Morgon, Beaujolais cru, Jean Marc Burgaud

Morgon, 100% gamay, Burgaud i årgang 200
Morgon, 100% gamay, Burgaud i årgang 200

Fra det muskuløse og overspillede mod det underspillede og æteriske

En bevægelse mod lettere, mere feminine, mere æteriske vine tegner sig. Én ting er en vin, der gør sig supergodt i konkurrence med 2, 3, 8 eller 20 andre vine i en (blind)smagning. Noget helt andet er en vin, der “drikker godt” en halv eller hel flaske igennem — og helst i samspil med mad.

Heftigt ekstraherede trofævine er på vej ud, lette, balancerede, syrerige vine på vej ind — sådan all-round blandt vinnørderne i hvert fald. Supermarkedsegmentet sværger nok fortsat til frugtige sager — med Amaronen som toppen af lækker- og saftighed.

Beaujolais, gamay & Morgon
Beaujolais er også på vej frem, og der er gode producenter, det har der altid været, som frembringer solide, syrerige, forholdsvist længelevende vine.

Druen er gamay

Druesorten er Gamay, og cru-appellationerne spænder vidt i udtryk. Fleurie, Saint-Amour, Brouilly, Morgon. Saint-Amour og Brouilly har jeg haft mange gode bistrooplevelser med. Ikke så mange dikkedarer, en fin balance mellem frugt- og garvesyre i en ung alder, og en ukompliceret letdrikkelig stil, uden dog at blive kedelig.

Det danske marked for Beaujolais er gennemsyret af Georges Duboeufs blomsterserie, som indføres af Løgismose og føres af bl.a. Netto og Føtex. Masser af kulturgær. Masser af industriel produktion. Billige priser.

jean-marc-bougard-morgon-beaujolais
jean-marc-bougard-morgon-beaujolais

En mellemstation mod mere håndværksprægede vine kunne være Jean Marc Burgaud, som internationalt høster solid anerkendelse for sine vine, særligt Côte du Py-serien. Såadn et par flasker købte jeg henover weekenden.

Desværre havde den første prop. I dag stod slaget så om basis-vinen, en generisk Morgon, som var fint drikkelig og med tydelig gamay-karaktér — men ikke nogen synderligt interessant sensorisk oplevelse all in all, synes jeg.

Next stop bli’r nok Marcel Lapierre, Cristophe Pacalet, Jean Foillard, som har fået anbefalinger med på vejen af solide skribenter på Snakvin.dk.

(og jo, det er et gættebrev…)