Kategorier
madspild Uncategorized

Hvor stort madspild i Danmark?

Hvor stort er madspild i Danmark?
I Danmark smider vi i gennemsnit 2.000 tons mad ud hver eneste dag. Ganger du det tal med 365 dage, betyder det, at vi årligt smider 700.000 tons mad ud.

Men hvor meget er 700.000 tons mad egentlig?
Tallet er så stort, at det er svært at forholde sig til. Til gengæld er kontrasten til vores overforbrug langt nemmere at forstå.

20% af indkøb ryger direkte i skraldespanden
For mens en gennemsnitlig familie i Danmark smider 20 % af deres indkøb ud, sulter 821 millioner mennesker verden over. Sagt på en anden måde: Hver femte indkøbskurv, vi fylder i et dansk supermarked, ender i skraldespanden, mens 1 ud af 10 mennesker i verden ikke får nok at spise.

Hvorfor står det så slemt til?
Vi havde jo egentlig knækket kurven, og antallet af mennesker, der sulter rundt om i verden, var nedadgående. Men de sidste tre år er tallet igen begyndt at stige, og ifølge FN spiller klimaforandringerne en væsentlig rolle.

En ændret klimasituation
Verden står over for et ændret klima, hvor vejrforholdene ikke længere er til at stole på. Regnsæsonerne bliver længere og voldsommere, og de stigende temperaturer giver mere tørke.

Verdens fattigste rammes hårdest
Det går hårdt ud over landbruget og rammer særligt verdens fattigste, der får mindre og mindre at spise. Har det overhovedet betydning, at jeg som privatperson mindsker mit madspild? Er jeg ikke bare en lille fisk i et kæmpestort madspildsocean? Det er vi nok mange, der har spurgt os selv om.

En effektiv måde at reducere sit CO2-aftryk
Bekæmpelse er en særdeles effektiv måde at reducere sit CO2-aftryk på
Men faktisk er bekæmpelse af madspild en af de mest effektive og nemme måder at nedsætte dit klimaaftryk på.

Det skyldes, at madspild står for hele 7% af verdens drivhusgasser og er dermed en vaskeægte C02-synder. Hvis madspild var et land, ville det rent faktisk være det tredje mest CO2-udledende land i verden.

Konklusionen er klar: Madspild skal bekæmpes
Konklusionen er derfor, at hver eneste gang du smider mad ud, kan det mærkes. Det kan mærkes på din pengepung, i dit klimaregnskab og på samvittighedskontoen. Til gengæld kan du hurtigt gøre noget ved problemet og vende det til alles fortjeneste.

Folkekirkens Nødhjælp går forrest i kampen mod madspild
Folkekirkens Nødhjælp har valgt at gå til kamp mod madspild. Det gøres, fordi der er en ekstrem ubalance mellem overflod og mangel.

I Danmark har Folkekirkens Nødhjælp åbnet butikskæden Wefood, der mindsker madspild ved at sælge varer, som mange konventionelle supermarkeder ofte smider ud.

Overskuddet går til klimahjælp
Overskuddet fra Wefood går til Folkekirkens Nødjhælps arbejde ude i verden. Her er fokus blandt andet på at styrke fattige bønder, så de står stærkere over for  klimaforandringerne.

Friske grøntsager i montrne madspildsbutikken Wefood.
Friske grøntsager fra montre i Wefoodbutikken på Nørrebrogade, Danmarks første butik med overskudsmad.

Pionérbutikken slog dørene op i 2016. I dag er der 6 butikker i Århus, på Nørrebro, på Amager og i Sydhavnen og i Vejle.

Hvad er Wefood?
Historien: Folkekirkens Nødhjælp åbnede i 1972 Danmarks første genbrugsbutik. Siden er det gået stærkt, og i dag driver Folkekirkens Nødhjælp mere end 100 butikker rundt om i landet.

Fire årtier senere – helt præcis i 2016 – åbnedes Wefood, Danmarks første supermarked med overskudsvarer. Wefood blev hurtigt en succes og modtog stor medieopmærksomhed, ikke kun i Danmark men også internationalt.

Bæredygtigt supermarked

I december 2020 valgte Folkekirkens Nødhjælp at kombinere det bedste fra både Wefood og genbrug. Her åbnede Wefood Vejle, Danmarks første supermarked med overskudsvarer og genbrug. Og i juni 2021 udvides konceptet med endnu en butik – denne gang i Aalborg.

Ligesom de øvrige Wefood-butikker sælger butikkerne i både Vejle og Aalborg fødevarer, som almindelige supermarkeder ofte kasserer, men som ingenting fejler.

Til gavn for verdens fattige
Formålet med alle butikker er at skabe et mere bæredygtigt forbrug i Danmark og samtidig investere i verdens fattigste lande, der er hårdt ramt af klimaforandringer.

Jo mere danskerne skruer op for genbrug og indkøb af overskudsvarer, desto mere bidrager vi sammen til at reducere udledningen af drivhusgasser i Danmark – og desto mere kan vi sikre klimahjælp og øge vores indsatser i udsatte lande.

Madspild
I Danmark smider vi 700.000 tons brugbar mad ud om året. Samtidig sulter flere end 800 millioner mennesker. Det skaber ikke kun stor ulighed i verden. Det er også en alvorlig belastning for klimaet. Madspild alene står for 8 procent af verdens samlede CO2-udledning, og svarer til, at hvis madspild var et land, var det verdens tredje mest co2-udledende land – kun overgået af USA og Kina.

Tøj og genbrug
Danmark køber vi i gennemsnit 10,2 kilo tøj per person om året – det betyder, at vores tøjforbrug er 35 procent højere end resten af jordens befolknings tøjforbrug. Globalt set står tekstilindustrien for omkring 10 procent af de globale CO2-udledninger – og skader klimaet mere end fly og skibe tilsammen.

Så behovet for mere genbrug af tøj er til at få øje på, samtidig med at der er behov for langt større ansvarlighed hos tøjproducenterne. I Danmark brænder vi hvert år 677 tons nyt og ubrugt tøj af. Det svarer til 2,7 millioner t-shirts og betyder, at vi reelt brænder en helt ny t-shirt af hvert 12. sekund.

Bliv frivillig i Wefood og vær en del af et stærkt fællesskab?
Vil du blive en del af et fællesskab, der både gør en forskel i kampen mod madspild, for klimaet og for verdens fattigste? Så er jobet from frivillig i en af vores Wefood-butikker nok lige noget for dig. Vi har frivilligteams på tværs af landet: Vejle, Nørrebro, Amager, Aarhus, Aalborg og Sydhavnen.

To teams
Som frivillig kan du enten blive en del af det team, der driver butikken til daglig, eller du kan blive chauffør, der henter de varer, der bliver doneret til butikkerne, og sørger for at butikken har noget at sætte på hylderne.

Der er ingen krav til erfaring som sådan. Det vigtigste er, at du har lyst til at blive en del af et spændende fællesskab, der gør en forskel!


En kommentar til “Hvor stort madspild i Danmark?”

Kim Jørgensensiger:

Hej Kasper,
Rigtig fint og relevant, at du sætter fokus på madspil. Jeg handler selv ofte i Wefood-butikken på Nørrebrogade, og generelt forsøger jeg altid at få det maksimale ud af de råvarer, jeg har til rådighed.

Lukket for kommentarer.