Marie von Ahm – Nordlig Rhône — de seneste årgang

Lørdag kunne jeg bringe et gæsteindlæg af Kristian Brask Thomsen, som havde sat den danske vinsmager og producentrepræsentant Marie von Ahm til stævne den næste sidste dag i det gamle år.

Omdrejningspunktet var masser af friske østers — og det er der kommet et særdeles interessant portræt ud af. Et ganske dejligt portræt faktisk.

Kernen er passionen for vin, og hvis man forsøger at udlede en morale af historien, må det være, at det kan lade sig gøre at leve af sin passion.

Se også: Hvilke vine passer til julemaden?

De seneste årgange, nordlig rhône
Marie von Ahm er pt. i Condrieu i den nordlige rhônedal — og det er jo, som den faste læser vil vide, her man finder en række af mine yndlingsappellationer, når det kommer til rødvin. Saint-Joseph, Cornas, Côte-Rôtie & Crozes-Hermitage.

Jeg har korresponderet med Marie, og jeg er glad for at kunne annoncere, at der er et gæsteindlæg på vej fra hendes hånd — direkte fra Ampuis og omegn.

Mundvandet begyndte at dannes, da jeg læste om de vine, Marie pt. er i gang med at smage sig igennem — vine fra gode producenter som Ogier (brødrene i Côte-Rôtie, ikke den store negociant nær A7) og Vernay.

Indlægget vil primært komme til at indsnævre de seneste åranges karakteristika. I en tid, hvor varmen flere og flere steder stiger, er jeg spændt på at se, hvordan vinene fra fx Saint-Joseph og Cornas vil udvikle sig.

De seneste årgange, jeg har smagt, dvs. 2005 og 2006 har i hvert fald for nogle af vinenes vedkommende været præget af en noget atypisk mørk saftig frugtethed, som nærmest kan lede tankerne henimod kølig australsk shiraz.

Vi kan nok ikke skyde hele skylden på klimaforandringerne. Hård selektion af druematerialet kombineret med kraftig ekstraktion kan også skubbe vinene i den retning; noget, jeg fx har syntes har gjort sig gældende for fx Yves Cuillerons L’Amarybelle.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.