Nordkraft de Luxe – en guide til det gode liv i Aalborg

Aalborg optræder ofte på lærredet som en mørk by, hvor mulden er gødet med arbejderblod, travle ølhaner og spiritus til spotpris. Et tomrum præget af lukningstømmermænd, kriminalitet, druk, hor og nævekampe – som en anden dansk udgave af de nordengelske industribyer. Virkeligheden er heldigvis en anden. Med 24 indenrigsankomster om dagen, 200.000 indbyggere i kommunen samt et spirende kulturliv, tilbyder byen meget mere end hvad øjet først ser. Kristian Brask Thomsen gik den nordjyske hovedstad efter i sømmene, og fandt frem til byens bedre liv for den kvalitetsbevidste på farten.

Tekst: Kristian Brask Thomsen; Foto: Nuno Alexandre, Søren Larsen, Thomas Mølvig m.fl.; Medie: Business Traveller.

Indrømmet – Aalborg er i den gode smags tjeneste en by “under construction”, men også en by med et endnu uudnyttet og samtidig spottet potentiale, der vidner om en lovende fremtid. Det fornemmer man hurtigt, når man passerer Limfjordsbroen via Nørresundby fra Aalborg Lufthavn, der ligger kun attraktive 6 kilometer – eller 150 kroner med en hyrevogn fra centrum.

På venstre side af broen beskues en urban havneudvikling med store kraner, der bygger på fremtidens Musikkens Hus klos op af Utzon-bygningen, der blev det sidste værk fra mesterarkitekten hånd, samt det gamle varmekraftværk – Nordkraft, der med respekt for værkets historiske betydning, er blevet omdannet til et nutidig og kulturelt omdrejningspunkt. Alt dette i en havnefront blandet med nye – også flydende restauranter, fritidsområder, sportsbaner og leg. Med lidt god vilje ikke ulig havneområdet omkring Langebro i København for nogle år tilbage.

På den højre side, den lidt mere stille del af havnefronten – med en flot række af moderne privatboliger, igen bygget med respekt for byens historie – med enkelte restauranter på vandet og et hyggeligt spadserareal hele vejen ud til det gamle hovedsæde for Aalborg Akvavit, der smukt illustreres med 12 høje cylindertanke, hvert udsmykket med en kæmpeetiket af hvilken snaps de tidligere rummede. Man bliver her let fanget af historiens vingesus ved, at tænke på de kilometervis af hvide frokostduge disse ”livets vand” har glædet siden 1881, hvor en række mindre brænderier blev samlet under navnet De Danske Spritfabrikker.

Alt i alt er der i de senere år investeret godt 10 milliarder både offentlige og private kroner i Havnefronten.

Vi skåler – og kipper med hatten.
Vi skåler – og kipper med hatten.

Der hersker altså en entreprenørvilje i byen, der stålsat arbejder på at skabe en dynamisk og moderne erhvervsby, hvor man fornyer sig i det gamle – er stolt af sin industrifortid men nu er i gang med at forvandle den nordjyske hovedstad til en viden- og oplevelsesby. Det opleves som besøgende i form af en venlig nysgerrighed fra den uafvendte og driftige del af lokalbefolkning, om hvorfor man mon er i byen. Det viser sig også hurtigt at Aalborg som arbejderby er en fiktion, og i stedet overvejende består af en spirende middelklasse samt også overklasse, hvilket en køretur i bydelen Hasseris hurtigt vidner om.

Det samme gør en del åbne Mercedes’er, nogle Jaguarer, et par Maseratier og en enkelt hvid Lamborghini spottet i byens gader på kun et par dage. Ordet er også, at der står seks Ferrarier parkeret i en privat villagarage. Oh well.. Kontraster er der nok af; det første budskab den vågne møder efter, at have passeret Limfjordsbroen er, i vinduet på et hjørneværtshus hvor et højtråbende skilt med det norske flag opfordrer: “Hei Normenn! Velkommen til Tempo. Her kan du kose deg med billig øl og snaps!”

Mangfoldighed er som bekendt en styrke.

HOTELLERNE

I Aalborg er der mere end 1.800 hotelværelser hvoraf hovedparten er inden for gåafstand til bymidten og konferencefaciliteterne. På papiret har byen fem bedre hoteller hvoraf én lige nu fremstår bedst, hvilket et hurtigt kig på diverse ratingportaler også vil vise.

De fem er Helnan Phønix Hotel på Vesterbro, der er byens største og historiske hotel bygget i 1700-tallet. Hotel Hvide Hus, ligeledes på Vesterbro, dog noget længere væk fra fjorden men med 16 etager, der giver muligheden for en herlig udsigt udover byen. Radisson BLU Limfjord Hotel på Ved Stranden, der med byens eneste kasino ligger ud mod havnefronten lige ved siden af Limfjordsbroen. Best Western Scheelsminde, der ligger i det sydvestlige Aalborg et stykke uden for centrum, og udmærker sig med idyl samt et godt køkken bygget på klassisk kogekunst.

Det sidste samt umiddelbart anbefalede hotel er Quality Hotel Aalborg (nu First Hotel Europa) på Vesterbro, der udefra ikke er nogen skønhed men indeni er indrettet i den nordiske stil med rene linjer og lyse farver. Samtidig er det også et af Aalborgs nyeste hoteller – opført i 2002 hvilket gør at alt fremstår i god stand. Hotellet tilbyder overnatning i 168 moderne værelser (heraf 4 suiter) med klimaanlæg, eget toilet og bad, kabel tv, telefon og gratis trådløs internetadgang. Hotellet ligger i direkte tilknytning til Aalborg Kongres og Kultur Center, og blev i 2010 kåret som årets Quality Hotel i Norden. Dette er første gang at et dansk hotel modtager denne pris fra Nordens største hotelkæde. Suite 624 med brusekabine à la Miami Vice kan anbefales.

RESTAURANTERNE

I betragtning af, at der er finanskrise, er der mange restauranter i forhold til byens størrelse – det er faktisk den by i landet, der har flest restauranter i forhold til antallet af indbyggere. I Jomfru Ane Gade og Ved Stranden ligger turistfælderne med meget få undtagelser, som perler på en snor og lokker med den ene fantastiske 3-retters menu efter den anden – altså for 99 kroner. Dem springer vi elegant over og går direkte videre til fire restauranter, der kvalitetsmæssigt skiller sig ud fra mængden, ét flagskib samt nogle få jokers.

Jokers i form af Den Fede Ælling, der med muslinger, jomfruhummere og afkølet hvidvin lokker med sol og glade dage på dækket af en intim husbåd. Den anden Prinses Juliana – et hollandsk skoleskib ombygget til en romantisk restaurant med et udpræget dansk/fransk brasseriekøkken. De to steder ligger ved Vestre Havnepromenade – på hver sin side af Limfjordsbroen. Sidst finder vi Friis Modern Steak House placeret i det nye og ret velopførte Friis Aalborg Center. Restauranten kan ses som en nordjysk Mash Light og byder på saftige kødretter fra grillen, steaks, burgers, forskellige salater og et hav af garnitures.

Dinner with a view på Fusion.
Dinner with a view på Fusion.

Den første udvalgte er Fusion på Strandvejen, ligeledes ved havnefronten et olympisk spydkast fra Limfjordsbroen. Restauranten har været åbenlyst dyr at bygge og det har resulteret i en moderne, stilren og smuk indretning med et strejf af Østens enkeltheder, der igen afspejler sig i menukortet, der er en fusion imellem det franske og asiatiske køkken og skaber grobund for retter som ristet havtaske på pak choi, stegt kongekrabbe, farseret vagtel, grillet lammekrone og noget af byens bedste sushi.

Tættere på centrum med ryggen til Aalborg Slot og front ud mod den nyrenoverede Tolbod Plads – stadig tæt på Limfjorden – ligger Brasserie Mundgott (brasseriet er desværre lukket), der til en overkommelig økonomi og med god service, tilbyder klassisk fransk brasseriestil med et moderne dansk touch – et alsidigt menukort med hofnumre som kammuslinger på tre måder, muslinger i Pernod, rødfisk escabeche, tartar af Himmerlandsmørbrad samt husets burger af oksemørbrad.

Man spiser godt på Mundgott.
Man spiser godt på Mundgott.

Inde i byen, på det pulserende Vesterbro, finder man San Giovanni, hvor man bekender sig til dogmebevægelsen Slow Food. Restauranten kombinerer det rustikke italienske køkken med den mere stilrene nordiske stil – kombineret med en stor viden om de vine, der ligger og venter i den store vinkælder. Et menukort der blandt andet byder på dampet kaninryg med artiskok, stegt havtaskehale med svampecreme, lammeryg stegt på benet med rosmarin og hvidløg samt selvfølgelig den klassiske tiramisu med lady fingers. Restauranten er byens bedste af den italienske slags.

Dybt inde i Aalborgs gader finder man Restaurant Mest i Brandstrupsgade, der ligger vægt på den gode franske smag i en intim restaurant med højt humør, reproduktioner på spejlene og tætte borde uden duge. Klassiskere som løgsuppe, foie gras, confit de canard, boeuf bearnaise, crème brûlée og luftige profiteroles er at finde på det ret så omfattende menukort. À la Carte og 3 retters menu – den sidste bestemt af køkkenet. Restauranten er relativt nyåbnet og et lokalt tilløbsstykke.

Strike a pose - på Restaurant Mest.
Strike a pose - på Restaurant Mest.

Til sidst – helt inde i løvens hule – finder man byens gastronomiske visitkort, og allround den bedste restaurantoplevelse Aalborg har at byde på; Mortens Kro i Mølleå. Kroen er velsagtens den mest kosmopolitisk indrettede af sin slags i Kongeriget, og i sig selv også en af Aalborgs mere interessante attraktioner. I forførende stil byder restauranten på åbent køkken, blød belysning, smagfuld og lettere avantgarde indretning, musikmenuer, integrerede pejse og et ganske omfattende vinkort med de helt store numre til en herlig jysk pris. Menukortet byder på sager som pocheret asparges med pillede rejer og stenbiderrogn, grøn risotto med grillede kammuslinger samt kalvemørbrad fra Himmerland. Restauranten serverer også en mere traditionel 3-retters ”kromenu”, og er samtidig den eneste i byen repræsenteret med 3 stjerner i den Danske Spiseguide.

Læs også: Mads Refslund på Mortens Kro – en billedserie.

New York, Amsterdam, Aalborg - det forbløffer mig stadig at en restaurant som Mortens Kro ligger i byen.
New York, Amsterdam, Aalborg - det forbløffer mig stadig at en restaurant som Mortens Kro ligger i byen.
Utzon Center – skabt af det berømte bysbarn Jørgen Utzon.
Utzon Center – skabt af det berømte bysbarn Jørgen Utzon.

KUNST, DESIGN OG ARKITEKTUR

Utzon Center, der blev indviet i maj 2008, er et samlingssted på Aalborg Havnefront, hvor arkitektur, design og kunst spiller sammen. Centeret består af to udstillingshaller, Spidsgatterhallen, et værksted for de studerende fra Arkitektur & Design på Aalborg Universitet, Utzon Bibliotek, Utzon Arkivet og det Obelske Auditorium på 1. salen. Den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon skabte Utzon Center sammen med sin søn, og det blev hans sidste værk inden han døde som 90-årig, et halvt år efter indvielsen.

I centrum af Aalborg – i Tiendeladen 6 ligger Galerie Wolfsen, der i et 650 kvadratmeter stort og visuelt udfordrende galleri, byder på ”granvoksne kameler, skrøbeligt porcelæn og kunsten at elske i kor”. Således udtrykker galleristen, der gjorde sin entré på kunstscenen i 1992 og i dag har et af de førende gallerier i Danmark inden for moderne dansk og international kunst. Galleriet udfyldes løbende med kunst i alle afskygninger: maleri, skulptur, glas, keramik, foto og grafik. Man finder et spændende miks af etablerede navne og up-coming kunstnere fra ind- og udland.

Gallerist Wolfsen flytter rundt på sagerne i det på mange områder udfordrende galleri.
Gallerist Wolfsen flytter rundt på sagerne i det på mange områder udfordrende galleri.

KUNSTEN – Museum of Modern Art Aalborg på Kong Christians Allé i Hasseris er et arkitektonisk mesterværk tegnet af arkitekterne Elissa og Alvar Aalto i samarbejde med Jean-Jacques Baruël. Den ret smukke og fascinerende bygning ligger på grænsen mellem by og natur, og er et stemningsfuldt mødested med moderne og samtidig kunst. Museumets permanente samling består af ca. 1500 malerier, skulpturer og blandformer fra 1900 og frem. Dertil kommer et lignende antal kunstværker på papir.

Byens største kulturelle bedrift i nyere tid må dog være Nordkraft – det gamle varmekraftværk, der med respekt for værkets historiske betydning for Aalborg, er blevet omdannet til en designmæssig genistreg i et 28000 km2 nutidigt omdrejningspunkt og mødested integreret i kraner, gamle kulhaller og industrihistorie. Cubo Arkitekter har flot formået at kombinere fortællingerne om den rå industribygning med Aalborg som nyt kulturkraftværk. Tegnestuen har netop vundet Nykredits Arkitekturpris 2011. I Nordkraft-visionen indgår blandt mange ting Skråen, Teater Nordkraft, Biffen Art Cinema og Kunsthal Nord – KunstVærket. Herudover også Dreamhouse, der er et innovationsmiljø med plads til ca. 25 små virksomheder.

Et øjebliksbillede af det nu - på en ny måde - energiske Nordkraft. Taget af fotografen Tina M. Pedersen.
Et øjebliksbillede af det nu - på en ny måde - energiske Nordkraft. Taget af fotografen Tina M. Pedersen.

SJOV, SHOPPING OG SLAPPERADS

Som nabo til Nordkraft finder man i Kjellerupsgade, byens vinpusher Lysgaard & Kjellerup, der har skabt en mindre oase af nydelse i helt egen stil. Man lægger åbenlyst en ære i at give gode oplevelser, uanset om man køber vin med hjem til middagen eller tilbringer stunder i den hyggelige vin- og tapasbar. En del gode vine findes på glas, som man selv tapper fra montre. Blandt delikatesserne kan man købe økologisk opdrættet kaviar fra Spanien, Serrano og Iberisk skinke, Planeta’s ekstra jomfruolivenolie samt husets egen kaffeblanding.

I Gravensgade 14 finder man guldsmeden Iben Rasmussen, der med materialerne guld, sølv og smykke-stene skaber unikasmykker – tilpasset den enkeltes individuelle ønsker og personlige stil. Iben Rasmussen debuterede endvidere i 2009 som royal smykkekunstner. På den anden side af gaden finder man Vangsgaard, der i gode omgivelser og to butikker – et til hvert køn – forhandler blandt andet Burberry, Hugo Boss, Cohen Jeans, Eton og Paul Smith. Tæt på i samme gade finder man også Wolford med lingerie, tights, bodystockings og swimwear til de kræsne kvinder. Sexy women wear Wolford as you know.

Come here often?
Come here often?

De samme kvinder kan også stikke i Møhge & Maude i Nørregade, hvor creditcardet fristes med de nyeste trends fra catwalks i Paris, Milano og New York. Med et væld af mærker inden for international mode såsom Marc by Marc Jacobs, Diane von Furstenberg, D&G og Helmuth Lang, tilbyder butikken et imponerende udvalg til selv den mest kræsne shopper. Bond Street i Mølleå Arkaden overfor Mortens Kro anbefales ligeledes til det velduftende køn med hang til Armani og god service.

Men nok til damerne for nu – i Nørregade finder man den lille men charmerende Albert Rex, der med mærker som Cerutti, Lagerfeld og Polo Ralph Lauren samt god service, tror på en skærpet profil og forsøger at præge trenden for den klassiske herremode. Klitgaard ligger i Bispensgade og tilbyder eksklusive ure, heriblandt Rolex, Omega og Tag Heuer.

I Slotgade finder man Harmonie Spa, Body og Face, der er et lille tempel af velvære i nye lokaler, hvor man kan snuppe en pause fra hverdagens stress og genopfriske krop og sjæl. Man garanterer endda for forkælelsen og afstresning. Af samme årsag er stedet en mobilfri zone. Skal ørerne derimod flyttes er Maria S i Vingårdsgade sagen. Salonen sikrer et højt fagligt niveau ved at have et veluddannet personale, der gennem løbende kurser i Danmark, London og Paris, dygtiggør sig for at følge tidens trend. Nomineret som Årets Bedste Frisør i 2008.

Kronen - old school but cool. Dog uden forfatningskaffe.
Kronen - old school but cool. Dog uden forfatningskaffe.

En fornuftig kaffeoplevelse kan man få flere steder i byen, men fremhæves bør den hyggelige Kronen Kaffe i Algade, der i mere end 100 år har leveret kaffe til det nordjyske. Forretningen får den nyristede kaffe hjem i 9 kvaliteter, som man efter gamle opskrifter blander til 5 butikskvaliteter. Sortimentet består desuden af the – mere end 100 blandinger, som spænder fra de gammelkendte, gedigne, sorte theer til aromathe samt frugt og urtethe. Desuden føres en række specialiteter fx. chokolader og marmelader. Café Penny Lane på Boulevarden 1 er også et godt bud på en god kop kaffe: Et bageri, special-forretning og café i ét. Her udbydes også internationale delikatesser; fra vine og oste til kaffe, charcuteri, hjemmebagt brød og kager.

Den gode tobak kan rekvireres hos Skjold Burne Vinhandel i starten af Bispensgade, der fører et stort sortiment af piber, tobak, cigarer og lightere – og viderefører dermed en tradtion, der har fundet sted i lokalerne siden 1930’erne. Endvidere også en bred række af kvalitetswhisky og rom til lommelærken, skulle man bære en sådanne. Samt fornuftig vin of course. Take away til hotellet finder du hos Sushi Sushi på Ved Stranden, der leverer de japanske sager tilberedt af lækre råvarer, og trods overkommelige priser er der ikke gået på kompromis med kvaliteten og smagsoplevelsen. Til bonusinfo har stedet bemærkelsesværdige 7250 followers på Facebook.

Til slut de naturlige hestekræfter, som man finder på Aalborg Væddeløbsbane lidt vest for byen. Med 65000 tilskuere om året og en kombineret bane, bestående af både en trav- og galopbane med dosering i svingene, er der rig mulighed for udfoldelse til de heste- og spilleglade. Til sidstnævnte ikke at forglemme Casino Aalborg på Ved Stranden, der byder på amerikansk roulette, black jack, poker og touchbet roulette.

Aalborg Havnefront by Night knipset med et privatkamera fra Limfjordsbroen.
Aalborg Havnefront by Night knipset med et privatkamera fra Limfjordsbroen.

NATTELIVET

Nattescenen er ironisk nok byens achilleshæl, da der findes få steder udenfor den berygtede Jomfru Ane Gade – hvor man stadig vælter rundt i klicheen af nordjysk grisefest, Gajol shots og overdreven fuldskab. En gade fyldt med barernes svar på Aldi & Netto med undtagelse af nogle få – deriblandt Saltlageret, der med en nogenlunde dørpolitik får sorteret de fleste af ynglingene fra. Bedst og hyggeligst er sagerne dog i den parallelle gade, Vesterå, hvor man kan frekventere Café & Club Vesterå, nyde cocktails på terrassen, danse på førstesalen eller gå fem meter over på den anden side af gaden og boogie på Café Stygge. Mortens Kro er af og til også kendt for, at holde nogle gode cocktailfester efter køkkenets lukketid, ligesom Den Fede Ælling mixer sjusser og højt humør til Limfjordens klukken ud på de små timer.

Men så er jeg vist også ude herfra. Dog ved jeg at Nordjylland gastronomisk byder på meget mere. Se blot denne guide til nordjyske spisesteder, oplevet af vore lokale våbenbrødre af kniv og gaffel i det høje nord.

Tchin-Tchin (og tak til mine nye venner for en god behandling).

Aalborg Lufthavn, der står til en snarlig udvidelse for 150 millioner, er Danmarks tredjestørste. Terminalen fra 2001 er tegnet af arkitekterne Schmidt, Hammer & Lassen fra Århus, også kendt for Det Kongelige Bibliotek (Den Sorte Diamant) i København.
Aalborg Lufthavn, der står til en snarlig udvidelse for 150 millioner, er Danmarks tredjestørste. Terminalen fra 2001 er tegnet af arkitekterne Schmidt, Hammer & Lassen fra Århus, også kendt for Det Kongelige Bibliotek (Den Sorte Diamant) i København.

———————————-

Synes du om denne artikel? Anbefal den da gerne på Facebook ved at trykke på knappen nederst på denne side. Har du samtidig egne bud på det gode liv i Aalborg, er du meget velkommen til skrive det i kommentarsporet herunder.

Published by

Kristian Brask Thomsen

Kristian Brask Thomsen – tidligere restaurantdirektør og chefsommelier, ved bl.a. Konrad, Formel B, The Square i London & Sofitel Plaza. Inkarnationen af passion og professionalitet: Tjener af den gamle skole, skribent, bon vivant og netværksmand på internationalt niveau, som medstifter af varierende on-line social networking sites. Når han ikke svinger pennen, rådgiver han bl.a. gourmet restauranter, topkokke og bedre hoteller samt brands indenfor det gode liv i kommunikation. Desuden står han bag en lang række tiltag inden for mad, vin, kunst, natteliv og social networking — senest The Dinner Party.

20 thoughts on “Nordkraft de Luxe – en guide til det gode liv i Aalborg”

 1. Dejligt med en genopfriskning på Aalborg – og glem ikke at mondæne Hasseris udtales franskt med stumt H og rundt ‘a’ som i en dansk film fra 60’erne.
  Gad vide om byens eneste københavner café (i 1995) ‘Ib René Cairo’ eksistere endnu?

 2. Super godt – dog burde Behag Din Smag være nævnt.
  Her får du Danmarks bedste kaffe serveret af baristaer med mange mesterskaber bag sig…
  Kig ind næste gang!

 3. En dejlig beskrivelse af den by jeg til dagligt færdes i og du rammer efter min mening korrekt i størstedelen af dine anbefalinger.

  Alt godt,
  Kim schulz

 4. Ren nostalgi for en gammel Åller-pige, der er langt væk hjemmefra. Godt at blive opdateret på de gode spisesteder – og helt fantastiske billeder. Glæder mig nu endnu mere til sommerferie hos mor og far i 9000 Dobbelt-A :)
  Bedste hilsener, Nanna

 5. Hej.

  Find beskrivelse af Gode gamle 9000 der kasper.
  Hvis jeg skal være ærlig så rammer du ikke den spirrende kultur du nævner. jo måske på nogle områder men jeg synse bestemt du mangler en vigtig ting. Platform4, danmarks største experiment for art and technology. En Kulturplatform for den mere alternative gængse borger. Et sted som jeg synes minder mig mere og mere om steder man finder i Berlin og København.

  peace N love
  Lau Staghøj

 6. Aalborg er en dejlig by. På “Nattelivet” kan I også tilføje vivalarevolution.dk og Platform4.dk, et unikt sted i sommerhalvåret.

 7. Kære Lau!

  Nordkraft-artiklen er Kristian Brask Thomsens værk, ikke mit. Det er klart, at man altid kan diskutere, hvad der bør være med i en sådan skildring af en by — hvor udtømmende udbudet af kulturtilbud, der dækkes, skal være.

  Så vidt jeg kan bedømme har Kristian lagt en række gode, strukturerende snit i materien — og artiklen ser ud til at fald i god jord hos ‘the natives’.

  Platform4-initiativet ser bestemt interessant ud — og der, som du er inde på, toner af undergrundsmiljøet/vækstlaget i Berlin og København, så tak for tippet!

  Alt godt,

  Kasper

 8. Kære alle,

  Mange tak for jeres kommentarer og forslag – de er værdsat. Det heldige er samtidig, at modsat det trykte medie kan denne on-line version tilføres og justeres efter relevans og behov.

  Af samme årsag vil gode råd og forslag også blive afprøvet, og skrevet om i tilfælde af, at disse passer ind i guidens ånd. Jeg besøger jævnligt byen.

 9. Hej, lige som en tilføjelse kan nævnes at Aalborg har Danmarks bedste Blues Jam hver torsdag på Cafe Frederiksberg, Aalborgs største og ældste værtshus på samme adresse nemlig Hadsundvej 1 B MVH

 10. Ingen tvivl. Aalborg er den bedste by i DK. Jeg vil lige nævne et “miljøværtshus”, Centralcafeen, Danmarksgade ved Torvet og Sigøjnerbåden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>