Om Domaine du Tunnel & Saint-Joseph-appellationen

& Saint-Joseph-appellationen, St.-Péray & hvid rhône på marsanne og rousanne

saint_joseph_domaine_du_tunnel_2005

Stiftet i 1994

Domaine du Tunnel blev etableret i 1994 af Stéphane Robert, der dengang var blot 24 år. Stéphane kom fra en stilling hos den velansete Saint-Joseph-producent Jean Louis Grippat. Domænet har i dag gode parceller i Cornas, Saint-Joseph og St.-Péray.

Om St-Péray

St-Péray er en lidt overset appellation, men jeg husker tydeligt at få skældt ørene fulde for at ville gå direkte til den røde Cornas, da jeg engang var forbi Alain Voge, den pensionerede rugbyspiller og Cornas-producent.

Alain Voge i frokostpausen

Det skal siges, at vi forstyrrede i hans middagspause og et eller andet var måske tidligere gået galt i vinmarkerne, for han var godt nok en hidsigprop. Belærte os om, at når vi var fra Skandinavien, ja så spiste man fisk og så drak man altså ikke Cornas. Skyllede demonstrativt smageglassene i moden Viellies Fotaines-cuvéen, før han insisterede på, at vi smagte hans hvide St-Péray.

En mikroappellation med hvide vine

Det var måske ikke den bedste introduktion til mikro-appellationens hvide vine. Men Stéphanes udgave er noget af det bedste, jeg har smagt, selv om jeg generelt har det vanskeligt med de hvide rhône-vine (i hvert fald hvis de primært er på marsanne og rousanne). Hvor de røde fremstår syrerige og faste, fremstår de hvide helt anderledes syrefattige og af og til fede og opulente.

Syrefattige, fede, opulente sager i glassene

En diametral modsætning til de syrerige, spændstige hvide østrigske vine, jeg værdsætter. Gastronomisk har jeg oplevet et rigtig godt match på hvid nordlig rhône. Det var hos Matthieu Vianney i Lyon — hvor der blev serveret en råmarineret laks med dressing på blandede urter og markant brændte nødder og bitre salater — en hvid, tung crozes-hermitage med kraftig fadlagring i glasset.

Hvid Crozes-Hermitage med fad

I feltet mellem den ekstremt fede og rå fisk, de brændte toner fra nødderne og de florale og krydrede elementer og den hvide, tørre, fede, syrefattige Crozes-Hermitage på marsanne og rousanne opstod der en hellig alliance. Men ellers er der langt mellem snapsene, synes jeg. Men det er en digression.

Domaine du Tunnel & Stéphane Robert

Saint-Joseph 2005 fra Domaine Du Tunnel - vinmager: Stéphane Robert
Saint-Joseph 2005 fra Domaine Du Tunnel – vinmager: Stéphane Robert

Tidligere arbejde for Grippat

Som sagt — Domaine du Tunnel er stiftet i 1994 af Stéphane Robert, som tidligere arbejde for Grippat. Det er her i den sydlige del af Saint-Joseph-appellationen, at Domaine du Tunnels vinstokke findes — i selve den oprindelige appellations epicentrum omkring statuen af Saint-Joseph (ved Tournon, over for Tain l’Hermitage).

80 år gamle vinstokke

Visse af vinstokkene er omtrent 80 år gamle, og der produceres fra tre forskellige, men alle velliggende parceller. Vinen lagres på 3-4 år gamle fade — ingen ny eg hos Domaine du Tunnel. Der tappes én rød og én og hvid Saint-Joseph. Der produceres altså ikke nogen specialcuvée — og det er et approach, jeg bryder mig om. Ingen Parker-cuvée, der skal trække højre ratings — ét domæne én vin.

Ikke i top hos Robert Parker

Det forstås, at Stéphanes vin så ikke ligger i top hos Parker, men scorer mere middelmådige points, men ofte får en pæn omtale. Princippet om ikke at producere specialcuvéer leder leder ofte til mere balancerede vine. Hvis den kraftigste most ryger i prestige-cuvéen kan basis-cuvéen godt mangle lidt rygrad og lagringspotentiale.

Omvendt kan prestige-cuvéen godt blive lidt gumpetung, alkoholpræget og med manglende primærfrugt. Det princip praktiseres ofte af Jean Delobre, hvis Domaine des Sept Lunes — ligeledes Saint-Joseph, jeg smagte med velbehag for lidt tid siden.

Smagenote på Saint-Joseph 2005 fra Domaine du Tunnel

Proppen af — blomme og fortættet brombær + sød tobak. Mørk, kraftig (farve- såvel som duftmæssigt), grænsende til oversøisk (i næsen) — overekstraheret? Grape, kernet, tør, middellang eftersmag — viol, glyceri, bitter chokolade, ok saftpræg, tung Saint-Joseph. Dekanteres.

Tid på karefalle

Efter en time på karaffel markant mere elegant næse med flot let parfumeret (på den gode måde) syrahkaraktér — viol, peber, kødfuld frugt, drueskind, kerner — saft. Markant bedre balance findes også i smagen.

Maden til

Sammen med mad — 30-timers okseklump, glaseret i rødvinssauce med enebær — intens, flot & elegant vin, der har alderen for sig. (smagt oktober 2008).

Udgivet
Kategoriseret som syrah