Madblogs i Danmark — en mediestatus

Fra madblogs i Børsen til Stein Bagger og tilbage igen til blogs om mad
boersen-weekend-bergholts-blogs.jpg

I denne ombæring kommer det til at handle mere om sociale medier end mad. I weekenden slog jeg Børsens weekendtillæg op på morgenbordet og fandt en artikel om madblogs. Interessant, tænkte jeg. Titlen var fra “Bord til blog”. I min bog er blogging ikke et verbum eller en selvstændig disciplin. Det er et ældgammelt håndværk. Det handler om at skrive. Om noget for nogen for noget.

Læs også: Madblogs og troværdighed.

“Lavede i går aftes boeuf bourgignon efter din anvisning – det er det bedste opskrift/anvisning jeg nogensinde har prøvet. Vores gæster var meget begejstrede – så fremover vil jeg konsultere dit site og få inspiration – også på vin-delen. Vi drak Rhone-vine fra Domaine Boisson – L’Exergence og Domaine de Fontavin – Chateauneuf-du-Pape 2006 – det passede meget fint sammen.” (Lene Groth, oktober, 2009 — feedback på opskrift på boeuf bourguignon).


Når det er sagt, så skal jeg ikke være bleg for at indrømme, at der er en væsensforskel på de traditionelle, industrielle mediers måde at gå til makronerne på og bloggernes. Et godt eksempel på blogmediets disruptive natur er Stein Bagger-sagen, hvor den erhvervsjournalistiske blogger Dorte Toft længe før de industrielle medier satte spørgsmålstegn ved IT-Factory’s forretningsfundament, Stein Baggers akademiske meritter og den generelle investorkultur op til IT-boblen 2.0.

Er bloggen filterløs, subjektiv kommunikation?

Traditionelt lyder forklaringen på, hvorfor blogs er blevet et populært medie, at de tilhører det, der er kommet til at hedde sociale medier. Blogs og bloggerne bag kædes sammen af linksrolls og deltagende læsning, hvor der ofte kommenteres på interessefællers indlæg på tværs af bloguniverset. Det er nok en del af forklaringen. Men det er ikke en forklaring på, hvorfor jeg skriver, eller blogger, om man vil. Eller hvorfor folk læser min blog, vil jeg skyde på.

Dialogen er ikke et bærende element, ser man hurtigt, hvis man skanner de sidste 10-20 opskrifter og smagenoter igennem. Det er heller ikke filterløs, ren subjektiv kommunikation, det handler om. Den slags bli’r hurtigt trivielt. Jf. 70’ernes dårlige knækprosa, fx af Lola Baidel.

Bloggen som pejlemærke — Case: Falsled Kro

En af Danmarks førende kulinariske institutioner hedder Falsled Kro. Et sted mellem 50 og 80% af alle internetoplevelser begynder i en søgemaskine. Mange mennesker undersøger markedet online før køb el. bestilling — og typisk også efter. På det danske marked er Google den dominerede spiller med et sted mellem 95 og 99% af samtlige søgninger. Blogs med nyhedsværdi og et substantielt bagkatalog af artikler ranker som regel pænt:

falsled-kro-screen-dump-ranking-sociale-medier-soegemaskienoptimering

Medielandskabet i opbrud — differentia specifica = differentiering efter mit behov hér og nu?

liste-over-danske-madblogs-fra-boersen-bergholts-blog-nummer-1

Mediebilledet i dag kendetegnes af en bevægelse fra et begrænset antal mediekanaler til stadig mere differentierede og specialiserede udbud. De industrielle medier, som eksempelvis aviser, radio & tv, har traditionelt været kendetegnet af redaktionel kontrol af indhold koblet med en passiv modtagerrolle.

Læs også: Webhotel til blogs.

Blogmediet, er som de fleste sociale medier, kendetegnet ved personlig kontrol og aktivitet — på såvel modtager- som afsenderside, og det er radikalt nyt! Eksperternes beviser og eksperternes intelligens kendetegnede formidlingen af viden i de industrielle medier, mens de sociale medier kendetegnes ved social, aggregeret viden og kollektiv intelligens.

Jeg kan skrive, hvad jeg vil, når jeg vil. Og du kan læse, høre, se, hvad du vil, når du vil. Før Googles kloge algoritmer kunne de to behovssfærer svært matches. Det kan de nu, og det sker hvert eneste sekund. Det er nyt. Allerede nu kan bloggen (teknisk set) tilpasse sig sine læseres interesser via og ved hjælp af  adfærdsbestemte visninger baseret på tidligere besøg, klikfrekvenser og ATOS (average time spent on (sub)site).

Jeg tror, vi vil se et darwinistisk udskillelsesløb. De rent selvekspressionistiske blogs tid er forbi. Eller rettere, ingen gider læse dem, og så er det nemmere at migrere til FaceBooks eller Twitters statusopdateringer.

At skrive handler om viden, passion, integritet, disciplin og vedholdenhed. Bloggen, og madbloggen, er bare en kanal, der kan bære den slags…

10 tanker om “Madblogs i Danmark — en mediestatus”

 1. Dejligt at læse dette blogpost efter at jeg selv sad og rynkede på næsen over selvsamme avisartikel forleden. Først tænkte jeg, FEDT! endelig mere fokus på danske madblogs, men så begyndte jeg at kigge på de blogs de rent faktisk nævnte og linkede til. Jeg blev fælt skuffet, for kun et enkelt eller 2 af de links kunne fænge min interesse i mere end et par minutter – hvoraf det ene var et jeg har på min blogroll i forvejen.
  Hvis det er de bedste blogs de kunne finde frem til i deres research til denne artikel, så tror jeg sgu det ser skidt ud for danske madblogs. Jeg ved selvfølige godt at der findes flere rigtigt gode danske madblogs på nettet (denne inklusiv), men de kan åbenbart ikke fange massemediernes interesse.

 2. Hej Kim!

  Tak for indspark & ros. Jeg har ikke selv fået arbejdet mig igennem Børsens liste endnu, men jeg ved heller ikke, hvor repræsentativ den egentlig er.

  Det kunne være man skulle lave en Madblogs.dk, der samler højkvalitetsblogs om mad skrevet på dansk eller af danskere.

  Noget a la Goombay.dk (som dækker musikblogsområdet).

  Indtil har jeg fundet den mest udtømmende og dynamiske oversigt over madblogs her:

  http://grydeskeen.dk/danske-weblogs/

  Alt godt & go’ weekend!

  Kasper

 3. Lyder som en plan…..domæne indkøbt og så må vi se om jeg ikke snart kan finde en eftermiddag til at smide en side sammen.
  Smid en mail hvis du har input og forslag osv.

 4. @Kim Schulz

  Fedt! Jeg glæder mig til at se, hvad du får sat op. Musikblogs.dk kører i WordPress — og det funker fint med tilmelding, osv. — men det er bare til inspiration.

  Gi’ gerne et praj, når siden er oppe, så vender jeg gerne tilbage med yderligere inputs.

  Alt godt,

  Kasper

 5. Jeg er dybt skuffet over at http://abemad.blogspot.com ikke er på Børsens liste:) På abemad satser vi nu hårdt på at blive featured på madblogs.dk istedet;-)

  Spøg til side, jeg vil gerne takke for en superblog, som også var det første udgående link på abemad!

  /Anders

 6. Godt skrevet Kasper, jeg vil til dels give dig ret i meget af ovenstående. Jeg læser ofte selv med her, og tak for inspirerende læsning.

  Jeg forstår dog ikke Kim´s og dit udbrud omkring de nævnte blogs, en blog, en blog om mad især er efter min mening “a working process” jeg husker tydeligt mit første design af min blog i dens spæde start i 08, og den udvikling den er gennemgået til det den er nu, ca 250 opskrifter senere.

  Det som jeg finder mest undergravende er den nederste sætning i billedet fra avisen. Det er jo lige præcis det som gør at alle kaster sig ud i et mere eller mindre halvhjertet projekt, med en eller anden wordpress template som er set en kvart milliard andre steder, og gentager opskrifter som på ingen måde repræsenterer en nyskabelse eller opfindsomhed.

  Som flere blogeksperter siger: content is king! det er også ganske rigtigt, men idag, hvor mulighederne for at kreere eller programmere sig en hjemmeside selv er så mangfoldige som de er, burde der være større fokus på design, look og efter min mening også web 2.0 feel. Det mangler der godt nok mange steder. Og det afholder mig fra at gå i dybden med sites hvor indholdet helt sikkert er fantastisk.

  De bedste hilsner, og en rigtig glædelig jul til dig og dine Hr. Bergholt.

  Faster Philip

 7. Kære Faster Philip!

  Lad os — som de madører vi er — gå til makronerne.

  Jeg forstår dit forbehold over for Kims og min “dom” over de blogs, der var med i Børsens artikel.

  Danske madblogs er, som du ganske rigtigt skriver, ofte studier i work-in-progress. Det mener jeg, som du sikkert også ser udtrykt i min blogpost ovenfor, ikke som et kvalitetskriterium i og for sig selv.

  Dermed ikke være sagt, at jeg mener, at det er dårlige madblogs, Børsen har fået kompileret. Men når sandt skal siges, så slog de mig heller ikke som Danmarks bedste. Og det er ikke ment som en kritik af din blog — eller nogen af de andres. Min egen var jo også med.

  Jeg syntes (og synes) i bund og grund ikke, at listen var repræsentativ for den del af den danske Blogosfære, jeg kendte til på det tidspunkt. Hvor var en af de mest kvalitetsprægede madblogs, Verygoodfood.dk — af Trine Lai – fx henne? Grydeskeen? Osv…

  Derfor vakte det mig stor glæde, da Kim realiserede den spæde idé ovenfor — altså at samle, beskrive og formidle madblogs på dansk eller skrevet af danskere.

  Hvad angår web 2.0 og 3.0, så tror jeg, at vi vil se — hvis vi ikke allerede ser — en art modbevægelse tilbage mod redaktionelt indhold skrevet at folk, der ved, hvad de skriver om. Det var i bund og grund et af kerneargumenterne i min oprindelige mediestatus over madblogs ovenfor.

  Hvilke blogs er det, du mener savner 2.0 feel/design/usability?

  Jeg må indrømme, at jeg nok er lidt gammeldags skruet sammen, selv om jeg lancerede mit første online community i 1994. Jeg sætter indhold og kvalitet over design. Hvis tekst- og billedemateriale — og de gastronomiske idéer er gode, så må det gerne være lineært og kodet i ren html 1.0. Deleknapper, dialogfunktionaliteter, twitterintegration, osv — det betyder langt mindre. Men det er måske ikke den slags, du mener med web 2.0-feel?

  Alt godt & glædelig jul til dig og dine!

  Kasper Bergholt

 8. Hej Kasper,

  Haha – jo lad os det.

  Nu fik jeg måske skåret både dit og Kim´s reply over samme kam. Jeg forstod det ikke på dig som om at du mente de var dårlige blogs, men i samme moment, virkede i en form for enige om at der her ikke var det store at komme efter på denne liste, og det kan i have ret i, jeg har ikke selv en decideret mening i den sammenhæng, jeg synes at de fleste indeholder brugbar inspiration.

  Bevares jeg har så absolut ikke taget det som kritik af min blog, som der stod, i avis artiklen, gør jeg det jo på en nogenlunde anderledes måde end så mange andre madblogs, lisom du selv, ikke at involvere for mange emner, hvor man ikke har viden eller passion for, og frem for alt ikke indrager personlige elementer.

  Jeg tror at en sammenkogning af Julie & Julia filmens premiere, og Spis Bedre´s liste over 7 gode danske madblogs, lå til grund for den liste der var i børsen. Jeg er helt enig med dig i at der manglede en del, for at repræsentere en bredere vifte af de kvalitetsprægede madblogs.

  Jeg synes også at jeres ide er helt og aldeles prisværdig, det var / er et godt initiativ.

  Jeg mente blot, at du, og jeg og en hel masse andre ildsjæle som ikke bare ser deres blog som et hpbby element som kan tages frem en gang om ugen eller måneden, burde fremhæves i forhold til den overflod af som du selv siger mangler viden, passion og vedholdenhed. Jeg forstod også fra texten ovenfor at i ville samle højkvalitetsblogs, men hvilke kriterier har i sat op for at gennemføre dette? Jeg blev nemlig positivt overrasket og tænkte, novra, her er sku nogen gutter som vil sætte en standard og fremhæve nogle af de som ved hvad de taler om.

  Jeg vil ikke fremhæve nogle blogs frem for andre som manglende feel/design/usability, da der uden tvivl er mennesker derude som ikke er ligeså bevandrede i at tweake css, eller php som andre, men der er en stigning i blogs, der går fra lad os tage blogspot eller wordpress hostede installeringer mod egne selfhostede domæner, og det finder jeg yderst positivt, det tolker jeg som at de pågældende gerne vil mere med deres blog, istedet for at være bundet af de få muligheder et ikke selfhosted wordpress eller blogspot måtte have.

  Jeg er enig Kasper, helt sikkert, indhold er da det vigtigste, billed som tekst, men jeg er nok bare grafisk/visuelt krævende haha, nej jeg er også ligeglad med twitterintegration, deleknapper etc. og alligevel har jeg næsten alle ovenstående integreret på mit site. Jeg mener ikke at lir, øger web 2.0 feel´et, men det kan være hjælpende elementer….

  De bedste hilsner

  Faster Philip

Der er lukket for kommentarer.