La Chablisienne: Chablis 1. cru, Fourchaume, 2004

Introduktion til Chablis & Fourchaume

Fourchaume udgøres af 100 ha vinmarker. I Chablis er 100 ha meget for en enkeltmark, særligt når man tager i betragtning, at det svarer til de syv grand cru-markers samlede areal.

Vinstokke lige udenfor Chablisby. Creative Commons: Peter Curbishley.
Vinstokke lige udenfor Chablisby. Creative Commons: Peter Curbishley.

Måske på grund af størrelsen er Fourchaume en af de mest velkendte 1. cru-marker i Chablis (andre kendte marker er: Côte de Cuissy, Côte de Jouan, Côte de Léchet, Côte de Vaubarousse, Les Fourneaux, Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Montmains, Vaillons, Vau de Vey, Vau Ligneau, Vaucoupin og Vosgros).

La Chablisienne, Fourchaume 1. cru, 2004 – smagenote

Fourchaume 1. cru fra kooperativet La Chablisienne. Årgangen er 2004.
Fourchaume 1. cru fra kooperativet La Chablisienne. Årgangen er 2004.

La Chablisiennes Fourchaume 2004 blev smagt juni 2008. Første indtryk er en markant sprød- og syrefasthed (chardonnay udtrykker sit terroir markant, på samme vis som fx riesling og syrah). Farven er mørkere end måske forventet for en 1. cru fra 2004. Klassiske mineralske toner. Sitrende. Smagen byder på aromaer af grape og fadfedme og en let cremet fadsødme – uden på nogen måde at blive for meget.

Fadtonerne vil nok integrere sig yderligere i løbet af et par år. Derudover svage toner af spædt forårsgræs (vækker mindelser om sauvignon, men her kombineret med noget mere floralt), citrus og lidt mynte.

Meget ren vin, på grænsen til det endimensionale. Alder vil måske resultere i større smagskompleksitet. Vinstokkene er i snit 25 år. Vinen blev smagt af dels Spiegelau Authentis Bourgogne, hvor den druknede og blev for stram. Dernæst af Riedels Vinum Extreme Riesling — hvori vinen fremstod langt bedre – frugtig, saftig og delikat.

Om koopeartivet La Chablisienne

I vinens verden har kooperativer tit et dårligt ry, særligt de store. La Chablisienne er dog en af undtagelserne. Vinene holder et generelt højt niveau — og har ry for deres gode lagringspotentiale (På restaurant ‘Le Sommelier’ hænger på en af vægenne en plakat for ‘La Chablisienne’ — og vinene er også på kortet. Det borger for kvaliteten..

La Chablisienne er stiftet i 1923 og har i dag omkring 300 delejere. Sammenlagt ejer kooperativet 25% af vinmarkerne i Chablis. den årlige produktion udgør 7 millioner flasker inden for samtlige appellationen. Petit Chablis, Chablis, Chablis 1. cr og Chablis grand cru.

Vinene er fornuftigt prissat — og har i løbet af det sidste års tid kunne købes til nedsat pris i forbindelse med Philipsons oprydnings salg. En del af vinene har fået fine anmeldelser i dagbladene. Særligt basiscuvéen “Chablis La Pierrelée” i superårgangen 2002 var et scoop til prisen (79,95). Jeg har dog fundet en del flaskevariation og proppene har været i  stærkt varierende stand — måske er der tale om forskellige restpartier, der er aftaget (efter at have ligget brak ved forkert temperatur, måske?).

Se også: Alternative bud på vin til julemaden