Johan Bülow “låner” materiale fra Bergholts opskrifter

Opdatering d. 28. marts — kl. 16.30
Jeg har nu modtaget en undskyldning fra Nordjyske Mediers onlineansvalige, og det var rart. Sagen er speget, men det har vist sig, at det ikke er en journalist, der har forestået bruddet på ophavsretten, men kokken Johan Bülow / Nordens Køkken, som igennem en periode i 2010 leverede weekendmenuer til avisens trykte lørdagsmagasin.

Man kan jo så undre sig lidt over, at Johan Bülow / Nordens Køkken ikke har haft tid og lyst til at udvikle og bringe egne opskrifter.

Man kan selvfølgelig også vælge at se det som et blåstempling af bloggen som medie — og kvaliteten er de opskrifter, der bringes hér…

I løbet af de sidste 3-4 måneder har jeg gentagne gange oplevet, at folk har anvendt mine ord og billeder uden at spørge om lov — og med henblik på at tjene penge via omkringliggende reklameblokke.

Jeg kan forstå, at andre madbloggere oplever det samme problem. Det spænder fra uskyldige lån af billeder til småblogs til folk, der indsender plagierede opskrifter med tilhørende billeder til opskriftskonkurrencer.

Det er en kedelig udvikling, og i går kom den famøse dråbe så. Et stort kommercielt foretagende, Nordjyske Medier, med hovedsæde i Aalborg, 650 ansatte og et overskud i 2010 på omkring 40 millioner — tilskrevet fokuseret udviklingen inden for det digitale områder — havde “lånt” min opskrift på confit de canard.

Læs mere her: Nordjyske Medier og brud på ophavsretten.

Det er sket før. To franske kokke, der driver cateringvirksomhed, “lånte” den også — med billeder og hele moletjavsen. Det lod jeg fare, efter de valgte at fjerne opskriften, da jeg henvendte mig.

Mine opskrifter er mine, og de er gratis for alle at tilgå — hér. Sådan skal det være, og jeg ønsker ikke at materialet bringes uden mit samtykke andet steds — online eller offline.

I dag viste det sig så, at Nordjyske Medier også har bragt opskriften på tryk — i avisformat; krediteret kokken Johan Bülow.

Jeg har endnu ikke modtaget en egentlig undskyldning fra Nordjyske Medier…

3 tanker om “Johan Bülow “låner” materiale fra Bergholts opskrifter”

 1. Det är otroligt trist Kasper, att detta skall ske. Har väldigt svårt att se att Nordjyske inte skulle sitta på kompetensen att skriva sina egna artiklar, men det är säkerligen inte sista gången detta kommer att drabba en matbloggare. Just med opskrifter, är det ju svårt med copyright – då själva listan med ingredienser inte är beskyddad – men den beskrivande texten och restan av artikeln borde de få betala dig väldigt dyrt för.

  I Sverige var det för något år sedan en sak med en berömd kokboksförfattare som i sin nya Italienska kokbok hade plagierat hela kapitel (!!!) från författaren bakom tv-serien Solens Mat (som också går på tv i DK). Hennes karriär än förmodligen down the drain nu…

 2. Kære Kalle!

  Ja, det er en kedelig sag. Nu må vi se, om de ikke tilbyder en form for kompensation for bruddet på ophavsretten; jeg tror det.

  Alt godt,

  Kaspe

 3. Det er frækt! Jeg driver butikken http://www.amtril.dk og har været ude for det samme. Jeg er af den holdning at vi alle har brug for hinanden, og jeg hjælper gerne med lidt billeder eller hvad det måtte være. Men man kan da spørge først, og så kan man da være så flink at skrive kilde på, så kunden ved hvor det kommer fra. De andre pynter sig med lånte fjer og det er og bliver uacceptabelt.
  Jeg håber virkelig du får en undskyldning. De burde endda skrive om dig og dine opskrifter i deres avis, både trykt og online for at give fuld kompensation. Det synes jeg du skal foreslå som fair deal.
  Mvh
  Trine

Der er lukket for kommentarer.