Kategorier
cornas domaine lionnet syrah

Julevinen: Cornas 2006 fra Domaine Lionnet

cornas-domaine-lionnet-2006
Cornas 2006 fra Domaine Lionnet. Her har man lavet vin siden 1575. Og ikke det store er ændret på vinificeringsfronten. Til gengæld er stokkene blevet ældre og ældre. Og man laver kun én cuvée, hvilket betyder, at prestigecuvéer ikke udvander “standardvinene”. Traditionel tradition til en traditionernes aften. I år 2006 i magnum.

Amar’1, Chateauneuf-du-Pape, oversøisk, budene på årets julevin har som traditionen foreskriver været mange. Jeg læste for en god sjat år siden om en vinimportør, der svor til at drikke moden, moden bordeaux juleaften. Han vidste, at det måske ikke var det, der spillede allerbedst sammen med den tunge, søde, fede julemad.

Løsningen bestod i at skylle munden i en smulle vand, inden han drak til den bedste vin, han kendte til. Og med min og min fars præference for nordlig rhône, er det selvfølgelig koldklimasyrah, der kommer i glassene juleaften.

Men vi skyller ikke munden, inden vi smager. For vi ved, at syrah for os er en fremragende ledsager til selv fed, sød og tung julemad. Vinen vokser med opgaven og præsenterer helt nye lag af dybde og velsmag.

Og for dem, der ønsker, at vinen skal følge maden, kan Banyls, Rasteau vin doux naturel eller Maury anbefales. Men resultatet vil nok blive for kvalmt.

Læs også: Andesteg og flæskesteg, kunsten at dreje kontra.