Mineralitet i luften…

riesling_smaragd_schmelz_2000

Vinmageren fra La Chablisienne beskrev det så præcist. Mineraliteten i stor Chablis. Som den kondenserede intensitet, man kan finde i luften en forårsdag, sekunder før regnen kommer. I Chablis kan mineraliteten komme forskelligt til udtryk.

Fra det subtilt lette, nærmest bare en antydning, til det decideret tunge, med tydelige præg af flint. Nærmest som, når jeg som dreng slog flintesten mod andre sten på stranden. En helt særegen og spændende duft — og en anelse toner af forbudt ild.

schmelz_smaragd_riesling_durnsteiner_2000
Wachau-vinene byder, når de er bedst, på en helt vidunderlig, nærmest ubeskrivelig, oplevelse af mineralitet. En halvplat sammenligning, og for at blive i Chablisvinmagerens metaforik, så kunne forår- og sommervejrets omskiftelighed måske tjene som forklaringsløftestang.

vin_mineralitet_sommervejr_omskiftelighed_3
En understrøm af mineralske toner, som temporalt — altså tår for tår & ved forskellig iltningsgrad — forskudt kommer forskelligt til udtryk. Én vin, der gav mig denne oplevelse af omskiftelighed var Schloss Gobelsburgs Grüner Veltliner, Ried Lamm i årgang 1998. Jf. smagenoten:

gruner_veltliner_ried_lamm_1998_gobelsburg
“Næsen er afsindigt ekspressiv m. toner af citrusskal, citruskerne, sød tobak og forårsregn — forårsregn som den fornemmelse, der ofte er i luften lige før, regnen kommer — og som bl.a. også findes i flintet, mineralsk højklasse-Chablis.”