Klimaforandringer og vinene fra den nordlige rhônedal

Saint-Joseph 2011 fra Domaine Barou
Saint-Joseph 2011 fra Domaine Barou

Klimapres på den nordlige rhônedal?

Jeg er desværre ved at indse, at mit yndlingsområde for rødvine, den nordlige rhônedal, er under (klima-)pres. Enten produktionsmæssigt for at lave vine, der pleaser Parkers smag; eller også er det et spørgsmål om klimaforandringer = der bliver varmere og varmere.

Opskrifter, der passer godt til syrahvine fra den nordlige rhônedal

Hjemmelavet confit de canard
Onglet
Braiseret okseskank
Boeuf bourgignon
Pandestegt andebryst
Côte de boeuf
Rillettes af and

Granitskråninger er godt

De vine, der har været ramt mest er dem, der er plantet tæt ved floden (plant), mens de vine, der er vinificeret på de stejle, granitholdige skråinger klarer sig bedre, det vil i praksis sige vinene fra Côte-Rôtie, som prismæssigt også er helt op at ringe for tiden.

Færre og færre wauw-oplevelser

Hvorom alting er, er mine wauv-opleveser med vine fra den nordlige rhônedal — med undtagelse af Côte-Rôtie (der ligger nordligst) blevet færre og færre igennem de sidste 2-4 år.-

Nyt fokus: Østrig og Tyskland

Det betyder jeg i stigende grad sonderer andre områder. Tyskland, Østrig, primært. Vine, der ofte fremstår rasende klare, ikke sådan anti-tågede agtigt, men på smagsfroncen. Ofte også uden forstryrrende fadlagring.Eksperimenterne fortsætter. Indtil videre står jeg i hvert fald, så vidt jeg kan researche mig frem til ret alene med mine bekymringer for syrah-vinene fra Rhône.

Ryk mod nord

Hvad sker der, når vi rykker mod nord: Smagenote på: Blaufränkisk fra Meinklang (50,- kroner). Smagt op mod min sidste flaske Saint-Joseph fra Domaine Barou. Som igen præsenterede et tungt, tungt indtryk. Overmodne solbær med en nærmest kogt tone. Smagt blindt vil jeg tro, mange ville skyde på oversøisk; og det er jo ligesom ikke rigtigt meningen med vine fra det område.

Muligvis er det mine smagsløg, der har ændret karaktér. Nogen, der oplever en lignende, negativ — eller transformerende — tendens? Det siges jo, at man begynder og ender i Bordeaux. For mit vedkommende bli’r det til en begyndelse i den nordlige rhônedal og et, well, returpunkt dér. Det er jeg bare ikke så sikker på (længere)…

Oprindelig publiceret marts 2014

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.