Montebaco, verdejo — 2009

Spansk verdejo - Montebaco Rueda
Spansk verdejo - Montebaco Rueda

Der er ingen tvivl om, at østrigsk grüner veltliner og riesling (særligt fra Wachau) har været mine favoritvine, når det kommer til hvidvin. Men de er også blevet meget, meget dyre henover de seneste 10 års tid. Har derfor vendt blikket mod Spanien efter at have smagt en masse gode sager on location.

I dag faldt jeg over en verdejo-baseret vin fra Rubeda (Montebaco 2009), som vist ligger et eller andet sted mellem Toro og Ribera del Duero. Pris 125,-

Altid måske nok lidt et sats med en hvidvin med fem år på bagen, særligt når man ikke ved, om den har stået på en hylde ved en jævn temperatur omkring de 21 grader i 3-4 år.

Verdejo blev vist oprindeligt brugt til sherry. Og der var også et vist element af tyngde af den oxiderede slags i glasset. Nok mest på grund af lagringen henover 5 år fra høståret.

Rustik duft i glasset. Spiegelau Authentis ‘Bourgogne’ først prøvet. Det virkede meget tungt, omend det også vækkede mindelser om en god bourgogne med lidt alder på. Op i et slankere glas, Holmegård ‘Cabernet’, mere fokuseret duft. Frugtig. Krydret. Tillokkende.

Smag meget særegen. Lidt hen ad nogle af vinene fra Jura. Touch af over-done frugt, særligt æbletoner. Men også en kerne af frisk frugt (og frugtsyre). Lang, lang, let saltet eftersmag. Pengene værd? Helt bestemt. Men jeg kan forestille mig, den performer bedre med 1 eller 2 år mindre på bagen. Mindede mig lidt om hvid Crozes-Hermitage med 10-15 år på bagen — dog med et langt mere prægnant frugtsommeligt indslag og en ubestemmelig cremethed. En anden reference kunne være en Condrieu med god alder på.

Hvad ville den gå godt sammen med? Kvas af tørrede nødder vendt i brændt smør kombineret med måske lakse-carppacio måske med et element af noget stærkt, fx friskstødt Penja-peber.

Opsummeret nok en af de mest udfordrende hvidvine smagt i år, dog overgået af “Sur lie-sager (grüner veltliner) fra fra Michael Gindl, Buteo12 på ved Stranden 10“.