Anders Due om Restaurant AOC –Billeder & betragtninger over et besøg

Anders Due, som jeg stiftede bekendtskab med i forbindelse med lidt skriverier om noma, og som efterfølgende bød på en fornem gastronomisk introduktion til den spanske restaurant Lluçanès har fornyligt spist på Christian Aarø Mortensens restaurant AOC.

Jungletrommerne vil det i disse dage, at AOC’s køkken er lige så skarpt som Nomas, så det var med en vis spænding, at jeg åbnede min inbox i morges, for jeg havde på fornemmelsen, at den ville indeholde en god sjat billeder taget under middagen.

Christian Aarø Mortensen har tidligere givet mig én af mit livs bedste spise- (og drikke)oplevelser, dengang restauranten hed Prémisse. Med en uhørt fin fornemmelse for, hvad jeg godt kunne li’, pejlede vi os sammen ind på fantastiske vine (Riesling fra Hirtzberger, Cornas fra Alain Voge og — efter at have været en tur skatkammeret — en sød Beerenauslese ligeledes fra Wachau-ikonet Hirtzberger, som vi blev tilbudt til samme pris som de først valgte vin — fra Kracher. Et fornemt bytte! Nå, jeg fortaber mig i minder. Ordene og billederne er fra nu Anders Dues!

Gastronomisk erindring i billeder og ord fra restaurant AOC — af Anders Due
Restaurant AOC er helt fantastisk! Det skulle det selvfølgelig også gerne være med 1 Michelin-stjerne og topkarakterer i avisanmeldelserne, så mine forventninger var sat i vejret — men da jeg spiste der sidste weekend, blev jeg på ingen måde skuffet. Betjeningen (som indehaveren Christian Aarø en stor del af tiden selv stod for) var fremragende, lokalerne behagelige, stemningen god — men vigtigst af alt var retterne vildt lækre og meget smukke.

Vi fik:

Marengs af ribssaft med tørrede tranebær

Marens af ribssaft med tørrede tranebær -- Restaurant AOC
Birkerøget skinke med hyldebærmarmelade


Blåmuslinger med frossen peberrodsskum, grønne jordbær, glaskål og dild


Brændte hvide asparges med æggeblomme og grønne enebær


Jomfruhummer, radiser, nye kartofler og ramsløg

Okseslag med rødbede, persille og røget marv

Røget gnalling med stoutsirup


Umodne rabarber, frossen creme og hvedegræs


Gulerodsis med frossen lakrids

Inden vi tog derhen, havde jeg egentlig troet at køkkenet var bredere, dvs. ikke decideret nordisk, men mere internationalt. Det viste sig faktisk at være ganske snævert og i store træk pæredansk. Der var umiddelbart ingen af råvarerne der slog mig som andet end danske — og også selve smagsnuancerne virkede som supergourmetudgaver af fisk, kød, grøntsager, ost og sødt som man egentlig kender fra et klassisk dansk køkken.

Se også: Restaurant Mêlée

De klassiske smagsbilleder var så kombineret med nogle af og til komplicerede tilberedningsteknikker; (køkkenchefen Ronny Emborg har også tidligere arbejdet på bl.a. El Bulli og Geranium). Et eksempel var hovedretten: okseslag med rødbede, persille og røget marv. Her fik man den røgede marv i form af snehvide frosne flager; den blev båret ind på en ispose og strøet over retten på tallerkenen, inden den blev overhældt med en kraftig varm sauce – og på den måde blev en del af retten. Om det havde smagt anderledes, hvis marven bare var blandet i saucen, skal jeg dog ikke kunne sige…

Nok var det avanceret – men i mine øjne ikke så udfordrende en oplevelse som Noma (som det jo er svært ikke at sammenligne restaurant AOC med). Og dette mener jeg ikke negativt. At smage skud af dunhammer er sjovt, lækkert og absolut berettiget – men AOC’s linje med lidt mere klassisk råvarevalg (men kun lidt – det er de færreste steder der serverer en sorbet lavet på juice af hvedegræs!) lægger på den anden side op til en 100 % ren og tilbagelænet nydelse.

Det var i hvert fald lige i øjet for mit vedkommende — stor anbefaling herfra!

Restaurant AOC
Dronningens Tværgade 2 — Motlkes Palæ
1302 København K

8 kommentarer

 1. Jeg er ganske enig i anmeldelsen hvad angår maden. Desværre må jeg have kommet på en dårlig dag.

  Da vi kom blev vi vist til et bord af en lidt usikker tjener, hvorefter vi ventede i 10-15 minutter uden at føle os velkommen. Derefter fik vi champagnen og velkomsten af Christian som virkede stresset. Første ret blev introduceret, men de glemte den birkerøgede skinke, det var første da vi havde spist det andet, og vores forret kom ind at jeg spurgte til den og den kom så forsinket. Vi havde hørt godt om deres hjemmebagte brød og også set frem til dette, men fik det først da vi spurgte efter det og kunne se alle andre havde det. Og så et par småting ellers..

  Ærgerligt når maden var så god og rammerne ligeså. Ovenstående må ikke glippe til 1.700kr/kuverten. Jeg har mailet AOC om ovenstående i pæn tone som en jeg-ved-i-vil-være-ypperste så derfor melder jeg lige tilbage så I kan optimere. Har dog ikke hørt fra dem tilbage. Som du siger er det naturligt at de bliver sammenlignet med et sted som Noma – forskellen var bare at jeg følte mig velkommen, passet på, forkælet fra jeg rørte døren hos Noma til jeg gik hjem.

 2. Kristian Brask Thomsen siger:

  Herlige billeder! Kudos til Monsieur Due.

 3. Jeg er helt utroligt imponeret over, hvor smukt maden er anrettet på samtlige tallerkner, og retterne i sig selv lyder også meget spændende. Den er noteret som et fremtidigt mål 🙂

 4. Jesper Bo Christensen siger:

  Rigtig dejligt at gense menuen. Jeg var der inde og spise for nogle måneder siden. Der var så mange smagsindtryk denne aften, at det er svært at huske det hele. Så det er rigtig rart lige at få det genopfrisket. Jeg tror at en af mine favoritter var de brændte hvide asparges med æggeblomme og grønne enebær. Æggeblommen havde fået præcis 60 grader (var det vidst) og var som smeltet smør at spise. Denne aften gik mad og vin op i en højere endhed. Dog kunne jeg godt savne lige at få genopfrisket hvad man fik at drikke til. 🙂

  Billederne er også rigtig flotte.

 5. Rikke Højer siger:

  Jeg var i midten af november sammen med gamle kolleger inden for branchen på først noma (om torsdagen), hvor vi fik den store 12 retters menu, og efterfølgende på AOC om lørdangen, hvor vi indtog 10 retter + snacks…Efter min/vores mening var AOC noma langt overlegen i smag, flavourkombinationer, oplevelse af mundfylde- og følelse og helhedsindtryk (samt i de vine der blev serveret til – og betjeningen var i top…hvilket ikke kunne siges om noma!). AOC gav os en oplevelse, som vi aldrig vil glemme…bestemt og i højeste grad værd at vende tilbage til!!! Hellere fokus på smag og harmoni end show!!!

 6. Kasper Bergholt siger:

  Kære Rikke!

  Tusind tak for din sammenligennde gastronomiskildring af måltiderne på henholdsvis Noma og AOC.

  Jeg har endnu til gode at spise på den revampede AOC, men glæder mig ikke mindre, efter at have læst din minianmeldelse.

  Alt godt,

  Kasper

 7. Nanna Wang Carlsen siger:

  Hold da op, hvor er det fantastiske billeder. AOC er fluks på to do (to eat?) listen til næste besøg i Kbh. Tak for inspiration!

 8. Kasper Bergholt siger:

  Kære Nanna!

  Ja, han er ikke helt tosset med et kamera, ham Anders Due. Jeg har personligt kun spist på restauranten, da den stadig hed Prémisse, men Aarø Mortensen er en af de bedste værter, jeg til dato har mødt; og maden ser kun ud til at være blevet bedre, efter det nye køkkenhold med Ronny Embord i spidsen er kommet til.

  Jeg glæder mig til at høre om din oplevelse af restaurant AOC!

  Alt godt,

  Kasper

Der er lukket for kommentarer.