Riesling ‘Ried Klaus’ fra Wachau-producenten Jamek

Om hvidvin fra Wachau

Nogle af verdens fineste tørre hvidvine på rieslingdruen kommer fra Østrig. Producenter som Hirtzberger, Nigl, Knoll, Prager, Pichler, Alzinger & Jamek er blandt de bedste.

Vinene fra Wachau fremhæves ofte som repræsentanter for det ypperligste, Østrig har at tilbyde inden for hvidvine. Vinterrasserne langs Donaufloden er ældgamle, og vinregionen har efter kølevæskeskandalen år for år nærmest hævet standarden.

Dyr og billig østrigsk vin

Der produceres naturligvis masser af billig konsumvin på grüner veltliner og andre druer mange steder i Østrig, men de stejle og vedligeholdelseskrævende stenterasser umuliggør større industriel produktion, så mængden er begrænset, og det medfører naturligvis en højere pris.

Men hvis man ser på priserne i forhold til fx rød bourgogne eller rød bourdeaux, ja så er det muligt at smage kultvine, der har henrykket vinpressen og profesionelle smagere for omkring 200-300 flasken. Det lader sig ikke gøre med vinene fra Bordeaux og Bourgogne, der skal prisen 10-20 gange op, før det begynder at blive rigtigt spændende.

Singerriedl, Steinriegl & Klaus-markerne har alle internationalt topry for at producere forrygende skarpe, præcise og mineralske vine med markant lagringspotentiale.

Se også: Mest læste opskrifter

ried-klaus-jamek-federspiel-2007

Smagenote på Ried Klaus, Riesling, Federspiel, 2007

Sart lys, stråfarvet fremstår rieslingvinen fra Jamek i glasset. Der er ikke meget at komme efter dér, som der sjældent er, undtagen i de tungeste smaragdvine. Næsen er underspillet — lukket med mineralsk præg, men grundlæggende meget nedtonet frugtudtryk — på grænsen til det lettere skuffende.

Der skal karafles. Jeg læste engang, at meget få dekanterer hvidvin, og det er en skam. De store østrigske og tyske rieslingvine kan som unge løftes flere klasser ved kortere eller længere tids dekantering. Tilbage til Ried Klaus — grapebitter, en anelse abrikos, meget flot syreintesitet og -spil, lidt skarp og kantet generelt udtryk pt., men hænger dog længe i mundhulen pga. den prægnante syre.

Tør, flot finale. Efter 20 minutters iltning mere åben vin — med en større dybde og florale og herbale nuancer, der ikke var til stede tidligere. Pt. meget stram, mineralsk vin, der ikke vil falde i manges smag. Kræver tid eller en forståelse/kærlighed for underspillet, mineralsk riesling.

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.