Tanker om og opskrifter på kammuslinger i forskellige former

Kammuslinger indtager en gastronomisk særposition for mange. Den hårde skal gemmer på det sarteste, møreste mest velsmagende kød, man kan forestille sig.

Kammuslinger på is på Ibisu, Custom House
Kammuslinger på is på Ibisu, Custom House
Rå kammusling, lige åbnet
Rå kammusling, lige åbnet

Rå kammusling åbnet. Kammuslinger består af nyrer, mave, tarm, laver, en stor muskel — som spises — en lille musikel og gonade (kønsdele); sidstnævnte er den orange “klat” på billedet.

Tilberedningsmæssigt kan man gå mange veje. Man kan spise kammuslingerne rå. Man kan råmarinere dem med en citron- eller limesaft.

Kammusling på Restaurant ensemle

For nogle år siden fik jeg en fin servering med kammusling på restaurant Ensemble. Kammuslingerne var, som jeg husker det, marineret i en ikke speciel sødlig dessertvin serveret med de spædeste gulerødder, det danske forår kunne præstere. En sprød sylvanerbaseret vin fra alsace til.

Skal det være mere klassisk og tungt er hummerbisque serveret med grillerede kammuslinger et hit!

Opskrift her: Hummerbisque (bisque de homard) med kammuslinger

Delmonico

Delmonico-kogebogen har en amerikaniseret udgave, hvor kammuslingerne serveres med majs og en sødlig majsbudding i samspil med en beurre rouge på pinot noir.

Larousse Gastrononomique

Larousse Gastronomique opregner en lang række tilberedningsmetoder — fra det simple: rå, stænket med en smule god olivenolie over salater med kammusling til gratinerede sager med mornaysauce.

Ebisu Custom House
Fornyligt fik jeg på Ebisu, Custom House serveret en japansk/fransk fortolkning af kammusling. Dybstegt i kaitifi-dej, serveret med skum og chilimayonnaise — det var en himmerrigsmundfuld!

Dybstegte kammuslinger med chilimayonnaise
Dybstegte kammuslinger med chilimayonnaise

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.