Hvad er Pu Erh-te? En kort introduktion

Klassisk kinesisk tekande i ler, ikke særlig stor.
Resterne af mine sidste 12 gram Qing Da Gu Shu Pu Erh-te 2016 ved siden af to Yixing-tepotter.
Resterne af mine sidste 12 gram af PuErh-et’en Qing Da Gu Shu 2016 ved siden af to af mine Yixing-tepotter.

For to uger siden blev jeg færdig med min første rigtige Pu Erh-te, en Da Qing Gu Shu, årgang 2016 fra den amerikanske forhandler Yunnan Sourcing – en klassisk omgang af 357 gram te.

Bladresterne kan ses på billedet over for. En stor mængde te, vil mange nok tænke umiddelbart, men der er mening med galskaben.

Fra japansk te til Pu Erh

Jeg har tidligere smagt en del japansk te af høj kvalitet (bancha, sencha, gyokuro, kabusa cha) og i forbindelse med en mindre ordre modtog jeg en smagsprøve på Pu Erh-te, som duftede helt, helt anderledes, end noget, jeg er stødt på før – mest måske henad oolong-te.

Den var i løsblade og smagte ikke specielt godt – primært på grund af en meget jordet tone (henad propsyg vin), men der var også en frugtighed, der mindede om de gærtoner, man finder i naturvin (eller Weissbierg, hvis det skal være mere nede på jorden).

Så interessen var vakt — hér var tale om noget ganske særegent.

Jeg gik derfor i gang med lidt research og lidt bestillinger af mindre tekager direkte fra Kina via eBay. Traditionelt presses teen sammen i en stenpresse i kager af 357 gram — men mindre og større ses også.

Se også. Essay om te

Klassisk emballage af en PuErh-tekage på 357 gram
Klassisk emballage af en PuErh-tekage på 357 gram

Pu Erh og en række ligheder med vin

For mig at se minder Pu Erh-te på mange måder om vin. Der er tale om et levende produkt, som skyldes fortsat fermentering (gæring) og oxidering (iltning) efter teeen er tørret og rullet.

Der er 15 berømte te-bjerge i regionen, som hver byder på sit eget terroir for at bruge et vinudtryk.

De mest kendte (som også ofte betyder den dyreste te): Gedeng; Yiwu; Mangzhi; Manzhuan; Yibang; Yōulè;

Mindre kendte: Mengson; Pasha; Jingmai; Nánnuò; Bada; Hekai; Bulangshan; Mannou; Xia Mengson.

Yiwu er fløjlsbløde i munden med en meget lav bitterhed, mens Jingmai er florale, mineralske og bitre – ud fra en gennemsnitsbetragtning.

Der er ung te — og der er Gu Shu (som man kunne sige svarer til ‘vieilles vignes’ inden for vin), sidstnævnte typisk fra træer over 200-300 år.

Der er flade plantager med unge tetræer (ned til 10 år), og der er områder, hvor ældgamle træer (nogle mener over 800 år) vokser flere timers kørsel på motorcykel fra beboede områder.

Der er konsumte fra de store fabrikker, hvor produktionen er industriel fra start til slut, og der laves tusindevis af hver te — og så er der énkeltmarks-te (faktisk helt ned til enkelttræer).

Der høstes ad flere omgange for at opnå den optimale modenhed på bladene.

Der er markante forskelle på årgang. Og på producenters årgange.

Det er således muligt at foretage horsiontale og vertikale smagninger på samme måde som med vin. Det vil sige smage forskellige teer i samme årgang – eller samme te i flere årgange.

Der er forskel på, hvor hurtigt en te udvikler sig. Jo tættere presset den er, jo langsommere typisk. Jo løsere, jo hurtigere. Men det afhænger også af bladenes kvalitet.

Der er fabrikker, der er negocianter, og der er enkeltmands-producenter. Hver kategori har sine fordele og ulemper.

Der er dem, der har smag for den helt unge bitre te – og der er dem, der har en nekrofil smag…

Visse teer passer bedre til mad end andre – og på samme måde som vin kan en te hæve en rets niveau smagsmæssigt, men også det omvendte.

Eksempel på et af mine første matches er Bulang 2012 fra Essence of te til T-bone med savoykål, fond & kørvel, hvor de sekundære, aldrede/sekundære aramoer henad tobak og fugtig jordbund (a la bourgogne med alder på) matchede den den reduceredes fonds dybe smag og teens bitterhed matchede kørvlens lakridsagtige toner.

I forbindelse med tanker omkring mineralitet i både vin og te faldt jeg over en anmeldelse af Guigals La Mouline (Côte-Rôtie) i årgang 2002:

“An amazing effort for the vintage, with black cherry compote and hoisin sauce notes layered with mineral, black tea, vanilla bean and dark cocoa. Long, supersilky finish is carried by fine-grained tannins. Drink now through 2021.”

Hvor jeg nu hæfter mig ved ‘mineral’ & ‘black tea’ & ‘hoisin sauce’.

 

Yixing tepotte af ler indeholdende Bulang 2012 (klassisk Pu Erh-te) fra Essence of Tea.
Yixing tepotte af ler indeholdende Bulang 2012 fra Essence of Tea.

Pu Erh, gong fu cha  & Yixing

Pu Erh-teen laves traditionelt med en stor mængde te (7-12 gram) kombineret med meget korte infusionstider – ned til 3-5 sekunder, efter det, der kaldes Gong Fu Cha med en lille tepotte typisk lavet af ler (Yixing).

Vandtemperatur 95 til 100 grader – det vil sige langt, langt højere, end traditionel tebrygning. Den bryggemetode muliggør op til 15-20 infusioner, hvor hver vil byde på en forskellig smagsoplevelse.

Tepotternes størrelse ligger fra 60ml op til 200-300ml.

Andre bruger en gaiwan, men temperatur og infusionstid lader til at være samme.

Man kan sige, at bryggemetoden minder om, hvordan man tilbereder espresso. En stor mængde bønner i kontakt med vandet i meget, meget kort tid — dog uden trykelementet i forhold til Pu Erh-teen.

Så hvad er det Pu Erh-te kan?

Basalt set at byd på en enorm smagskompleksitet på niveau med vin, men inden for nogle helt andre smags- og oplevelsesspektre.

Man læser ofte, at kineserne selv ikke går særligt meget op i en tes duft – men fokuserer langt mere på den fysiske følelse en given te giver at drikke.

Gong Fu-bryggemetoden indeholder også et element af opmærksomhedstræning og for nogen noget meditativt afledt deraf.

I modsætning til vin kan man smage klarere — og måske smage 4-5 forskellige teer af hver 7-10 infusioner over flere timer i godt selskab med eller uden notesblok.

Og så er det selvfølgelig spændende at kaste sig over et nyt stofområdee, der har grænseflader til (landbrugs-)videnskab, filosofi, kunst og et møde med et nyt ordforråd på et særdeles fremmedartet sprog.