Kategorier
østrigsk vin rasmus holmgård

Østrigsk vin — smagning

I går var standen af danske madbloggere inviteret til smagning af østrigsk vin. Den udløsende årsag var Madbloggersymposium 2010, der blev afholdt i august, og som blandt andre sponseredes af Austria Wine Marketing Board; en organisation, der har til formål at positionere og fremme østrigsk vin internationalt.

smagning af østrigsk vin
I går fik jeg og andre forventningsfulde madbloggere og andet skrivergodtfolk således mulighed for at smage os igennem en række meget forskellige østrigske vine, for Austria Wine Marketing Board bød i tillæg til støtten til madbloggerarrangementet også til smagning i Rasmus Holmgård smagelokaler i Holsteinsgade, 27 — Østerbro. En adresse, der også huser vinkollektivet Weineri.


Fra klassisk, superstram, underspillet grüner veltliner fra F.X. Pichler over mere fyldige sager — fx Pragers riesling fra Ried Achleiten i smaragdudgave fra 2008. En vin, der generelt lod til at høste stor ros.

Ried Achleiten 2008, riesling, fra Prager

Der er bred enighed om, at Østrigs bedste hvide vine kommer fra Wachau, selv om Kremstal  og Kamptal også gør sig godt. Fx vandt en grüner veltliner fra Fred Loibner i Kamptal over 18 andre vine — herunder nogle af verdens største, og dyreste, bourgogner i 2002 i en blindsmagning arrangeret af vinkenderen Jan Paulson, der er bosiddende i Wien. Smagejuryen bestod af vinskribenter og vinkendere fra 13 forskellige lande, og vinene blev smagt .

Østrigsk vin kan noget helt særligt. Og det fik vi lejlighed til at opleve i går!

smagning af østrigsk vin
Smagenoter & -refleksioner — og information en vederstyggelighed af en rosévin — følger!

Rasmus Holmgård var aftenens vært, og han førte os elegant, ubesværet og varmt igennem smageteknik, østrigsk vin som fænomen, druesorter og interessante diskussioner om vinnomenklatur, fx hvad et begreb som intentisitet dækker over, sødmeniveauer — Wachauvinene klassificeres efter en skala, der minder om den tyske Oechsle-skala, og det betyder, at rangordnigen baserer sig på et mostvægtskriterium.

Den slags har jeg tidligere dækket i dybden i et forsøg på at formidle forskellen med restsødme — Vinavisen skrev, at Wachauvinene generelt var præget af en vis restsødme; noget, jeg var lodret uenig i.

Derudover modtog jeg lidt konstruktiv kritik fra Frederik Kreutzer (fra bloggen Vinkreutzer), som jeg første gang mødte til Madbloggersymposiuet.

Han fandt reklameblokkene, jeg havde indføjet midt i redaktionelle sektioner ganske vilkårligt for frastødende. Den slags skal man lytte til — særligt når det kommer fra én så sympatisk og humoristisk mand som Frederik. Så de er hermed dræbt!

4 kommentarer til “Østrigsk vin — smagning”

Haha – tak for super selskab Kasper. Det var ganske interessante vine og et herligt lille indlæg. hvor jeg helt havde glemt reklameblokkene indtil du nævnte dem! Jeg vil straks kigge i siden efter de dejlige reklamer…

Vi ses

Hej Kasper og tak for i går. Man havde på fornemmelsen at det var hos dig man kunne læse de første linjer om arrangementet, og ganske rigtigt… Jeg glæder mig til smagenoterne, omend en vederstyggelig rosévin lyder mærkeligt – den mindes jeg ikke.

/Michael

På vegne af Rasmus Holmgård vil jeg gerne takke for den som altid utroligt hurtige og venlige omtale af gårsdagens arrangement. Og for dit gode selskab i aftes.

Jeg er meget imponeret over, at du har fået så meget lys ind i det kamera! Godt gået!

Glæder mig til at læse yderligere refleksioner – og til at gå i brechen for min vilde wildbacher om nødvendigt 🙂

Holmgårdblogkommenteringsnisse 0022

Kasper Bergholtsiger:

@Rasmus Holmgård

Haha — fantastisk kommentar! Til dem, der ikke var til stede til lørdagens smagning af østrigsk vin, kan jeg oplyse, at Rasmus filosoferede over, om jeg havde en hær af kommentatornisser, jeg kunne sende i byen for at deltage i samtalerne rundt omkring i madblogland. 🙂

Angående lyset så er billedet af F.X. Pichler-proppen lidt snyd, for den stammer ikke fra den vin, vi drak på aftenen, men fra en Loibner Oberhauser, Smaragd, 2006.

Endnu engang tak for en dejlig smagning!

Alt godt,

Kasper

Lukket for kommentarer.