Riesling ‘Ried Pfaffenberg’ fra Weingut Knoll

Bragt oprindeligt d. 7. juni 2009

I dag var tradtionerne til debat. Hos Weingut Knoll i Unterloiben har de førstefødte sønner heddet Emmerich, så længe man kan huske. Det er altmodisch, traditionelt, konservativt, i stil med betydningen konserverende, men også lidt charmerende.

weingut-knoll-ried-pfaffenberg-2004Særligt fordi vinene fra Knoll kan noget helt særligt. Tre-fire gange er jeg gået i gang med en smagenote på en Knoll-vin for at måtte afbryde skribleriet. Vinene har en sær tendens, som nogle af de største og bedste vine, jeg har smagt, til at frastøde og tiltale på én og samme tid. Pfaffenberg strandede jeg på under kraftigt tordenvejr for et par år siden. Vejen op ad bjerget var ensrettet, og alt forløb i sin fineste orden.

Det trak op til regn, torden og dét, der var værre, og vi søgte mod bjergets fod — og det var en sværere sag. Alle veje og stier endte blindt. Forsøg på at skyde genvej endte ved meget lodrette skrænter, der bød på frie fald på 20-40 meter.

Respekt for de vinbønder, der sæson efter sæson har slæbt sten tilbage — op ad bjerget — til de små stenvægge, der holder på jorden. Vi kom sikkert ned og endte med et par store glas grüner veltliner & riesling. Som smagte fælt af sur cigar, for det røg krofatter. Fra det høje til det lave på få timer.

Se også: Måske verdens bedste riesling?

Billede af vinterrasser i Wachau

wachau_vinterrasser_creative_commons_pentcheff_und_wetzerCreative Commons, Pentcheff & Wetzer, 2007

Ried Pfaffenberg 2004, Weingut Knoll
Så efter at have været en tur i stemmebåsen måtte en Knoll-vin åbnes. Det blev en ‘Ried’ Pfaffenberg 2004. Det første indtryk er som det ofte er i en relativt ung Knoll-vin — av, av, hvilken syre. “Hvorfor dælen bli’r du ved med at købe det”?, spørger jeg mig selv. Men vinen lokker til en tår mere, og åbenbarer lidt mere. En sart, sart bund af noget flygtigt floralt kombineret med den mest vibrerede riesling-frugt, man kan forestille sig — men bare lige an antydning. Det lugter af flirt. Og det holder!

Selv om Weingut Knoll producerer fra hjertet af Wachau, Unterloiben i Dürnstein, dyrkes Pfaffenberg på marker i den opgrænsende appellation Kremstal og bærer derfor ikke Wachau-stemplet el. mostvægtkategorisering i form af betegnelsen Steinfeder, Federspiel el. Smaragd, men der hersker almen enighed om, at Knolls Pfaffenberg-vine på tværs af årgange holder smaragdniveau. I særigt gode årgang laves Cuvée Selection.

Og for at svare på et potentielt latent spørgsmål — blankt

Kasper Bergholt. Mad- & vinblogger siden 2007.