Noma — snacks


Dette er femte del af min oplevelse på restaurant noma.

NOMA — DEL V — SNACKS

Maltknækbrød indlejret i nordisk bonsai
Noget af det, jeg havde glædet mig meget til at opleve på noma, var batteriet af snacks, som jeg har læst hørt om via andres oplevelser. De små knudrede nordiske bonsaier indeholdt som beskrevet den indledende af slagsen. Sprødt maltknækbrød. Fra naturen til dig, kære spiser. Du opdagede måske ikke lige, at jeg sad her og ventede på dig, mens du indtog din indledningschampagne. Der blev skænket yderligere i glassene, og en lille skål med cremefraiche blev serveret som dyppelse.

Friteret mos
Oven på det lille stykke knækbrød fulgte en omgang friteret mos. Jeg ved ikke, om det var meningen, at den skulle dyppes i cremefacihen også, men jeg valgte at gøre det efter at have smagt en mundfuld solo. Spændende, teksturrigt og tankevækkende. Smagsmæssigt: aparte.

Læder af havtorn og hybenblomst

Måske aftenens mest grænsesøgende smagskombination — og mest vellykkede sensoriske oplevelse. Visuelt præsenterede retten sig i et dunkelt oplyste lokale som en bedre, vellagret, fløjlsblød jambon cru. Men der var tale om havtorn med en syrlighed, der sagde spar to. Smagsmæssigt vækkede det mindelser om en særlig art slik — disse røde lange, tynde strimler — pivsyrlige — overtrukket med sukker.

Hybenrosebladene gav en parfumeret tone, som bankede mig tilbage til en varm sommerhave. Smagsmæssigt en aparte, parfurmeret tone, som jeg genkendte fra et af mine gastronomiske eksperimenter som barn — en suppe med masser af håndfulde hybenblande i lunt vand. Det smagte ikke godt, og det smager ikke godt. Men kombinationen — også i samspillet med champagnen — var banebrydende rensende. Rent sensorisk på tungen og konceptuelt.

Hér savnede jeg måske et dramaturgisk skift i afleveringen af batterier af småretter. Måske i form af en ny champagne?

Kyllingeskind & ristet rugbrød

Den diametrale modsætning. Fedme, kødprotein, crunch. Kyllingeskind, friteret lagt om en kerne af en grønlig masse, hvis bestanddele, jeg ikke fik fat, med rugbrød skåret så tyndt, så tyndt.

Radiser i falsk jord med urtecreme (primært på estragon)

En noma-klassiker, som efter forlydende forsøges imiteret på kryds og tværs af kloden: Radiser i urtecreme med topping af falsk jord. Smagfuldt, meget sprøde, fine, sarte radiser. Da jeg var barn elskede jeg nyopgravede radiser, men jeg spiste dem kun, hvis de blev revet meget fint. Det gav sødme, mente min barnehjerne. Og min mormor rev dem gerne for at få lidt sundt grønt i barnet. De radiser, man køber i supermarkedet, har ofte en voldsom bitter grundtone. Det var der ikke noget af hér. Sprød, sprød, sprød radise. Sikkert fra Viuff ved lammefjorden.

Andeskind med urter og eddikestøv

Aftenens bedste præ-forret i min bog. Retten afveg fra billedet ovenfor. Fnuglet bund; en slags poppet toastbrød. “Andeskind” så tyndt, så tyndt, tyndt.

Friteret porretop

Der blev skruet op for smagsintensiteten og konsistensen med det næste heat, som bestod af friterede porretop — det var kun den yderste, sprøde ende, der skulle spises. Men hele porrer kom på bordet. Sprødt og lækkert — med et fløjsblødt stykke porre underneden. Smags- og konsistensmæssigt var der klare mindelser som mormors slikporer (porer kog i letsaltet vand serveret med lidt groft salt og smør), der traditionelt blev serveret før risengrøden lillejuleaften.

Røgede (måske også syltede?) vagtelæg

Samtidig med porrerne blev store æggeskaller båret ind og lågene rituelt løftet. Røg løftede sig, og vagtelæg placeret på et leje af hø kom til syne. Jeg tror, der var tale om letsyltede æg, men jeg er ikke sikker. Røgsmagen var subtil, men tydelig og genkendelig og vækkede klare mindelser om mad lavet over bål af forskellig art.

Fortsættes her: Desserter & konklusion.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.