Kategorier
madspild Uncategorized

Hvor stort er Danmarks madpild?

Hvor stort er madspild i Danmark?
I Danmark smider vi i gennemsnit 2.000 tons mad ud hver eneste dag. Ganger du det tal med 365 dage, betyder det, at vi årligt smider 700.000 tons mad ud.

Men hvor meget er 700.000 tons mad egentlig?
Tallet er så stort, at det er svært at forholde sig til. Til gengæld er kontrasten til vores overforbrug langt nemmere at forstå.

20% af indkøb ryger direkte i skraldespanden
For mens en gennemsnitlig familie i Danmark smider 20 % af deres indkøb ud, sulter 821 millioner mennesker verden over. Sagt på en anden måde: Hver femte indkøbskurv, vi fylder i et dansk supermarked, ender i skraldespanden, mens 1 ud af 10 mennesker i verden ikke får nok at spise.

Hvorfor står det så slemt til?
Vi havde jo egentlig knækket kurven, og antallet af mennesker, der sulter rundt om i verden, var nedadgående. Men de sidste tre år er tallet igen begyndt at stige, og ifølge FN spiller klimaforandringerne en væsentlig rolle.

En ændret klimasituation
Verden står over for et ændret klima, hvor vejrforholdene ikke længere er til at stole på. Regnsæsonerne bliver længere og voldsommere, og de stigende temperaturer giver mere tørke.

Verdens fattigste rammes hårdest
Det går hårdt ud over landbruget og rammer særligt verdens fattigste, der får mindre og mindre at spise. Har det overhovedet betydning, at jeg som privatperson mindsker mit madspild? Er jeg ikke bare en lille fisk i et kæmpestort madspildsocean? Det er vi nok mange, der har spurgt os selv om.

En effektiv måde at reducere sit CO2-aftryk
Bekæmpelse er en særdeles effektiv måde at reducere sit CO2-aftryk på
Men faktisk er bekæmpelse af madspild en af de mest effektive og nemme måder at nedsætte dit klimaaftryk på.

Det skyldes, at madspild står for hele 7% af verdens drivhusgasser og er dermed en vaskeægte C02-synder. Hvis madspild var et land, ville det rent faktisk være det tredje mest CO2-udledende land i verden.

Konklusionen er klar: Madspild skal bekæmpes
Konklusionen er derfor, at hver eneste gang du smider mad ud, kan det mærkes. Det kan mærkes på din pengepung, i dit klimaregnskab og på samvittighedskontoen. Til gengæld kan du hurtigt gøre noget ved problemet og vende det til alles fortjeneste.

Folkekirkens Nødhjælp går forrest i kampen mod madspild
Folkekirkens Nødhjælp har valgt at gå til kamp mod madspild. Det gøres, fordi der er en ekstrem ubalance mellem overflod og mangel.

I Danmark har Folkekirkens Nødhjælp åbnet butikskæden Wefood, der mindsker madspild ved at sælge varer, som mange konventionelle supermarkeder ofte smider ud.

Overskuddet går til klimahjælp
Overskuddet fra Wefood går til Folkekirkens Nødjhælps arbejde ude i verden. Her er fokus blandt andet på at styrke fattige bønder, så de står stærkere over for  klimaforandringerne.

Friske grøntsager i montrne madspildsbutikken Wefood.
Friske grøntsager fra montre i Wefoodbutikken på Nørrebrogade, Danmarks første butik med overskudsmad.

Pionérbutikken slog dørene op i 2016. I dag er der 6 butikker i Århus, på Nørrebro, på Amager og i Sydhavnen og i Vejle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *