Gode råd & 2 x Hermitage (Sorrel) 2001 med prop

I begyndelsen af januar modtog jeg et spørgsmål fra en interesseret og passioneret læser, Mads, der søgte gode råd om repræsentative syrahbaserede vine til en række smagedage i Norge. En af mine anbefalinger lød på Crozes-Hermitage fra Yann Chave; en anbefaling, som jeg delvis trak tilbage efter at have gensmagt.

Og nu kommer det problematiske så. Jeg gensmagte crozes’en fra Chave i dag — og den holdt hele vejen. Den flaske, jeg smagte for et par ugers tid siden, må have en lille defekt, der lagde låg på frugten, ødelage balancen, dræbte syrenerven og minimerede velbehaget drastisk.

Se også: Hemmeligheden bag de gode franske saucer

Til gengæld åbnede min vinglade og vinkloge far og jeg to flasker af en anden vin, jeg også oprindeligt foreslog, nemlig Hermitage 2001 fra Jean Michel Sorrel — bro’r til Marc Sorrel, én af top-10-producenterne i Hermitage.

Hermitage 2001 fra Jean Michel Sorrel, bro'r til Marc Sorrel.
Hermitage 2001 fra Jean Michel Sorrel, bro’r til Marc Sorrel.

De havde begge propfejl. Den første i en sjældent set (lugtet) grad og den anden i mindre grad, men frugten var væk. En syrerig væske med en lille bitte smule frugt var det, der kunne findes i glasset — men ingen overtoner eller undertoner af kælder, fugtig-sur karklud. Bare et skyggebillede af, hvordan den smager, når den smager, som den skal og er rask.

Propsyge er problematisk. Dels fordi vi som mennesker er udstyret med forskellige grader af fintfølelse, når det kommer til detektering af propsyge.

Det betyder, at nogle flasker umiddelbart dømmes istinktsikkert ude af nogle smagere, mens andre flasker bedømmes som svage, overvurderede, for dyre, for kedelige, for sure. Og det er jo en skam for alle. For vinen smager ikke, som den skal og kan. Og det stiller producenter, vinskribenter, vinimportører og vinnydere i en spøjs situation.

Jeg krydser fingre for, at den Hermitage fra Sorrel, der fandt vej til Mads’ gange ikke var propsyg, og at han og vinklubben fik en god oplevelse. Hvis ikke, så er der i hvert fald en forklaring.

Ad fontes
Mads’ oprindelige spørgsmål og mit svar: Syrah: Ugens spørgsmål: Syrah fra Nordrhône.

Perspektivering: Når overproducerede vine falder sammen med alderen.


Smagenote af Henrik Oldenburg på Hermitage 2001 fra Jean Michel Sorrel

“”Næse med røg og havnefront. Smagen har
også en snert af tjære, foruden lakrids og
sveskeblomme. Smagen er koket, feminin,
mild og blød – blank og indtagende. Det er
et glas saftig charme, solkrydret og parfumeret,
lige til at lade sig bedåre af. Selv garvesyren
er formildet af blide kærtegn, der
varer til langt ud i eftersmagen. Det er en
pacifist af en Hermitage, men den smager
fortryllende. Drik den nu og i de næste 2-3
år.””