget gerne tilbage, hvordan resultatet blev.

Alt godt & godt nytår!

Kasper

Hej Kasper.
Nytårsaften lavede jeg din opskrift på jomfruhummerbisque dog uden havtaske.
Jeg havde ca. 25 jomfruhummerhaler og lavede en dobbeltportion til 7 mand og 3 små børn.
Jeg fulgte din opskrift men hældte lidt ekstra vand på, så det næsten dækkede.
Da den var reduceret en del og skulle smages til, puttede jeg salt, hvid peber og ungarsk sød paprika i, ca. 2-3 spsk. cognac og ca. 2-3 dl. fløde.
Den smagte fantastisk og blev rost hele aftenen og sammenlignet med bisquen på Søllerød Kro. ;o)

Tusind tak for en super opskrift!!

Mvh, Alexandra

Kære Alexandria!

Du skal have mange tak for tilbagemeldingen. Søllerød Kro kan vi jo godt leve med at blive sammenlignet med — det er måske det sted i Danmark, hvor man spiser klassisk fransk bedst! 🙂

Tak for tip ang. mere væde — og den positive tilbagemelding. Det er den slags, der gør, at andre også tør gi’ sig i kast med at lave noget, der på papiret (eller skærmen) måske ser noget vanskeligt ud.

Alt godt,

Kasper

Den ser super ud, den skal prøves af her til nytår. Måske et dumt spørgsmål, men jomfruhummerne skal ikke koges før de skal pilles, vel? Det tænker jeg ikke, men alligevel, tænker jeg hellere må spørge først, det er jo nytårsaften:)

Hej. Spændende opskrift . Har du ikke et foto af retten? jeg skal lave jomfruhummerbisque til i morgen. Er det muligt at lave det dagen i forvejen?

Kære Karin Engel!

Jeg beklager forsinket svar. Jeg har desværre ikke noget billede af retten. Men du kan sagtens lave grundbisquen dagen i forvejen og så vente med reduktion og tilsætning af fløde til næste dag.

Alt godt,

Kasper

Jeg lavede den dagen i forvejen og lod til slut en enkelt stjerneanis trække med i bisquen natten over, det gav et skønt lille spark op til smagen af cognac. Jeg havde pillet jomfruhummerhalerne ud rå, inden jeg påbegyndte bisquen, og stegte disse sammen med nogle få kammuslinger i stedet for at servere med havtaskefilet. Jeg lavede en koldpresset persillolie som jeg med en pipette pyntede bisquen med rundt i kanten til slut. En flot og meget lækker forret 😉

Hej!

Begiver mig ud i opskriften lørdag – skal bare lige være helt sikker på; hvornår skal skallerne sies fra suppen?

Kære Rikke!

Skallerne skal sies fra, inden du går i gang med indkogningen. Meld meget gerne tilbage, hvordan eksperimentet gik.

Alt godt,

Kasper

@Karin Engel — det lyder som gode “tuningsforslag”! Tak for at du delte dem her!

Alt godt,

Kasper

Hejsa,
afprøvede din opskrift til nytårsaften. Det var en STOR succes, alle gæster kommenterede at det var den bedste bisque de havde fået meget længe (og de fleste er gourmet-ører ;)….)
Vores datter på 11 spurgte om jeg ikke kunne lave en portion mere dagen efter 😉 TAK !!!

Kære Lotte!

Du skal have mange tak for tilbagemeldingen. Det varmer mit madhjerte at høre, at bisquen blev så stor en succes blandt både store og små! Dejligt! 🙂

Alt godt,

Kasper

Jeg vil give mig i kast med bisqueen i morgen, og servere den som forret fredag.

Jeg har også et lille afklarende spørgsmål. Hvordan skal “skaller” forståes. Er det kun den skal der sidder på halen? Eller er det alt (incl hoved) bortset fra selve kødet?

Pft

Lukket for kommentarer.