Kategorier
planter spiselige planter urter

Røllike og hyben fra Husby Klitplantage, Vesterhavet

Netop hjemvendt fra en uges ferie ved stranden tæt på Husby Klitplantage, dvs. ved Vesterhavet. Særligt har jeg fået høstet hyben, rølllike, gråbynke og revling (også kendt som sort(e)bær og kragebær.

Billede af hyben og røllike samlet i sommerhusrområdet ved Husby Klitplantage.
Billede af hyben og røllike samlet i sommerhusrområdet ved Husby Klitplantage.

Tørret røllike
Røllikken er blevet tørret i ovn ved laveste temperatur med varmluft. Optimalt havde været i sollys og blød blæst, men vejret har ikke været med mig i ugen, der gik. Hyben er blevet til marmelade (kogt med sukker, citronsaft og tahitivanilje).

Er røllike spiselig?
Alt på røllikkeplanten skulle være spiseligt, rod, stængel, blade og blomster. Blomsterne er stærkt bitre, men ikke uspiselige i små mængder, meget dekorative, ligner lidt en dildskærm. Bladene er grove og har for mig bedst fungeret i meget finthakket form; igen lakridsprægede toner.

Røllike er på Naturstyrelsens liste over planter, der er spiselige i begrænsede mængder – og kun blade om blomster. Listen kan ses her.

Indhold af thujon
Kemiske analyser viser, at røllike indeholder stoffet thujon, som også findes i bynkefamilien, kraftigst i artemisia absinthium, og har tidligere været opfattet som det psykoaktive stof i absinth.

Thujon er neurotoxisk, dvs. giftigt for centralnervesystemet, og således ikke noget, der skal indtages i større mængder. I USA er det et krav, at thujonindhold fjernes fra kommercielle produkter.

Anti-inflammatoriske og anti-oxdiative egenskaber
På plussiden viser en del forskning, at røllike, særligt som ekstrakt, kan have anti-infammaltoriske og -oxidative egenskaber – samt have positive egenskaber i sklerosebehandling. Her er vi meget, meget langt udover mit fagområde, men man kan dykke ned i en lang række videnskabelige artikler på pubmed, søg på yarrow & antiinflammatory.

Kryddersnaps og røllikkete
Jeg kan læse mig til, at planten mest i dag bruges til kryddersnaps og te, men jeg synes sagten, den kan bruges som krydderi som substitut for estragon og løvstikke, hvis man pejler i mere nordiske retninger smagsmæssigt. Og jeg vil tro, der er kapow på polyfenoler og antioxidanter i planter, der har haft så forholdsvis vanskelige vokseforhold, i forhold til hvad man kan få af estragon og løvstikke i supermarkeder.

Røllikkeblomster, der hænger til tørre.
Røllikkeblomster, der hænger til tørre.

Akilleus blev dyppet i røllikesaft
Akilleus blev, siger savnene, dyppet i røllikesaft af sin mor Thetis for at gøre ham uddødelig, hvilket i mange år virkede ganske efter hensigten. Men man kan forestille sig, hvor en moders greb omkring et omkring et uroligt barn, der skal dyppes i røllikkesaft, placeres for at sikre sig det bedste hæfte – lige omkring akillessenen med et stærkt klem mellem pege- og tommelfinger.

Akkileus døde af en pil affyret af den trojanske prins Paris.

Pas på derude og gode gode bøger om spiselige planter og urter
En lille ansvarsfraskrivelse: Man skal være helt sikker, inden man spiser noget, man har plukket, og det kræver lidt erfaring og gode baggrundskilder, hvis man er i tvivl.

Identifikation af planter, urter og blomster med PictureThis
Jeg bruger app’en ‘PictureThis: Identify Plant, Flower, Weed and More’, som rammer rigtigt ca. 8 ud af 10 gange. Den klarer sig bedst, hvis planten er over 10cm meter høj, og det er muligt at få et billede af blade, stængel og eventuelle blomster. For blomster, der ligner hinanden meget, plejer den at give forskellige meldinger ved gentagne billedtagning – og så bør man passe på.

Baggrundsviden
Derudover slår jeg ofte efter i Claus Meyers ‘Kulturamanak’, der beskriver forskellige planter, bær og urter ud fra de fire sæsoner. I tillæg hertil findes der på Wikipedia billeder af næsten alle spiselige planter & urter fra Franz Eugen Köhlers Medizinal-Pflanzen fra 1897, som på god vis viser hele planten, blade, umodne blomsterknopper og modne blomster.

Familie, voksesfed, beskrivelse, forveksling, høsttidspunkt

Almindelig røllike tilhører kurveblosmtfamilien (asteraceae). Voksesed er på tør og lysåbgen jordbund på græsland. Planten er almindelige i hele Danmark. Flerårig 15-60 centimeter høje – aromatisk duft, lancetformede blade, mere eller mindre dunet. Blomstrer fra juli til oktober. Blade kan plukkes mellem maj og augsut, mens blomsterne kan plukkes fra juli til oktober. (Kilde: Danmarks vilde spiseplanter, Birgit Kristiansen, Gyldendal 2016).

Kemi og historisk anvendelse som lægeplante
Som sårsalve har man i middelalderen anvendt pulveriseret røllike blandet op med fedt. Der er også beretninger om, at tørret røllike i røget form har været anvendt til at behandle astma. I dag kendes planten primært for sin brug som urtete. (Kilde: Giversen, Brimer, Kristiansen: Danmarks vilde lægeplanter).

Videre læsning 
Steven: Desk Reference to Nature’s Medicine
Anderberg: Den Virtuelle Floran, Nationalhistoriska Riksmusseet

Stace: New Flora of the British Isl
Milliken & Bridgewater: Flora Celtica
Birgit Kristiansen: Danmarks vilde spiseplanter

Billede af røllikeplanten

Billede af røllike - rod, stængel, blade, umodne blomsterknoppen og fuldt udfoldne blomsterknupper fra Franz Eugen Köhlers Medizinal-Pflanzen fra 189. Kilde: WikiMedia-licens
Billede af røllike – rod, stængel, blade, umodne blomsterknoppen og fuldt udfoldne blomsterknupper fra Franz Eugen Köhlers Medizinal-Pflanzen fra 189. Kilde: WikiMedia-licens.

Tørret buket af blomster, bl.a. med røllike 

blomsterbuket-med-blandt-andet-rollik
Tørret buket af blomster, bl.a. med røllike