Noma kåret som verdens bedste restaurant

Så skete det. Efter i en årrække at have ligget i halen på El Bulli og The Fat Duck strøg noma sent i går aftes helt til tops med kåringen som verdens bedste restaurant. Det skete i det britiske tidskrift Restaurant Magazine!

El Bulli har vundet de sidste fire år i træk, men udmeldingen om at restauranten fra næste sæson går på standby for at genopfinde sig selv kan have trukket ned.

Bedømmelsen af noma som verdens bedste restaurant?

London Restaurant Magazine har rådført sig med ikke mindre end 806 kokke og madanmeldere fra 26 forskellige geografiske regioner. Kriterierne for bedømmelserne har jeg ikke umiddelbart været i stand til at finde, men jeg graver videre.

Restaurantguiden, der kører verdens bedste restaurant

Restaurantguiden har eksisteret siden år 2000 og er således en opkomling i forhold til det, de fleste nok forbinder med rangordning af restauranter, nemlig Michelinguiden. Her baseres antallet af stjerner, der kan spænde fra ingen til tre, på anonyme besøg — og ofte flere af slagsen for at fastlå en niveaukonstans. I Michelinguiden har NOMA “blot” to stjerner.

Claus Meyer om kåringen

Det er første gang, at Danmark når toppen — og det betegnes af en af restaurantens bagmænd Claus Meyer, som revolutionerende. Claus Meyer fortsatte til det svenske Dagens Nyheter udtalte: “[D]et er fuldstændig vanvittigt at blive nummer et. Det er surrealistisk!”.

Om nomas køkkenchef Rene Redzepi (på vej)…

Det er første gang, at en dansk restau­rant kåres til verdens bedste af maga­sinet, der har haft 806 gastronomer, kokke og medanmeldere fra 26 regioner til at hjælpe med at kåre vinderen.

Hvad siger de danske madanmeldere til Nomas kåring?

Søren Frank

udtalte kort efter annonceringen af, at noma havde indtaget førstepladsen:

“Hvis nogen for bare seks år siden havde foreslået, at en dansk restaurant i dag skulle toppe verdensranglisten, ville man ikke engang tilskrive det hallucinering, men slet og ret opfatte det som en joke.  Når jeg alligevel i dag ikke er overrasket over Nomas helt fortjente førsteplads, skyldes det, at jeg adskillige gange har oplevet den respekt, der står omkring kokken René Redzepi på den internationale scene: Respekten fra de andre førende verdenskokke er næsegrus, journalisterne og madbloggerne er begejstrede. ”

“Forklaringen er først og fremmest, at det er nyt og unikt: Verden har et par år søgt efter en afløser til det tekniske, i bund og grund meget internationale køkken – den såkaldte molekylærgastronomi –  som de forrige tre års vindere catalonske elBulli og engelske Fat  Duck står for”

(Søren Frank om Noma i onlineudgaven af AOK — Søren Frank: Fortjent og forventet)

Politikens-madanmelder og tv-kendis

Adam Price

er derimod overrasket, han udtalte på skrift til nyhedsbureauet Ritzau:

“Ja, jeg er overrasket over, at Noma løb af med sejren. Jeg ved ikke, hvorfor El Bulli er blevet rykket ned. Jeg har ikke indtryk af, at deres kreativitet har været for nedadgående.”

Se også: Min oplevelse af at spise på noma

Udgivet
Kategoriseret som noma