Kategorier
noma rene redzepi rene redzpi

Noma kåret som verdens bedste restaurant

Så skete det. Efter i en årrække at have ligget i halen på El Bulli og The Fat Duck strøg noma sent i går aftes helt til tops med kåringen som verdens bedste restaurant. Det skete i det britiske tidskrift Restaurant Magazine!

El Bulli har vundet de sidste fire år i træk, men udmeldingen om at restauranten fra næste sæson går på standby for at genopfinde sig selv kan have trukket ned.Illustration: Nomas logo. I går blev Noma kåret til verdens bedste restaurant af Restaurant Magazine

Bedømmelsen af noma som verdens bedste restaurant?
London Restaurant Magazine har rådført sig med ikke mindre end 806 kokke og madanmeldere fra 26 forskellige geografiske regioner. Kriterierne for bedømmelserne har jeg ikke umiddelbart været i stand til at finde, men jeg graver videre.

Nomas facade. Noma har til huse på Nordatlantens Brygge, København
NOMA — på Nordatlantens Brygge. Verdens bedste restaurant april 2010.

Restaurantguiden, der kører verdens bedste restaurant
Restaurantguiden har eksisteret siden år 2000 og er således en opkomling i forhold til det, de fleste nok forbinder med rangordning af restauranter, nemlig Michelinguiden. Her baseres antallet af stjerner, der kan spænde fra ingen til tre, på anonyme besøg — og ofte flere af slagsen for at fastlå en niveaukonstans. I Michelinguiden har NOMA “blot” to stjerner.

Claus Meyer om kåringen
Det er første gang, at Danmark når toppen — og det betegnes af en af restaurantens bagmænd Claus Meyer, som revolutionerende. Claus Meyer fortsatte til det svenske Dagens Nyheter udtalte: “[D]et er fuldstændig vanvittigt at blive nummer et. Det er surrealistisk!”.

Om nomas køkkenchef Rene Redzepi (på vej)…

Chefkok og gastronomisk innovatør bag Noma, Rene Redzepi
NOMAS chefkok Rene Redzepi til frilustevent — creative commons: Palnatoke
Det er første gang, at en dansk restau­rant kåres til verdens bedste af maga­sinet, der har haft 806 gastronomer, kokke og medanmeldere fra 26 regioner til at hjælpe med at kåre vinderen.

Hvad siger de danske madanmeldere til Nomas kåring?

Søren Frank udtalte kort efter annonceringen af, at noma havde indtaget førstepladsen:

“Hvis nogen for bare seks år siden havde foreslået, at en dansk restaurant i dag skulle toppe verdensranglisten, ville man ikke engang tilskrive det hallucinering, men slet og ret opfatte det som en joke.  Når jeg alligevel i dag ikke er overrasket over Nomas helt fortjente førsteplads, skyldes det, at jeg adskillige gange har oplevet den respekt, der står omkring kokken René Redzepi på den internationale scene: Respekten fra de andre førende verdenskokke er næsegrus, journalisterne og madbloggerne er begejstrede. ”

“Forklaringen er først og fremmest, at det er nyt og unikt: Verden har et par år søgt efter en afløser til det tekniske, i bund og grund meget internationale køkken – den såkaldte molekylærgastronomi –  som de forrige tre års vindere catalonske elBulli og engelske Fat  Duck står for”

(Søren Frank om Noma i onlineudgaven af AOK — Søren Frank: Fortjent og forventet)

Politikens-madanmelder og tv-kendis Adam Price er derimod overrasket, han udtalte på skrift til nyhedsbureauet Ritzau:

“Ja, jeg er overrasket over, at Noma løb af med sejren. Jeg ved ikke, hvorfor El Bulli er blevet rykket ned. Jeg har ikke indtryk af, at deres kreativitet har været for nedadgående.”

Se også: Min oplevelse af at spise på noma

4 kommentarer til “Noma kåret som verdens bedste restaurant”

For at tage den fra dit tweet om posten her. Så er hvordan let nok, sådan da, hehe. Hvert medlem i ‘juryen’ må stemme på 5 restauranter, hvoraf 3 må indenfor egen region, og de skal have spist på de restauranter, som de stemmer på, indenfor de sidste 18 måneder indenfor stemmeafgivelsen. Hvem er heller ikke så hemmeligt længere, hvis det har været, Bent Christensen og Jesper Boelskifte er med fra DK, om vi har flere ved jeg ikke. Og umiddelbart er der ingen retningslinier for hvordan de skal vurdere oplevelsen jf. interviewet her: http://ibyen.dk/restauranter/article957473.ece med Boelskifte.

Men det er jo fedt at NOMA har fået overbevist nok af ‘juryens’ medlemmer om at de leverer den bedste restaurant oplevelse i verden pt. Kunne dog være dejligt at vide hvor mange stemmer der adskiller top-10 restauranterne.

Kære Anders!

Tak for præciseringer omkring Pellegrino-holdet bag udnævnelsen. Jeg vidste faktisk ikke, at Boelskifte og Christensen var blandt de 803 stemmeafgivere.

En række repræsentanter for Akademiket, kan ses på deres hjemmeside, men oversigten kan umuligt være udtømmende.

Og ja — marginaler såvel som bedømmelseskriterier ville være ret interessant at få adgang til.

Men umiddelbart lader det til, at innovation tæller højt. El Bulli, The Fat Duck og Noma på top tre. Ikke at det er forkert, men det er signifikant.

Og det er da fantastisk for den danske madscene. Men den gennemsnitlige danske fortsætter vel med at drikke arla-mælk fra køer, der ikke spiser græs.

Alt godt,

Kasper

For den danske madscene kan det kun være godt ja, og første kødben er jo allerede faldet i dag, med de 12 millioner som er stillet til rådighed for gastronomisk udvikling. Men som du skriver, den normale ikke mad-interesserede dansker vil fortsætte i sin gængse gang.

Og her er lidt mere om organisationen bag udnævnelsen, lidt galde og malurt i bægeret fra en af de franske medlemmer. http://blogs.lexpress.fr/restaurant/2010/04/hier-soir-se-tenait.php

VIL DU HA EN RESERVATION TIL VERDENS BEDSTE?
Hej alle, vil du ha’ en reservation for to til NOMA d. 18. aug. den med stjernerne. Min kæreste er skreddet og jeg har ikke en rød reje. THANX

Lukket for kommentarer.